İçindekiler
Windows 11 için en az 8. nesil Intel işlemci veya AMD Ryzen 2000 işlemci gerekir. Aynı zamanda Microsoft işlemci konusunda ayrıntılı bir açıklamada bulunmadı.
Windows 11 resmi olarak hangi işlemcileri destekliyor?
Windows 11‘in duyurulmasından hemen sonra, Microsoft web sitesinde işlemci için çeşitli gereksinimleri listeleyen birkaç tartışmalı web sayfası ortaya çıktı. Ancak bu web siteleri bir kaç gün sonra düzeltme yaptılar. Bu nedenle, Windows 11’in aşağıdaki işlemcilere sahip cihazlarda çalışması garanti edilecektir:
- Intel işlemciler: 8. nesil veya daha yeni. (desteklenen Intel işlemcilerin listesine bakın)
- AMD işlemciler: Ryzen 2000 veya daha yenisi. (desteklenen AMD işlemcilerin listesine bakın)
Bu gereksinimler Microsoft’un Windows 11 için resmi Uyumluluk sayfasında özetlenmiştir. (ARM’deki Windows 11 de yalnızca belirli Qualcomm Snapdragon işlemcileri destekleyecektir.)
Intel 2017’de 8. nesil işlemcileri, AMD ise 2018’de ikinci nesil Ryzen işlemcileri piyasaya sürdü. Yani, Windows 11 gerçekten çok yeni işlemciler gerektirecek! Windows 10’un Windows 7’nin birlikte çalıştığı işlemcilerin çoğunu desteklediği göz önüne alındığında, bu Microsoft’tan çok ciddi bir adımdır.
Peki ya 7. Nesir işlemciler ve eski işlemciler ne olucak?
Başlangıçta, uyumluluk belgelerinde Microsoft, 7. nesil Intel işlemciler de dahil olmak üzere bazı eski işlemcilerin Windows 11’de kısmen destekleneceğini bildirdi. Özellikle, şirket bu işlemcilere sahip cihazlar için güncellemeye izin verileceğini, ancak güncelleme yaparken kullanıcılara bir uyarı getirileceğini ve güncellemenin kendilerine önerilmeyeceğini söyledi.
28 Haziran 2021’de Microsoft, ön değerlendirme programının bir parçası olarak Intel 7. nesil işlemcilerin ve AMD Zen 1’in Windows 11 ile çalışıp çalışamayacağını kontrol edeceğini açıkladı.
Bu nedenle, şu anda, Microsoft’un bu işlemcilere sahip cihazlar için Windows’a yükseltmeye izin verip vermeyeceği kesin olarak bilinmemektedir. Henüz kesin bir karar gelmedi.
Microsoft neden Windows 11 için bu kadar katı gereksinimler istiyor?
En önemli soru şu; En önemli soru: Windows 11 neden cihazın işlemcisine bu kadar yüksek taleplerde bulunuyor. Windows 7 ve Windows 8.1 bilgisayarlarını Windows 10’a yükseltme seçeneği geniş tutulmuştu.
Temel olarak, Microsoft güvenlikten bahsediyor. TPM 2.0 yongada olduğu gibi, en son teknolojiye sahip bir CPU en son güvenlik özelliklerine erişim sağlar. Windows 11’li tüm bilgisayarlarda varsayılan olarak kullanılacak bir hipervizör tarafından sanallaştırma ve kod bütünlüğü korumasına dayanan güvenlik teknolojilerinden bahsediyoruz. TPM 2.0 ile, tüm Windows 11 bilgisayarları dosyaları şifreli biçimde depolamak için cihazın şifrelenmesini destekleyecektir. Güvenli Önyükleme, önyükleme işlemini kötü amaçlı yazılımlardan korumak için de kullanılacaktır.
İşlemci için yüksek gereksinimleri haklı çıkarmak için Microsoft üç temel ilkeye işaret eder. İlk prensip güvenliktir. İkinci prensip güvenilirliktir. Şirket, “yeni Windows sürücü modelini kullanan işlemcilerin% 99.8 çalışma süresini garanti ettiğini” yazıyor.
Son olarak, üçüncü ilke uygulama uyumluluğudur. Bunlar, CPU üretimiyle ilgili olmayan temel gereksinimlerdir, yani 1 gigahertz’in üzerindeki saat hızları, 2 çekirdek, 4 gigabayt RAM ve 64 gigabayt depolama alanıdır.
Windows 10 2025’e kadar desteklenecek
Windows 10‘un 14 Ekim 2025’e kadar güvenlik güncellemeleriyle resmi olarak desteklenecek olduğunu akılda tutturmayı unutmayın. Eski bir işlemciye sahip bir bilgisayarınız varsa, Windows 10’ı yıllarca kullanmaya devam edebilirsiniz.
Önümüzdeki birkaç yıl boyunca Windows 10’ı kullanmaya devam etmeyi planlasanız bile, Ekim 2025’e kadar, Windows 11’in yüksek taleplerini karşılayacak yeni bir bilgisayara ihtiyacınız olacak.
peki mevcut win 10 u yükseltme şansı yok mu? pclerin çoğu 8. nesil altında. sıfırdan kurulumla aşılabiliyor ama yükseltmenin yolu yok mudur?
Merhaba, temiz kurulum yapabilirsiniz.
İlk Olrak TPM kontrol için https://bunyaminkaya.com/windows-11-kurulumu-icin-tpm-2-0-in-olup-olmadigi-nasil-kontrol-edilir/ bunu yapabilirsiniz.
TPM engelini aşmak içinde https://bunyaminkaya.com/windows-11-kurulumunda-appraiserres-dll-nasil-degistirilir/ bu işlemi yapabilirsiniz. Ama sağlıklı olmayabilir. sistem yedeğinizi almayı unutmayınız
Bende i7-6500 u işlemci var tpm 2.0 da desteklemesine rağmen sadece işlemci uyumlu olmadığı için win 11 e uyumlu değil yazıyor. Halbuki diğer her şey uyumlu…
Merhaba, bir çok kişi işlemciden dolayı Windows 11 kuramayacak görünüyor.
7. nesil i7 7700HQ işlemcim eğer windows 11 e yükselmezse yeni bilgisayarım MAC olur buradan ilgililerin bilgilerine sunarım.
Aynı durum bendede mevcut işlemcim i7 7700 HQ seninle aynı düşünüyorum hatta araştırmaya başladım.
MAC’e geçeriz olur biter, zaten kurdan dolayı fiyat farkı kalmadı gibi, bir de winsows’un bu tripleriyle mi uğraşacağız
aynen öyle windows fena şımardı
İşlemci haricinde hepsi uyumlu 🙁
Gerçekten bilgilendirici bir yazı olmuş! Windows 11’in desteklediği işlemciler konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacım vardı, teşekkürler. Uygulama ve oyun performansımın nasıl etkileneceği konusunda endişeliyim. Gelecek güncellemelerde desteklenen işlemci listesi genişler mi?