Qualcomm medya etkinliğinde Microsoft açıkça “Windows 12 “den bahsetmedi. Ancak şirket, Windows’un bir sonraki sürümünün bir parçası olarak gelebilecek yeni özellikler ve deneyimler de dahil olmak üzere işletim sisteminin geleceği hakkında konuştu (Windows Central aracılığıyla).
Kısacası, Microsoft CEO’su Satya Nadella ve Windows ve Cihazlar CVP’si Pavan Davuluri, şirketin bağlam farkındalığı entegrasyonu, hibrit yapay zeka işleme ve Windows 12 (ve sonraki sürümler) arayüzünde önemli değişiklikler getirecek yapay zekaya büyük yatırım yapmaya devam edeceğini açıkça belirtiyor.
Satya’ya göre, üretken yapay zeka entegrasyonu (Copilot’tan bahsederken) cihazlarla etkileşim şeklimizi değiştirecek. Şirket ayrıntılar konusunda net konuşmadı, ancak Copilot ile birlikte işletim sisteminde büyük arayüz değişiklikleri bekleyebileceğimizi ima ediyor.
Satya ayrıca Başlat düğmesinin başından beri Windows’un ana özelliği olduğunu ve şimdi de Copilot’u benzer şekilde düşünebileceğimizi söyledi. Ancak şimdi, yapay zekalı sohbet robotu, mevcut bağlamınıza göre bir etkinliğe veya iş akışına atlamanıza yardımcı olabileceğinden deneyimi iyileştirebilir.
Belli değil ve ben burada spekülasyon yapıyorum. Ancak şirket, Başlat düğmesi ve menüsünün Copilot ile değiştirilmesi ya da Başlat deneyiminde bir Copilot entegrasyonu görmemiz gibi iki senaryo üzerinde düşünüyor olabilir.
Windows 8’de şirket, Başlat ekranına (Başlat menüsü yerine geçen) erişmek için kaydırma hareketi lehine Başlat düğmesini işletim sisteminden kaldırmayı denedi. Ancak, kullanıcıların uygulamalarına ve arama işlevine erişimini zorlaştırdığı için geri tepti. Sonuç olarak Microsoft, Başlat menüsünü ve düğmesini Görev Çubuğuna geri getirmek için bir güncelleme yayınlamak zorunda kaldı.
Microsoft ayrıca işletim sisteminin geleceğinin, bilgi işlem görevlerinin bir kısmının cihazda yerel olarak, diğerlerinin ise bulutta gerçekleşeceği hibrit bir yaklaşım içerdiğini düşünüyor. Çoğu bilgisayar, yapay zeka görevleri için Sinirsel İşlem Birimleri (NPU’lar) içerse bile, yapay zeka iş yüklerini yerel olarak işleme kapasitesine sahip olmadığından bu çok önemlidir.
Hibrit yaklaşım Microsoft’un maliyetlerden tasarruf etmesine de yardımcı olacak çünkü yapay zeka hesaplama süresi maliyetli olduğu için her şeyin bulutta işlenmesi gerekmeyecek. Ayrıca, şirketin karbon ayak izinden tasarruf etmesine de yardımcı olacak.
Buna ek olarak Davuluri, Windows 12’ye (muhtemelen) gelecek olan bir başka özelliğin de ipucunu verdi ve Copilot’un Cortana’ya benzer şekilde kişisel asistanınız olarak çalışabileceğini söyleyerek yapay zekanın “birden fazla uygulama, hizmet ve cihaz arasında düzenleme yapabileceğini, hayatınızda tüm iş akışları arasında bağlantı kurabilen ve bağlamı koruyabilen bir aracı olarak işlev göreceğini” belirtti.
Elbette, yapay zekanın bu versiyonu, platformdan bağımsız olarak daha fazla yardımcı olmak için cihazı ve hizmetleri kullandıkça sizi tanıyabileceği ve alışkanlıklarınızı öğrenebileceği için uygulama daha gelişmiş olacaktır.
Son olarak Davuluri, ARM tabanlı cihazlardaki uygulamalar için emülasyon motoru performansı ve verimlilik iyileştirmeleri hakkında da bazı bilgiler paylaştı ve x86 platformu için tasarlanan uygulamaların ARM platformu için tasarlanmış gibi daha sorunsuz çalışacağını söyledi. Kısmen (inanıyorum ki) Apple M2 çipinden bile daha güçlü görünen Snapdragon X Elite ile gelen yeni teknoloji ve şirketin işletim sistemine eklediği optimizasyonlar ve uyumluluk iyileştirmeleri nedeniyle.
Bu yeni bilgi işlem yönteminin ne zaman geleceği belli olmasa da, Microsoft’un şu anda “Windows 12” olarak adlandırdığımız işletim sisteminin bir sonraki sürümü üzerinde çalıştığı kesin ve bu sürümün daha fazla yapay zeka entegrasyonu, daha hızlı güncellemeler için iyileştirmeler ve şu anda “CorePC” olarak bilinen yeni modern modüler sistem uygulaması sayesinde gelişmiş güvenlik içermesi bekleniyor.