UMS’de yalnızca belirli cihazlara veya IP adreslerine izin vermeniz mi gerekiyor? Windows’ta Universal Media Server’da IP adresini beyaz listeye eklemenin basit bir yolu.
Yerel ağ üzerinden medya akışı yapmak için birkaç farklı seçenek vardır. Popüler seçeneklerden biri Universal Media Server’ı kullanmaktır. Plex veya Emby kadar zengin özelliklere sahip olmasa da, işi hallediyor ve oldukça küçük, hafif ve ücretsiz olmasına rağmen bir ton özelleştirme seçeneğine sahip. Universal Media Server ile ilgili en iyi şeylerden biri, kullanımı çok kolay olmasıdır. Uygulamayı açın, taramak ve akışa almak istediğiniz klasörleri ekleyin ve hazırsınız. Yerel ağdaki herhangi bir DLAN veya buhar cihazı, herhangi bir ek adım olmadan UMS’yi alabilir ve içerik akışı yapabilir. Örneğin, bu yaklaşımı düzenli olarak telefonuma ve televizyonuma içerik aktarmak için kullanıyorum.
Universal Media Server yerel ağdaki herhangi bir cihazın içeriğe ve akışa erişmesine izin verir. Ancak, yalnızca belirli cihazlara izin vermek istediğiniz zamanlar olabilir. Örneğin, WiFi ağınıza bağlanan konukların içeriğinize izinsiz erişmesini ve akışını izlemesini istemeyebilirsiniz.
Bu gibi durumlarda, Universal Media Server’da (UMS) IP adresini beyaz listeye ekleyebilirsiniz. Bir IP adresini UMS’de beyaz listeye ekledikten sonra, yalnızca söz konusu IP adresine izin verir ve diğerlerini engeller. Bu şekilde, medya sunucunuza kimlerin eriştiği üzerinde daha sıkı bir kontrole sahip olursunuz.
Not: İleri gitmeden önce, beyaz listeye almak istediğiniz tüm cihazların IP adreslerini zaten bildiğinizi varsayıyorum. Bunu yapmazsanız, yönlendiricinizdeki istemci listesine veya ilgili cihazdaki ağ ayarlarına bakın.
Universal Media Server’da (UMS) Beyaz Liste IP Adresi
İlk olarak, Başlat menüsünden veya masaüstü simgesine çift tıklayarak Universal Media Server’ı açın.
UMS uygulamasını açtıktan sonra “Genel Ayarlar” sekmesine gidin.
Bu sekmede, “IP filtresi (beyaz liste) kullan” alanında her birini virgülle ayırarak tüm IP adreslerini girin .
Önemli not: mevcut cihazın IP adresini de girmeyi unutmayın. yani, UMS sunucusunu çalıştıran cihazın IP adresi.
Örneğin, yalnızca iki cihaza izin vermek istiyorum. Bu yüzden, bu IP adreslerini (192.168.0.100, 192.168.0.101) ve UMS çalıştıran cihazın IP adresiyle (192.168.0.102) girdim. Yani, toplam üç IP adresi.
Değişiklikler otomatik olarak kaydedilir. Değişiklikleri uygulamak için UMS’yi yeniden başlatın veya uygulamayı kapatıp yeniden açın.
Her şey haklara sahipse, yalnızca beyaz listedeki cihazlar medyaya erişebilir ve medya akışını gerçekleştirebilir. Diğer tüm cihazlara otomatik olarak erişim izni verilmez.
Tahmin edebileceğiniz gibi, bu yaklaşım oldukça kolay ve medya sunucusuna kimlerin erişebileceği konusunda size biraz kontrol verse de, kusursuz değildir. Örneğin, UMS’ye erişmek istemediğiniz bir cihaz beyaz listeye alınmış bir IP adresi kullanıyorsa, medya sunucusuna erişebilir. Bundan kaçınmak için IP adreslerini yönlendirici ayarları sayfanızdaki MAC adreslerine bağlayın. Bu şekilde, yönlendiriciniz cihazlarınıza aynı IP adreslerini atar.
Yardıma ihtiyacınız olursa, aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.