İçindekiler
Bunlar, yeni Copilot+ bilgisayarınızda Windows 11 24H2’nin yayınlanmasıyla elde edeceğiniz tüm yeni AI özellikleridir.
Windows 11 24H2 (2024 Güncellemesi), önemli ölçüde yapay zekaya odaklanan bir dizi yeni özellik sunmaya hazırlanıyor. Bu kılavuzda, bu yapay zeka merkezli özellikleri inceleyerek önemlerini ve deneyiminizi nasıl geliştirdiklerini vurgulayacağım.
İşletim sisteminin bu yeni sürümünde, Windows Recall, Windows Studio Effects, Live Captions (gerçek zamanlı çeviriler), Super Resolution, Voice Clarity, Paint uygulaması için Cocreator ve Fotoğraflar uygulaması için Restyle Image dahil olmak üzere cihaz üzerinde çalışacak en az yedi yeni AI özelliği bekleyebilirsiniz. (Bu özellikler Copilot+ PC’lere özeldir.)
Yeni özellikler, bilgisayarda yerel olarak çalışan 40’tan fazla yapay zeka modelini entegre eden ve bunları sürdürmek için altyapı sağlayan Windows 11 ‘deki bir sistem bileşeni olan yeni “Windows Copilot Runtime” sayesinde mümkün.
Bu aynı zamanda geliştiricilerin Windows Copilot Kütüphanesi aracılığıyla yeni API’leri kullanarak uygulamalarını yapay zeka işlevleriyle entegre etmelerine olanak tanır.
Buna ek olarak, Windows 11 2024 Güncellemesi, Copilot sohbet robotu yapay zekası için çeşitli önemli değişiklikler ve yeni yetenekler de sunacak.
24H2 sürümü için Windows 11 AI özellikleri
İşte yapay zeka ile desteklenen yeni özelliklere genel bir bakış.
Windows Recall
Windows Recall (veya Recall), arka planda çalışan ve bilgisayarda yaptığınız her şeyin anlık görüntülerini alan fotoğrafik bir bellek gibi çalışan yeni bir özelliktir. Cihazda yerel olarak çalışan birkaç yapay zeka modelini kullanan bu özellik, ister metin ister görüntü olsun, her içeriği analiz eder ve doğal dil kullanarak aranabilir hale getirir.
Windows Recall özelliği, NPU’lu en yeni Qualcomm Snapdragon X serisi işlemci, 16GB RAM ve 256GB SSD gerektirdiğinden Copilot+ PC’lere özel bir özelliktir.
Kutudan çıktığı andaki deneyimden (OOBE) özelliği açma veya kapatma seçeneğine sahip olacaksınız, ancak Ayarlar uygulamasından veya Grup İlkesinden Geri Çağırma özelliğini manuel olarak etkinleştirebilecek veya devre dışı bırakabileceksiniz.
Windows Studio Efektleri
Windows Studio Effects (veya Studio Effects), Sinir İşleme Birimi (NPU) kullanarak görüntülü aramaları ve ses kalitesini geliştirmek için yapay zekayı kullanan bir özellik kombinasyonudur.
Şu anda, otomatik çerçeveleme, arka plan bulanıklığı, göz teması, ses odağı, portre ışığı, yaratıcı filtreler ve göz teması teleprompter dahil olmak üzere dört ana efekt bulunmaktadır.
- Otomatik çerçeveleme: Hareket etseniz bile sizi kamera görüntüsünde ortalar.
- Arka plan bulanıklığı: Aramalar sırasında arkanızdaki arka planı bulanıklaştırarak daha fazla gizlilik sağlar veya dağınıklığı gizler.
- Göz teması: Görüşme sırasında ekranınıza bakıyor olabileceğinizden, bu özellik diğer kişilerle göz teması kuruyormuşsunuz gibi görünmenizi sağlar.
- Ses Odağı: Bu efekt, mikrofonunuzdan gelen arka plan gürültüsünü azaltarak aramalar sırasında sesinizi daha net hale getirir.
Studio Efektlerinin bir süredir Windows 11’in bir parçası olduğunu belirtmek önemlidir, ancak 24H2 sürümünden başlayarak Microsoft bu özellikleri Copilot+ bilgisayarlarda daha geniş bir şekilde kullanılabilir hale getirmeyi planlamaktadır.
Çeviri ile Canlı Altyazılar
Windows 11 bir süredir Canlı Altyazılar özelliğine sahip olsa da, şimdi canlı çevirilerle güncelleniyor. Canlı Altyazılar, işitme sorunları olan kişiler de dahil olmak üzere herkesin otomatik çeviriler aracılığıyla sesleri anlamasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir özelliktir.
