İçindekiler
Windows 11‘de, CPU sıcaklığını üçüncü taraf uygulamalar aracılığıyla ve anakartın Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzüne (UEFI) erişerek kontrol etmenin birçok yolu vardır ve bu kılavuzda size bu bilgileri belirlemenin dört yolunu göstereceğim.
Windows 11 işlemci sıcaklığını izleme özelliğine sahip olmasa da, HWiNFO, Core Temp ve HWMonitor gibi üçüncü taraf araçları kullanarak bu bilgileri kontrol etmenin birkaç yolunu bulabilirsiniz. Bu uygulamalar en popüler olanlar arasındadır ve grafik kartı, anakart, bellek, güç ve daha fazlası gibi diğer bileşenler hakkında ayrıntılar sunabilir. Elbette, mevcut bilgiler uygulamaya bağlı olacaktır. Örneğin, HWiNFO en fazla detayı sağlayacaktır, Core Temp kullanımı en kolay olanıdır ve HWMonitor uygulaması ortada bir şey sunar.
Alternatif olarak, işlemci sıcaklığını UEFI’den (BIOS olarak da adlandırılır) de kontrol edebilirsiniz. Ancak, bu seçenek yalnızca sistem yük altında değilken bu bilgileri izlemenize izin verir, ki çoğu zaman sistem termallerinin optimum olduğundan ve aşırı ısınmadığından emin olmak için sıcaklığı belirlemek istemenizin tek nedeni budur.
Bu yazıda, Windows 11 bilgisayarınızda işlemcinin ne kadar soğuk veya sıcak çalıştığını belirleme adımlarını öğreteceğim.
Windows 11’de CPU sıcaklığını uygulamalardan kontrol etme
Windows 11 işlemci sıcaklığını görüntülemek ve izlemek için bir yol içermese de, HWiNFO, Core Temp ve HWMonitor gibi bir dizi üçüncü taraf aracı kullanabilirsiniz.
HWiNFO kullanarak CPU sıcaklığına bakın
HWiNFO uygulaması, işlemcinin yanı sıra grafik kartları, bellek, ağ kartları, fanlar ve güç bilgileri gibi diğer bileşenleri gerçek zamanlı olarak izlemek için en popüler uygulamalar arasındadır. Uygulama basit olmasına rağmen, ayrıntılar çoğu kullanıcı için bunaltıcı olabilir, ancak işlemcinin sıcaklığını kontrol etmek için mükemmel bir uygulamadır. Uygulamanın kullanımı ücretsizdir, ancak ek avantajlar içeren ücretli bir sürümü de vardır.
Windows 11’de CPU sıcaklığını kontrol etmek üzere HWiNFO uygulamasını yüklemek için aşağıdaki adımları kullanın:
Windows 11’de Başlat‘ı açın.
Komut İstemi’ni arayın, en üstteki sonuca sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.
HWiNFO uygulamasını yüklemek için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
winget install --id REALiX.HWiNFO
Yalnızca Sensörler seçeneğini işaretleyin.
Başlat düğmesine tıklayın.
Listeden “CPU [#0]” (Düğüm) öğesini seçin.
CPU sıcaklığını doğrulamak için AMD için “CPU (Tctl/Tdie)” veya Intel sistemleri için “CPU Package” kontrol edin.
Core Temp kullanarak CPU sıcaklığını görün
Core Temp, model, platform, frekans, yük ve güç kullanımı dahil olmak üzere diğer ayrıntılarla birlikte işlemcinin sıcaklığını hızlı bir şekilde gösterebilen ücretsiz bir uygulamadır. Ana işlemcinin sıcaklığını izlemek için basit bir uygulama arıyorsanız, kullanmanız gereken uygulama budur.
Bilgisayarınızdaki işlemci sıcaklığını kontrol etmek üzere Core Temp uygulamasını yüklemek için aşağıdaki adımları kullanın:
Windows 11’de Başlat‘ı açın.
Komut İstemi‘ni arayın, en üstteki sonuca sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.
Core Temp uygulamasını yüklemek için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
winget install --id ALCPU.CoreTemp
Başlat’ı açın.
Core Temp için arama yapın ve uygulamayı açmak için en üstteki sonuca tıklayın.
