İçindekiler
Windows 11 yaklaşık iki buçuk yaşında ve hala birçok arayüz tutarsızlığına sahip. Microsoft bu sorunu gidermek için güncellemeler yayınlamaya devam ediyor. Ancak, öncelik yapay zekaya ve (yarı pişmiş) özellikler eklemeye kaymış durumda. (Ve ben bundan hoşlanmıyorum.)
Şirket işletim sistemini ilk olarak 5 Ekim 2021’de piyasaya sürdü ve Panos Panay (o sırada Windows 11 ve Surface cihazlarının şefi) yeni sürümü tanıttığında, “ayrıntılar önemlidir”, “ekip her piksele takıntılı”, “şeffaflık”, “renkler”, “yuvarlatılmış köşeler” gibi şeyler söylediğini ve ekibin masaüstünü ve birçok sistem öğesini ve özelliğini modern, taze ve temiz hale getirmek için nasıl yeniden tasarladığını hatırlıyorum.
Ancak, bu sadece işletim sisteminin bazı bölümleri içindi, çünkü daha yakından bakarsak, birden fazla menü tasarımı, hala işletim sisteminin eski sürümlerinden tasarım diline dayanan uygulamalar, kaydırma çubuğu gibi hala tam olarak uygulanmayan UI öğeleri, gereksiz görseller, Windows 11 tasarım diliyle eşleşmeyen farklı uygulamalardan tasarım öğeleri, doğru çalışmayan özellikler ve daha fazlası gibi tonlarca tutarsızlık bulabiliriz.
İşletim sistemiyle her gün çalıştığım için birçok farklı tutarsızlık biriktirdim ve bunları bu kılavuzda açıklıyorum.
2024 için Windows 11 tasarım tutarsızlıkları
Bunlar, Windows 11 kullanıcılarının 2024 yılında hala uğraştığı tasarım tutarsızlıklarıdır:
Windows 11’deki değişikliklerden biri de yuvarlatılmış köşelere ve mika malzemeye sahip yeni bir içerik menüsünün sunulmasıydı. Bununla birlikte, 2024’te, eksik seçeneklerin çoğunu bulmak için hala eski tasarıma erişmeniz gerektiğinden, menü hala tam olarak uygulanmamıştır.
Aslında, birçok kullanıcı ya yeni tasarımı beğenmediğinden ya da bir seçeneği bulmak için fazladan adım atmaktan kaçınmak istediğinden, klasik menünün nasıl geri yükleneceğine dair bir kılavuz oluşturmak zorunda kaldım.
Ayrıca, bağlam menüsü işletim sistemi genelinde tutarlı değildir, çünkü hala farklı menü tasarımları bulabilirsiniz. Örneğin, belirli uygulamalardan (Windows Terminali ve Kayıt Defteri gibi) içerik menüsünü çağırırsanız eski sürüme erişirsiniz.
Microsoft Edge modern bir içerik menüsü içeriyor, ancak Windows 11 tasarım diliyle (olması gerektiği gibi) eşleşmiyor.
OneDrive içerik menüsü, içerik menüsü tutarsızlığının bir başka örneğidir. Evet, yuvarlatılmış köşeleri var ama mika tasarım öğelerini içermiyor.
Ayrıca Power User (Windows tuşu + X) menü tasarımına da dikkat çekmem gerekiyor. Menü yeni görsel öğeleri içeriyor olsa da, tembel bir tasarıma sahip gibi görünüyor. Microsoft, her öğenin yanına bir simge ekleyerek daha kolay anlaşılmasını sağlayabilir.
Arayüz oluşturma sorunları
Windows 11 ayrıca belirli uygulamaların işlenmesinde de sorun yaşıyor. Örneğin, Microsoft Store’un web sürümü aracılığıyla uygulamadan “Yükle” düğmesine tıklandığında gereksiz işleme görselleri gösteriliyor.
Bazen, Windows Terminali’ni açarken veya kapatırken de işleme sorunları yaşayabilirsiniz.
Hiç hesabınızda oturum açtığınızda Komut İstemi pencerelerinin yanıp söndüğünü fark ettiniz mi? Bunlar da render sorunlarıdır. İdeal olarak, başlangıç komut dosyaları ve farklı komutlar gizli çalışmalıdır.
Ayrıca, koyu renk modundan açık renk moduna geçerken, geçerli renk modunu düzgün bir şekilde uygulamak için bazı uygulamaları yeniden başlatmanız gerekebilir. Bunun bir örneği, bazen açık ve koyu renklerin bir karışımıyla sonuçlanabilen Dosya Gezgini’dir.
Tutarsız koyu renk modu
Ben genellikle renk modunu açık olarak ayarlasam da birçok kullanıcı koyu modu tercih ediyor. Ne yazık ki, birçok güncellemeden sonra bile, Windows 11 hala tüm deneyime yayılan uygun bir renk moduna sahip değil, çünkü birçok öğe karanlık temaya uyacak şekilde güncellenmedi.
Bunu Dosya Gezgini’nden bir dosyanın özelliklerine erişirken, Denetim Masası, Kayıt Defteri Düzenleyicisi, Bilgisayar Yönetimi gibi birçok varsayılan uygulama ve sistem aracında ve Biçim, Windows Araçları, Kaynak İzleyicisi gibi bazı sorun giderme yardımcı programlarında görebilirsiniz.