İşletim sistemindeki yapay zeka entegrasyonunun bir parçası olarak bu özellik, YouTube’dan veya diğer kaynaklardan izlediğiniz videolar da dahil olmak üzere, bir videodan veya yalnızca sesli aramadan ana dilinize çeviri yapabiliyor. Teknik olarak, özellik artık bilgisayardan geçen herhangi bir sesi gerçek zamanlı olarak çevirebiliyor.
Ses, herhangi bir uygulama veya videodan canlı veya önceden kaydedilmiş olabilir. Bu özellik, çalışması için bir NPU gerektirdiğinden, internet bağlantısı olmadan bile 40’tan fazla dili İngilizceye çevirebilir.
Ses Netliği
Windows 11’de Ses Netliği, görüntülü veya yalnızca sesli aramalarda veya ses kaydederken arka plan gürültüsünü ortadan kaldıran, yankıları iptal eden ve gerçek zamanlı yankılanmayı azaltan yapay zeka destekli bir özelliktir.
Ayrıca, bu özellik çevrimiçi iletişim içeren PC oyunlarına da fayda sağlayacaktır. Uygulamalar, yalnızca ses veya genel ses içeriği için “Derin Gürültü Bastırma” özelliğini değiştirebilir. Ses Netliği, çevrimiçi toplantılarda net bir ses ve daha akıcı çevrimiçi iletişim sağlar.
Voice Clarity, NPU içeren desteklenen donanıma sahip desteklenen uygulamalarda otomatik olarak çalışır. Voice Clarity’yi açın diyen bir seçenek bulamazsınız.
Otomatik Süper Çözünürlük
Otomatik Süper Çözünürlük (SR), oyun çözünürlüğünü ve görsel kalitesini artırmak için yapay zekayı kullanan, daha iyi kare hızları da dahil olmak üzere donanımlar arasında ölçeklenen daha akıcı, daha verimli bir deneyim sağlayan bir özelliktir. Başka bir deyişle, Süper Çözünürlük oyunları yükseltmek için yapay zeka kullanır ve kare hızlarını ve görüntü kalitesini iyileştirir.
Bu özellik Nvidia’nın DLSS, AMD’nin FidelityFX Super Resolution (FSR) ve Intel’in Xe Super Sampling (XeSS) özelliklerine benziyor.
Bu özelliğin bir parçası olarak Microsoft, SR’yi yeni nesil oyunlara entegre etmek için Nvidia, AMD ve Intel ile ortaklaşa “DirectSR” API’sini de oluşturdu.
Microsoft bu özelliği yalnızca en yeni Qualcomm Snapdragon X Elite işlemcilere sahip Copilot+ bilgisayarlar için sunacak ve yalnızca belirli sayıda oyun için kullanılabilecek.
Paint için Cocreator
Microsoft ayrıca Paint uygulamasına, sizin için bir yapay zeka görüntüsü oluşturmak yerine çiziminizi tarayan ve fikirlerinizle geliştirebileceğiniz, düzenleyebileceğiniz ve geliştirebileceğiniz yeni bir sanat eseri oluşturmanıza yardımcı olan yeni bir Cocreator özelliği ekliyor.
Bu özellik, minimum çabayla yüksek kaliteli bir görüntü üretmek için difüzyon tabanlı bir algoritma kullanır.
Cocreator, çizimi daha gerçekçi veya daha etkileyici hale getirmek için bir ayar bile içeriyor.
Cocreator, Copilot+ PC’lere özel bir AI özelliğidir, ancak bir metin istemini görüntüye dönüştürmek için bulutu kullanan bir AI özelliği olan “Image Creator” ile karıştırılmamalıdır.
Fotoğraflar için Görüntüyü Yeniden Şekillendirin
Microsoft, Windows 11 24H2’nin bir parçası olan ve Copilot+ PC’lere özel Fotoğraflar uygulamasına, görüntü oluşturma ve fotoğraf düzenleme tekniklerini kullanarak bir fotoğrafın stilini değiştirmek için cihazın NPU’su ile yapay zekayı kullanan yeni bir “Görüntüyü Yeniden Şekillendir” özelliği ekliyor.
Bu özelliği kullanarak bir resim seçebilir ve ardından telefonunuzdaki filtreleri kullanmaya benzer şekilde görüntüyü yeni stillerle dönüştürebilirsiniz. Yeni bir arka plan oluşturmak için bir metin istemi bile kullanabilirsiniz.
