İçindekiler
Panos Panay’ın ayrılmasından sonra Windows artık yeni bir liderlik altında ve yeni liderlikle birlikte, önümüzdeki birkaç yıl boyunca işletim sisteminin şeklini belirleyecek yeni bir yol haritası var; bu yol haritası yayın döngüsü için güncellemeler, birçok yapay zeka yeniliği, yeni özellikler ve görsel değişiklikler içerecek.
Panos Panay’ın liderliğinde Microsoft, büyük sürümlerin dışında yeni özellikler ve iyileştirmeler getirmek için daha küçük (Anlık) güncellemelerle (kabaca her çeyrekte bir) her üç yılda bir Windows’un yeni sürümlerini yayınlama fikrine geri döndü.
Yeni liderlik altında şirket, işletim sisteminin büyük sürümlerini yılda bir kez yayınlamaya geri dönme kararı almış gibi görünüyor. Başka bir deyişle, Microsoft artık her yıl bir özellik güncellemesi yayınlamayı planlıyor ve yeni özellikleri tanıtmak için (ara sıra) daha küçük sürümler sunmaya devam edecek. Ancak, birincil odak noktası yıllık sürümler olacak.
Windows sürüm programı 2024 yol haritası
Yeni bir raporda, Windows Central, Windows 11 23H2‘nin Şubat veya Mart ayında bir başka küçük (Moment) güncelleme daha almasının planlandığını ve Hudson Vadisi’nin 2024 sonbaharında bir ara olmasının beklendiğini açıklıyor.
“Hudson Valley” güncellemesi, şirketin Nisan ayında tamamlaması ve Ağustos ayına kadar hazır hale getirmesi beklenen “Germanium” platformuna dayanacak ve resmi çıkış tarihi Eylül veya Ekim ayında olacak.
Bununla birlikte, yeni Snapdragon X Elite işlemcileri içeren yeni ARM cihazları Germanium platformunun bir parçası olan yeniliklere bağlı olacağından Microsoft, cihazlarını hazırlamaları için güncellemeyi Haziran 2024 gibi kısa bir sürede PC üreticilerine göndermeyi planlıyor. Ancak bu güncelleme Hudson Valley güncellemesinde planlanan tüm özellikleri değil, yalnızca bazı bileşenleri içerecek. Yeni ARM tabanlı sistemler gönderilmeye başlandığında, yeni özelliklerle birlikte güncellemenin “ikinci bölümünü” alacaklar.
Öte yandan, halihazırda Windows 11 23H2 çalıştıran bilgisayarlar, Hudson Valley Eylül veya Ekim ayında yayınlandığında tüm özellik güncellemesine tek bir yükleme olarak sahip olacak.
Windows Hudson Valley güncellemesi yeni özellikler 2024’te geliyor
Yaklaşan Hudson Valley güncellemesinin ana odağının, Sinirsel İşlem Birimleri (NPU) de gerektirebilecek daha gelişmiş yapay zeka yeteneklerinin entegrasyonu etrafında olması bekleniyor. Yeni inovasyonların bir parçası olarak Microsoft’un Windows Shell (işletim sisteminin grafik kullanıcı arayüzü) ve Arama’ya yapay zeka getirmeyi planladığı bildiriliyor. Ayrıca Zaman Çizelgesi, Süper Çözünürlük ve yapay zekalı duvar kağıtları gibi yapay zeka destekli yeni özellikler sunmayı planlıyor.
Ayrıca, şirket yeni güç tasarrufu özellikleri ve görsel değişiklikler üzerinde de çalışıyor.
Yapay Zeka ile Windows Shell
Geliştirme ekibi, yapay zekayı Windows Kabuğuna entegre etmek için çalışıyor. Bu entegrasyon, aramayı geliştirmek, projeleri ve iş akışlarını başlatmaya yardımcı olmak, bağlamı anlamak ve daha fazlası için her zaman arka planda çalışabilen daha gelişmiş bir Copilot sürümünü içerir.
Yapay zeka ile zaman çizelgesi
Zaman Çizelgesi Windows’a geri dönüyor, ancak yapay zeka ile entegre olacak. Yeni özelliğin, Copilot’un kullandığınızı bildiği uygulamalar ve web siteleri arasında zamanda geriye gitmenize olanak tanıyacağı ve daha sonra kriterlerinize göre filtreleyebileceğiniz söyleniyor.
Yapay Zeka ile Arama
Yapay zeka entegrasyonu sayesinde, bilgisayarınızdaki dosyaları, ayarları ve uygulamaları bulmak için doğal dili kullanabileceksiniz. Örneğin, bir dosyanın adını hatırlamıyorsanız, Copilot’tan “Robert’ın birkaç gün önce WhatsApp’tan bana gönderdiği dosyayı bulmasını” isteyebilirsiniz.
