Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına genel olarak 4G adı veriliyor. Ülkemizdeyse 4G’nin daha gelişmiş bir sürümünün (LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4.5G kavramı kullanılıyor.
Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hıza ulaşabilirken 4.5G, bir başka deyişle LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine ulaşabiliyor. Şu anki 3G şebekesi, yoğunluğun olmadığı zamanlarda 20-25Mbps’lik hızlara ulaşabiliyor. Ancak bu hızların kağıt üzerindeki teorik sayılar olduğunu belirtmekte fayda var.
4.5G’nin 5G’nin sunacağı 1.000Mbps’lik hızlara ulaşmadığını söyleyelim. Bununla birlikte 5G’nin dünya çapında 2020’de yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden 4.5G’nin 5G’yi beklerken ona hazırlık yapmamızı sağlayacağını da söyleyebiliriz.
Web sayfalarında gezerken, haber okurken veya sosyal ağlarda gezerken zaten yeterince hızlı olan 3G ile yeni 4.5G arasındaki farkı her zaman görmeyebilirsiniz. Ancak 4.5G ile birlikte video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz çalışacak. Skype ve FaceTime gibi uygulamalar ise daha yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan videolu sohbetler yapmanıza izin verecek. Büyük dosyaları indirirken 4.5G’nin farkını hemen hissedeceksiniz.
4.5G, beraberinde getirdiği VoLTE gibi teknolojiler sayesinde sesli görüşmelerin de kalitesini artırıyor. Üstelik çağrı yaparken karşı tarafla bağlantı kurmanız da çok daha hızlı gerçekleşebiliyor.
Bu arada tamamlanan 4.5G ihalesinin ardından 1 km’den daha uzun tüneller ve konvansiyonel tren hatları, yakın bir gelecekte kapsama alanına alınacak. Böylece tünele girdiğinizde bağlantının kopması gibi sorunları artık yaşamayacağız.