Windows 11, desteklenen oyunların gelişmiş ayrıntılarla daha akıcı bir şekilde oynanmasını sağlayarak oyun deneyimini geliştirmek için tasarlanan “Süper Çözünürlük” olarak bilinen bir yapay zeka özelliğine sahip olacak. PhantomOcean3 on X, Windows 11 24H2’nin en son test önizlemesinde bu özelliği keşfetti ve Nvidia’nın oyunları yükseltmek ve kare hızlarını ve görüntü kalitesini iyileştirmek için yapay zeka kullanan Derin Öğrenme Süper Örnekleme (DLSS) teknolojisine benziyor gibi görünüyor.
Microsoft bu yeni özelliği henüz resmi olarak duyurmamış olsa da, DLSS’nin yanı sıra AMD’nin FidelityFX Süper Çözünürlük (FSR) ve Intel’in Xe Süper Örnekleme (XeSS) özelliklerine benzer şekilde çalışması bekleniyor; her ikisi de birçok PC oyununda standart haline gelen AI yükseltme özellikleridir.
Bununla birlikte, özelliği açmak için NPU (Sinir İşleme Birimi) gibi özel bir donanım gerekip gerekmeyeceği hala belirsiz. Örneğin, Nvidia, AMD ve Intel, yükseltmenin çalışması için modern grafik kartlarında belirli özelliklere ihtiyaç duyuyor.
Süper Çözünürlüğü Etkinleştir (önizleme)
Süper Çözünürlük, Windows 11 build 26052’de Canary veya Dev Channel aracılığıyla gizli olarak görünür ve bunu etkinleştirmek için ViveTool uygulamasını kullanabilirsiniz.
Bu özelliği denemek istiyorsanız, bu GitHub sayfasından ViveTool’u indirin, uygulamanın içeriğini açın ve Komut İstemi veya PowerShell’den (yönetici) vivetool /enable /id:39695921 /variant:3 komutunu çalıştırın.
Windows 11’de deneysel özellikleri etkinleştirmek için ViveTool’un nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgiyi bu kılavuzda bulabilirsiniz.
Özelliği açmak için ViveTool’u kullandıktan sonra, Ayarlar > Ekran > Grafikler bölümünden etkinleştirebilir ve “Otomatik süper çözünürlük” geçiş anahtarını açabilirsiniz.
Diğer yapay zeka özellikleri
Süper Çözünürlük, Microsoft’un 2024’ün ikinci yarısında Windows 11 24H2‘nin bir parçası olarak kullanıma sunmayı planladığı birçok yapay zeka özelliğinden yalnızca biri. Daha önce bildirdiğim gibi, söylentilere göre yazılım devi, Copilot‘un ihtiyaç duyabileceğinizi anladığı uygulamalar ve web siteleri arasında zamanda geriye gitmenize olanak tanıyan yeni bir Zaman Çizelgesi özelliği oluşturmayı planlıyor.
Copilot artık pano içeriğine bağlı olarak içeriğe duyarlı hale gelecek ve içerik ister metin ister resim olsun farklı eylemler gerçekleştirmeyi kolaylaştıracak. (Bu özellik 26052 numaralı derlemede test için zaten mevcut).
Yapay zeka, doğal dil kullanarak dosyaları, ayarları ve uygulamaları aramanıza olanak tanıyan arama özelliğine de geliyor.
Ayrıca, 24H2 sürümünün, paralaks efekti ekleyerek statik bir görüntüyü hareketli bir duvar kağıdına dönüştürmek için yapay zeka kullanacak yeni bir kişiselleştirme özelliği olan “Derinlik Efektleri” içermesi bekleniyor. Böylece, fareyi ekranda hareket ettirdiğinizde, derinlik efekti hissi vermek için arka planda farklı hızlarda hareket eden farklı katmanlar göreceksiniz.
Son olarak, Benim için Konuş, Windows 11’in davranışlarınız hakkında başkalarıyla yüksek sesle konuşmasına izin verecek ve bir avatar sesi oluşturma veya sesinizi koruma seçeneğine sahip olacağınız bir başka özelliktir.