Fotoğraflar uygulaması da Paint uygulamasında bulunan ve tek bir metin komutuyla yapay zeka görüntüleri oluşturmanıza olanak tanıyan “Görüntü Oluşturucu” özelliğine kavuşuyor. Bu özellik Copilot+ PC’lere özel değil çünkü işlem DALL-E dil modelini kullanan Copilot ile bulutta gerçekleştiği için bir NPU gerektirmiyor.
Windows için Copilot 11
Copilot bir süredir Windows 11’de mevcut olsa da, 24H2 sürümünden itibaren Microsoft bazı değişiklikler yapacak. Örneğin, bu yeni sürümde Copilot, Görev Çubuğu’na sabitleyebileceğiniz veya çıkarabileceğiniz geleneksel bir uygulama haline geliyor. Ayrıca diğer uygulamalar gibi yeniden boyutlandırabilir ve taşıyabilirsiniz.
Uygulama aslında Copilot’un Windows 11’de bir web uygulaması olarak yüklenen web sürümüdür. Daha önce olduğu gibi çalışır, ancak fark artık sistem ayarlarını değiştirememesidir. Ayrıca arayüz, web’deki OpenAI ChatGPT deneyimine benzer yeni bir tasarımla güncellendi.
Ayrıca Microsoft, Copilot’u yakında metin, görüntü ve hatta ses gibi farklı formatlardaki bilgileri anlayan ve işleyen yeni ve güçlü bir dil modeli olan OpenAI GPT-4o (veya GPT-4 Omni) ile güncellemeyi planlıyor.
Copilot, Ayarlar uygulamasına da geliyor. Ancak, sohbet robotunu çağırmak için bir düğme almayacaksınız. Bunun yerine, ayarlar içinde “Copilot önerileri” bulacaksınız. Örneğin, Sistem bölümündeyseniz, ses sorunlarını gidermek, enerji tasarrufu özelliğini açmak veya ekranınızı kablosuz bir ekrana aktarmak için bir dizi öneri görebilirsiniz.
Dosya Gezgini’nde Microsoft, işleri daha az adımda yapmanıza yardımcı olmak için Copilot’u getirmeyi planlıyor. Örneğin, Galeri sekmesindeyseniz, bir resmin üzerine gelebilir ve Copilot düğmesine tıklayarak resim dosyasına uygulayabileceğiniz farklı eylemleri görüntüleyebilirsiniz.
Ayrıca, Copilot Bildirimlere de geliyor. Bir tost bildirimi aldığınızda, Copilot o özel durumda gerçekleştirmeniz için bir öneriyle birlikte görünecek. Örneğin, PowerPoint eki içeren bir e-posta alıyorsanız, sohbet robotu içeriği özetlemeyi önerebilir.
Windows 11’de bu, yaptığınız herhangi bir şeyle ilgili yardım almak için ekranınızı Copilot ile paylaşabileceğiniz anlamına da geliyor.
Geliştiricilerin artık yapay zekayı uygulamalarına entegre etmeye başlayacaklarını belirtmek de önemlidir; bu, işletim sisteminin bir sonraki sürümünden itibaren yapay zeka özelliklerine sahip daha fazla uygulama görmeye başlayacağımız anlamına gelir.
İşletim sistemi, Copilot+ PC’ler için 18 Haziran’dan itibaren yeni özelliklerin bazılarını içeren yeni bir özellik güncellemesi alırken, özellik güncellemesinin son sürümünün Eylül veya Ekim aylarında herkes için kullanıma sunulması planlanıyor. Yeni sürüm herkesin kullanımına sunulduğunda Microsoft, Copilot+ PC’ler için kalan özellikleri ve değişiklikleri kullanıma sunacak.
Copilot+ PC’ler yapay zeka özelliklerine sahip yeni bir bilgisayar kategorisidir. İlk dalga cihazlar, neredeyse tüm yapay zeka özelliklerinin üstesinden gelmek ve tüm gün süren gerçek bir pil ömrü sağlamak için entegre NPU’lara sahip Qualcomm Snapdragon X serisi işlemcilere sahip olacak. Bu cihazlar en az 16GB bellek ve 256GB depolama alanı ile gelecek. Gelecekte Intel ve AMD’nin de bu yeni deneyimlerin üstesinden gelmek için NPU’lu işlemciler piyasaya sürmesi bekleniyor.
Bu yeni Copilot+ bilgisayarlardan bazıları Surface Pro (11. Sürüm), Surface Laptop (7. Sürüm), Acer Swift 14 AI, HP Omnibook X, HP EliteBook Ultra G1q, Lenovo Yoga Slim 7x, Samsung Galaxy Book4 Edge serisi, ASUS Vivobook S 15 ve XPS 13, Inspiron 14, Inspiron 14 Plus, Latitude 5455 ve Latitude 7455 gibi Dell dizüstü bilgisayarlardır.