“Sıcaklık Okumaları” bölümü altında CPU sıcaklığını kontrol edin.
Hızlı not: Okuma, uygulamayı açtığınızdan bu yana okunan minimum ve maksimum sıcaklık değerlerini içerecektir.
HWMonitor kullanarak CPU sıcaklığını görün
HWMonitor, CPUID’nin CPU, GPU, anakart, bellek ve sabit sürücüler hakkında sıcaklık bilgileri ve voltaj, saatler, fan hızları ve daha fazlası gibi diğer ayrıntılarla Görev Yöneticisi benzeri bir arayüz sunan bir başka popüler uygulamasıdır. Bu uygulama HWiNFO’ya benzer, ancak bilgiler daha az bunaltıcıdır. Ayrıca kullanımı ücretsizdir.
İşlemci sıcaklığını izlemek üzere HWMonitor uygulamasını yüklemek için aşağıdaki adımları kullanın:
Windows 11’de Başlat‘ı açın.
Komut İstemi’ni arayın, en üstteki sonuca sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.
HWiNFO uygulamasını yüklemek için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
winget install --id CPUID.HWMonitor
Başlat‘ı açın.
HWMonitor için arama yapın ve uygulamayı açmak için en üstteki sonuca tıklayın.
Listeden sistem işlemcisini seçin.
Sıcaklık öğesini seçin.
Bilgisayar üzerindeki CPU’nun sıcaklığını doğrulayın.
Seçtiğiniz uygulama ne olursa olsun, adımları tamamladığınızda, Windows 11 yüklüyken işlemcinin mevcut sıcaklığı hakkında bir fikriniz olacaktır.
Bunlar tek uygulamalar değildir. Çok daha fazlasını bulabilirsiniz ve bazı üreticilerin kendi monitör yardımcı programları vardır. Örneğin, AMD’nin Ryzen Master uygulaması ve Intel’in Intel Extreme Tuning Utility uygulaması vardır; her iki uygulama da farklı özellikler sunsa da, her ikisi de işlemci hakkında sıcaklık bilgisi içerir.
Windows 11’de BIOS’tan CPU sıcaklığını kontrol edin
Alternatif olarak, işlemci sıcaklığını anakart üzerindeki UEFI (BIOS) ürün yazılımı aracılığıyla da belirleyebilirsiniz. Bu seçenek yalnızca belirli sistemler için mevcuttur. Genellikle, ASUS, ASRock, MSI ve diğerleri gibi bilinen markaların anakartlarını kullanan özel yapımlar hakkında bilgi bulacaksınız.
İşlemci sıcaklığını UEFI’den (BIOS) belirlemek için aşağıdaki adımları kullanın:
Ayarları açın.
Sistem üzerine tıklayın.
Kurtarma üzerine tıklayın.
“Kurtarma seçenekleri” bölümünün altında, “Gelişmiş başlatma” ayarı için Şimdi yeniden başlat düğmesine tıklayın.
Sorun Gider‘e tıklayın.
Gelişmiş seçeneklere tıklayın.
“UEFI Ürün Yazılımı Ayarları” seçeneğine tıklayın.
Yeniden Başlat düğmesine tıklayın.
Ana sayfada CPU sıcaklığını kontrol edin.
Adımları tamamladıktan sonra, anakartın UEFI ayarları mevcut işlemci sıcaklığını gösterecektir.
CPU sensörü bilgilerini BIOS’tan kontrol etmek ile üçüncü taraf bir uygulama kullanmak arasındaki fark, bir uygulama kullanmanın işletim sistemi yüklüyken yük altındaki sıcaklığı izlemenize olanak sağlamasıdır. Öte yandan, anakartın aygıt yazılımından sıcaklığı kontrol etmek, sistem yük altında değilken size okumalar verecektir.
Genellikle bu bilgileri işletim sistemi çalışırken belirlemek istersiniz, ancak ürün yazılımındaki okumaları kontrol etmek de cihazın termal değerlerini anlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin, aygıt yazılımı içindeyken sıcaklık yüksektir, bu da termal macun, CPU soğutucusu veya havalandırma ile ilgili sorunları gösterebilir.