Üçüncü taraf programlara veya manuel işlemlere bağlı kalmak yerine, Windows’u sistem geri yükleme noktasını zamanlayacak şekilde yapılandırabilirsiniz.
Sistemi kullanırken, sistem dosyalarını ve davranışını doğrudan veya dolaylı olarak değiştiren birkaç eylem gerçekleştirebilirsiniz. Çoğu zaman, bu değişiklikler geri döndürülemez. Yani, siz veya bir program sistem dosyasında, yapılandırmasında veya ayarında bir değişiklik yaptığında, normal olarak geri dönemezsiniz.
Çoğunlukla, yapılan değişiklikler Windows deneyiminizi geliştirebilir. Bununla birlikte, işlerin istediğiniz gibi gitmediği ve sistemin olması gerektiği gibi çalışmadığı zamanlar olacaktır. En kötü senaryoda, Windows bile önyükleme yapamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, Sistem Geri Yükleme özelliği çok yardımcı olur.
Genellikle, çoğu program ve hatta Windows otomatik olarak sistem geri yükleme noktalarını oluşturur. Aslında, sistem ayarlarını veya dosyalarını değiştirirken manuel olarak sistem geri yükleme noktası da oluşturabilirsiniz. Gerektiğinde, güvenli moda önyükleme yapabilir ve sistemi bilinen iyi durumuna geri yükleyebilirsiniz.
Windows’u belirli aralıklarla otomatik olarak sistem geri yükleme noktası oluşturacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Diğer programların insafına kıyasla, öngörülebilir geri yükleme noktalarına sahip olmak çok daha iyidir. Bu hızlı öğreticide, sistem geri yükleme noktalarını programlamak için görev zamanlayıcıyı nasıl kullanabileceğinizi göstereyim.
Not : Aşağıdaki prosedürü uygulamak için yönetici haklarına ihtiyacınız vardır.
Sistem Geri Yükleme Noktasını Zamanlama Adımları
İlk olarak, Sistem Geri Yükleme özelliğinin açık ve yapılandırılmış olduğundan emin olun.
Sistem Geri Yükleme özelliğinin etkinleştirildiğini onayladıktan sonra, başlat menüsünde “Görev Zamanlayıcı” yı arayın, sağ tıklayın ve “Yönetici Olarak Çalıştır” seçeneğini seçin.
En sağdaki panelde “Görev Oluştur” seçeneğini tıklayın.
Ana Görev Oluştur penceresinde, göreve istediğiniz herhangi bir ad verin ve ardından aşağıdaki seçeneklerin ikisini de seçin.
+ Kullanıcının oturum açmış olup olmadığını çalıştır
+ En yüksek ayrıcalıklarla çalıştırın
Şimdi “Tetikleyiciler” sekmesine gidin ve “Yeni” düğmesini tıklayın. Burada, “Göreve başla” açılır menüsünden görevi nasıl başlatmak istediğinizi seçin. Başlatma, Zamanlama, vb. Gibi birkaç farklı seçenek vardır. Seçtiğiniz seçeneğe bağlı olarak, seçeneklerin geri kalanı farklı olacaktır.
Uygun tetikleme seçeneklerini seçtikten sonra “Tamam” düğmesine tıklayın. Benim durumumda, her hafta bir sistem geri yükleme noktası oluşturmak istiyorum. Bu yüzden, “Zamanlamayla” ve ardından “Haftalık” ı seçtim.
Bundan sonra “Eylemler” sekmesine gidin ve “Yeni” düğmesini tıklayın. Eylemler penceresinde, açılır menüden “Program başlat” ı seçin ve aşağıdaki alanları gösterildiği gibi doldurun. Alanları doldurduktan sonra değişiklikleri kaydetmek için “Tamam” düğmesini tıklayın.
Program / script ; powershell.exe
Bağımsız değişken ekle:
-ExecutionPolicy Bypass -Command “Checkpoint-Computer -Description \”TS Automatic Restore Point\” -RestorePointType \”MODIFY_SETTINGS\””
Hızlı bir ipucu: Yukarıdaki komutta “TS Automatic Restore Point” cümlesini değiştirebilirsiniz. Sistemi geri yüklemeye çalışırken Sistem Geri Yükleme listesinde göreceğiniz şey budur.
Ardından, “Koşullar” sekmesine gidin. Burada “Görevi yalnızca bilgisayar AC gücündeyse başlat” seçeneğinin işaretini kaldırın. Bu, dizüstü bilgisayar gibi pille çalışırken bile görevin çalışmasını sağlar.
“Ayarlar” sekmesine gidin ve “Zamanlanmış bir başlatma kaçırıldıktan sonra görevi en kısa sürede çalıştır” seçeneğini seçin. Bu ayar, zamanlama bir nedenden dolayı kaçırılsa bile görevin çalışmasını sağlar.
Yönetici şifresini girmeniz istenecektir. Parolayı girin ve “Tamam” düğmesine tıklayın.
Bu kadar.
Zamanlanmış sistem geri yükleme noktasını ayarladınız. Görevi ana pencerede bulabilirsiniz. Görevin ayarlandığı gibi çalışıp çalışmadığını doğrulamak için göreve sağ tıklayın ve “Çalıştır” ı seçin. Bu eylem yeni bir geri yükleme noktası oluşturmalıdır.
Umarım yardımcı olur. Sıkışırsanız veya yardıma ihtiyacınız varsa, aşağıya yorum yapın.