Google Chrome, yapay zeka destekli yeni bir dolandırıcılık önleme özelliğini tanıttı. Bu özellik, kullanıcıları şüpheli sitelere karşı uyarmak için markaları ve sayfa niyetlerini gerçek zamanlı olarak analiz ediyor. Yeni özellik Chrome Canary’de test ediliyor ve “Gelişmiş Koruma” özelliğiyle entegre ediliyor.
Google, Chrome’da internette gezinirken markaları ve sayfa niyetlerini analiz eden yeni bir dolandırıcılık koruma özelliği için yapay zeka teknolojisini kullanıyor.
Chrome Canary‘deki yeni bir bayrak, cihazdaki web sayfalarını analiz etmek için büyük dil modellerini (LLM’ler) kullanan “İstemci Tarafı Algılama Markası ve Dolandırıcılık Algılama Niyeti” adlı bir özellik içeriyor:
chrome://flags/#client-side-detection-brand-and-page-intent
Bayrağın açıklaması bildiriyor:
Sayfanın markasını ve amacını öğrenmek için cihaz sayfalarına LLM çıktısı içerir.
Bu özelliğin, dolandırıcılık tespit hizmetinin bir web sayfasının markasını ve amacını (niyetini) belirlemesine yardımcı olduğu ve böylece potansiyel dolandırıcıların tespit edilmesini kolaylaştırdığı söyleniyor. Mac, Windows ve Linux üzerinde çalışmaktadır.
Bu özelliğin nasıl çalıştığı henüz belli değil, ancak açıkça dolandırıcılık amaçlı bir siteyi ziyaret ettiğinizde uyarı verebilir.
Örneğin, bilgisayarınıza virüs bulaştığını iddia eden ve sizi verilen numarayı aramaya çağıran sahte bir Microsoft teknik destek sayfasını ziyaret ederseniz, Chrome’un yapay zekası sayfada kullanılan markayı ve dili analiz edebilecektir. Sahte aciliyet veya şüpheli alan adları gibi dolandırıcılık teknikleri tespit edilirse, sizi sayfayla etkileşime girmemeye veya kişisel bilgilerinizi vermemeye çağıran bir uyarı görüntüler.
Yeni araç Chrome Canary’de test ediliyor ve Chrome’un artık yapay zekayı da kullanan dahili “Geliştirilmiş Savunma” özelliği ile ilgili olabilir.
Chrome’da geliştirilmiş güvenlik yapay zeka ile destekleniyor
Google, güncellenen “Gelişmiş Koruma” özelliğinin tehlikeli sitelere, indirmelere ve uzantılara karşı gerçek zamanlı koruma sağlamak için yapay zeka kullandığını söylüyor.
Ekim 2024’e kadar “Geliştirilmiş Koruma” işlevi yapay zeka teknolojisini kullanmıyordu. “Proaktif savunma” olarak tanımlanıyordu, ancak o zamandan beri “AI tabanlı savunma” olarak yükseltildi.
Google muhtemelen web içeriğini anlamak ve kullanıcıları hileli veya tehlikeli sitelere karşı uyarmak için önceden eğitilmiş verileri kullanıyor.
Şirket hala Chrome’un yapay zeka destekli güvenlik ve gizlilik özelliklerini test ediyor ve daha fazla detayın ne zaman yayınlanacağı belli değil.