Yapay zeka ile masaüstü arka planı
Diğer işletim sistemlerine benzer şekilde, ekip canlı duvar kağıtları için yeni bir yaklaşım üzerinde çalışıyor, ancak Windows için olan farklı olacak. Yeni duvar kağıdı özelliği, taşınabilir cihazlarda fare imlecine veya jiroskopa tepki veren bir paralaks efekti oluşturmak için görüntüyü analiz etmek ve katmanlarını tespit etmek için yapay zeka kullanacak.
Yapay Zeka ile Süper Çözünürlük
Windows ayrıca, sistemin NPU’su aracılığıyla yapay zeka kullanarak oyunları ve videoları yükseltmek için “Süper Çözünürlük” olarak bilinen yeni bir özellik kazanıyor.
Geliştirilmiş Canlı Altyazılar
Microsoft, ister bir videodaki sesten ister canlı sesli aramadan olsun, altyazıları gerçek zamanlı olarak birden fazla dile çevirecek Canlı Altyazılar için bir güncelleme hazırlıyor.
İçerik oluşturucular için Microsoft başlatıcısı
Microsoft‘un planladığı bir diğer deneyim ise Dosya Gezgini ve Başlat menüsünde yer alacak ve içeriğe hızlı bir şekilde başlamanızı kolaylaştırmak için şirketin hizmetlerini barındıracak yeni bir “Oluşturucu” alanı. Bu deneyim Microsoft 365 uygulamasına benzer olacak.
Enerji tasarrufu
İşletim sistemi, pil ömrünü yüzde 50’ye kadar artıracak (belirli donanımlarda) yeni bir enerji tasarrufu özelliği içerecek. Sanırım şirket, Windows 11’in son önizleme sürümlerinde zaten mevcut olan yeni “Her tasarruf” moduna atıfta bulunuyor.
Buna ek olarak Microsoft, cihazın yenilenebilir enerji kullanan bir güç kaynağına bağlandığında sistemin bunu algılayarak otomatik olarak şarj olmasını sağlayacak yeni bir “Yeşil Enerji” özelliği de geliştiriyor.
Görsel tasarımlar
Geliştirme ekibi masaüstü deneyiminde önemli değişiklikler planlıyor. Daha önce söylendiği gibi Microsoft, Sistem Tepsisi ve saat gibi bazı öğeleri ekranın üst kısmına konumlandırarak Görev Çubuğu deneyimini yeniden keşfetme planlarını sürdürüyor.
Rapor tasarım hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmıyor ancak önceki söylentileri takip ederse, üstteki yeni çubuk sol tarafta hava durumu bilgilerini de içerebilir. Buna ek olarak, işletim sistemi nihayet Başlat menüsüne ve ekranın altındaki uygulamalara erişmek için yüzen bir Görev Çubuğuna kavuşabilir.
Şirket bu yeni tasarıma geçerse, Görev Çubuğu’nun neden ekranın üst kısmına taşıma seçeneğini kaybettiğini açıklayabilir.
Belirtilmesi gereken bir husus, bu görsel değişikliklerin deneysel aşamalarda olduğu ve 2024’teki Hudson Valley güncellemesiyle gelmelerinin pek olası olmadığıdır. Ayrıca, şirket Windows 8’de Başlat düğmesini kaldırmaya ve Başlat menüsünü Başlat ekranı ile değiştirmeye karar verdiğinde zaten benzer değişikliklerden geçtiğinden ve değişiklikler geri teptiğinden, ekip test etmeye devam etmek için zaman ayıracak ve devam etmeden önce dikkatli davranacaktır.
Her zamanki gibi, Microsoft sistem genelinde genel iyileştirmeler yayınlamayı planlıyor, ancak bu ayrıntılar hala belirsiz.
Hudson Valley güncellemesi Windows 12 olarak markalanabilir
Microsoft’un 2024 yılında sözde “Windows 12 “yi tanıtabileceği söylense de Hudson Valley güncellemesinin şirketin “Windows 12” olarak adlandıracağı işletim sisteminin yepyeni bir sürümü şeklinde mi olacağı yoksa “Windows 11” marka adını taşımaya devam mı edeceği net değil.
Her şey sürümlerin parçalanmasına bağlı. Konuya aşina kaynaklara göre Microsoft, kullanıcıların benimseme sorunu nedeniyle cihazları ürün sürümlerine göre daha fazla bölmek istemiyor. Şu anda işletim sisteminde yaklaşık 1,4 milyar cihaz bulunuyor ve bunların yalnızca 400 milyonu Windows 11’i çalıştırıyor; geri kalan milyar cihaz ise, öncelikle kullanıcıların yükseltme yapmasına izin vermeyen desteklenmeyen donanımlar nedeniyle hala Windows 10’da bulunuyor.
Sonuç olarak, şirket başka bir sürüm (Windows 12) sunarsa, parçalanma daha da yüksek olacak ve benimseme oranı Windows 11’den bile daha düşük olabilir. Ancak Microsoft’un nasıl bir karar vereceğini söylemek için henüz çok erken. Şu anda her şey spekülasyondan ibaret, ancak şirket içinde Hudson Valley’den işletim sisteminin yeni bir sürümü olarak bahsediliyor.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.