Recall ve Copilot arasındaki farkları açıklığa kavuşturalım çünkü bunlar farklı amaçlara hizmet eden iki farklı özelliktir.
Windows 11 24H2, kısmen Recall gibi yeni yapay zeka özellikleri nedeniyle bilgisayarları nasıl kullandığımızı yeniden tasarlayacak en önemli güncellemelerden biri olarak şekilleniyor. Ancak bu özellik Copilot’un yerini alacak yeni bir dijital asistan değil. Bunun yerine, Recall arama deneyimini geliştirmek için tasarlanmış bir özellik, Copilot ise birçok farklı görevde size yardımcı olabilecek bir asistan.
Bu yazıda, Windows 11 Recall ve Copilot arasındaki farkları inceleyeceğim.
Windows 11 Geri Çağırma vs. Copilot
Her iki özellik de kullanıcı deneyimini geliştirmek için tasarlanmış olsa da, farklı amaçlara hizmet ederler ve farklı işlevlere sahiptirler.
Windows Geri Çağırma
Windows 11’de Recall, fotoğrafik hafıza olarak çalışan çeşitli yapay zeka modelleri tarafından desteklenen bir zaman çizelgesi özelliğidir. Belgeler, resimler, web siteleri, mesajlar, e-postalar ve uygulamalar dahil olmak üzere bilgisayarda yaptığınız hemen hemen her şeyi aramanıza ve bulmanıza olanak tanır.
Bu özellik, ekranda bir şey olduğunda bir önceki yakalamadan sonra yaklaşık her beş saniyede bir anlık görüntü alarak çalışır. Sistem daha sonra verileri yerel olarak yeni “Windows Semantic Index “e kaydeder ve metin, görüntü, video, ses ve daha fazlasını algılamak ve bu bilgileri doğal dil kullanarak basit bir arama ile kullanılabilir hale getirmek için yeni “Windows Copilot Runtime “ın (Ekran Bölgesi Algılayıcı, Optik Karakter Tanıyıcı, Doğal Dil Ayrıştırıcı, Görüntü Kodlayıcı ve Görüntü Kodlayıcı dahil) bir parçası olan çeşitli cihaz içi yapay zeka modellerini çalıştırır.
Bir dosyanın, bir web sitesinin, bir resimdeki bir nesnenin veya bilgisayarınızda yaptığınız herhangi bir şeyin yerini unutursanız, “Recall” uygulamasını açabilir ve bir sorgu gerçekleştirmek için arama kutusunu kullanabilir veya zamanda geriye gitmek ve ihtiyacınız olanı bulmak için zaman çizelgesi seçeneğini kullanabilirsiniz.
Her şey cihaz üzerinde gerçekleştiğinden, hiçbir şey işlenmek üzere buluta yüklenmez, bu nedenle özellik bir internet bağlantısı gerektirmez.
Geri Çağırma, Windows 11 24H2’nin bir özelliğidir ve Copilot Plus PC’ler için özel bir özelliktir. Bu bilgisayarlar NPU’lu (Sinir İşleme Birimi) Qualcomm Snapdragon X Elite işlemci, en az 16 GB RAM ve 256 GB SSD gerektirir.
Microsoft Copilot
Öte yandan Copilot, neredeyse her konuda size yardımcı olmak için tasarlanmış dijital bir asistandır. Windows 11’de, sohbet robotu yapay zekası öncelikle herhangi bir konudaki soruları yanıtlamak için insan benzeri bir konuşma deneyimi sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Ayrıca, Windows 11’de sohbet robotu, sizin adınıza sistem ayarlarını değiştirme veya belirli bir yapılandırmayı tamamlamak için talimatlar sağlama gibi farklı görevleri yerine getirebilir.
Ayrıca, sohbet robotu görüntülerden yanıtları analiz edip oluşturabiliyor ve OpenAI’nin DALL-E modelini kullanarak tek bir komutla metni görüntülere dönüştürebiliyor.
Microsoft ayrıca Copilot’u OpenAI dil modelinin şu anda GPT-4o olan en son sürümüne güncellemek için çalışıyor; bu da diğer şeylerin yanı sıra videoyu girdi olarak işleme yeteneği de dahil olmak üzere daha hızlı ve daha doğru yanıtlar getiriyor.
Recall’dan farklı olarak Copilot, sorguyu işlemek için yapay zeka altyapısına erişmek üzere Microsoft sunucularına bağlanır, çünkü doğru yanıtlar sağlamak için internete de erişmesi gerekir.
Copilot, Windows 11 23H2‘den beri kullanılabilir ve veri işlemenin çoğu bulutta gerçekleştiğinden, internet bağlantısı dışında herhangi bir donanım gereksinimi yoktur.
Özetle, Windows 11 Recall ve Copilot farklı amaçlara hizmet eden iki farklı özelliktir. Recall, bilgisayarda yaptığınız herhangi bir şeyi bulmak için zamanda geriye gitmenizi sağlayan bir zaman çizelgesi özelliğidir. Her şey aygıt üzerinde gerçekleşir, bu nedenle belirli donanım gereksinimleri vardır.
Copilot, daha konuşmaya dayalı bir yapay zeka deneyimi sağlayan daha geleneksel bir dijital asistan ve veri işleme bulutta gerçekleştiği için belirli donanım gereksinimleri yok.