Dahası, Windows 11 gün boyunca aydınlık ve karanlık modlar arasında otomatik olarak geçiş yapma seçeneğine bile sahip değil. (Apple’ın macOS’u bu özelliğe sahip ve harika çalışıyor).
Denetim Masası ortadan kalkması gerekiyor
Denetim Masası neredeyse kırk yıldır var ve hala Windows 11’de bulunuyor. Microsoft proaktif bir şekilde bu özellikleri Ayarlar uygulamasına taşımaya çalışıyor. (Bununla birlikte, Windows 10’un 2015’teki ilk sürümünden bu yana deniyor).
Buradaki tutarsızlıkla ilgili sorun, sistem ayarlarını değiştirmek için hala iki uygulamaya sahip olmanız ve Ayarlar uygulamasından bazı özellikleri yapılandırırken, belirli ayarları yapılandırmak için hala eski deneyime erişmek zorunda kalmanız ve kullanıcıya gereksiz kafa karışıklığı eklemenizdir.
Ayarlar uygulaması, özellikleri yapılandırmak ve işletim sisteminin görünümünü değiştirmek için birincil deneyim olacak şekilde tasarlanmış olsa da, sayfaların çoğu hala Windows 10’un tasarım stilini koruduğu için başka bir tutarsızlık durumu da söz konusu.
Ayrıca, bazen kenar çubuğuyla ilgili oluşturma sorunlarıyla bile karşılaşabilirsiniz.
Modern uygulamalar tasarımı aynı hizaya getirmiyor
Bazı sistem uygulamaları ve bileşenleri hala işletim sisteminin tasarım diliyle uyumlu değildir veya birçok tutarsızlıkla karşılaşırsınız.
Örneğin, Microsoft Edge’de menüler yeni tasarım diliyle yakından uyumlu olacak şekilde güncellendi, ancak tarayıcı çerçevesi bugüne kadar bulanıklık ve şeffaflık efektleri içermiyor.
Windows 11, Dosya Gezgini’nin Windows UI Kitaplığı sürüm 3 (WinUI 3) çerçevesini kullanan yeni ve modern bir sürümüne sahip olsa da, uygulama hala tasarım tutarsızlıklarına sahip. Örneğin, ayarları değiştirmek için hala eski öğelere dayanıyor.
Bu yazının yazıldığı sırada, Microsoft’ta eski bir geliştirici olan Dave W Plummer, “Format” özelliğinin nasıl oluşturulduğuna ilişkin bazı ayrıntıları açıkladı. Dave, bu özelliğin yaklaşık 30 yıl önce oluşturulduğunu ve Windows NT sistemi için geçici bir entegrasyon olması gerektiğini açıkladı. Ancak, bugüne kadar bu özellik değişmeden kalmıştır.
Şimdiye kadar, Dosya Gezgini’nin en azından Not Defteri’nin ayarlar sayfası gibi bir ayarlar sayfası arayüzüne sahip olması gerekirdi.
Modern içerik menüsünde tüm seçenekler mevcut olmadığından, “Shift + Sağ tıklama” kısayolunu kullanarak veya “Daha fazla seçenek göster” ayarına tıklayarak eski menüye erişmek için ekstra adımlar atmanız gerekir.
“Windows Araçları” klasörüne eriştiğinizde Dosya Gezgini’nin eski sürümünün hala mevcut olması da ilginçtir.
Ayrıca, Windows 11 hala çok sayıda eski uygulama içeriyor. Uyumluluğu korumak için bazı uygulamalara duyulan ihtiyacı anlıyorum. Ancak, şimdiye kadar modern ve eski özellikleri sorunsuz bir şekilde yöneten araçlara sahip olmalıydık.
Microsoft, WordPad ve Step Recorder gibi araçları kullanımdan kaldırıyor ve eski araçlardaki sürücü ve bölümleri yönetme gibi birçok özelliği Ayarlar uygulamasına entegre ediyor. Ancak, birçok araca hala dokunulmadı.
Bazı örnekler arasında Olay Görüntüleyicisi, Kayıt Defteri Düzenleyicisi, Performans İzleyicisi, Kaynak İzleyicisi, Sistem Bilgileri ve Görev Zamanlayıcı yer alır.
Ayrıca, Windows Bellek Tanılama, Sürücüleri Birleştirme ve Optimizasyon, Yerel Güvenlik İlkesi, Sistem Yapılandırması, Hizmetler, Yazdırma Yönetimi, Bilgisayar Yönetimi ve diğerleri.
Ayrıca, bazı eski uygulamalar Windows Vista döneminden ve daha eski sürümlerden öğeler bile içerebilir. Örneğin, Disk Yönetimi aracındaki sihirbaz hala Vista’dan tasarım öğeleri içermektedir.
Sistem kurtarma eski tasarıma takıldı
Sistem kurtarma araçlarına bakarsak, hala Windows 10’un ve hatta işletim sisteminin eski sürümlerinin tasarım dilini koruduklarını da görebiliriz.
Örneğin, “Gelişmiş başlatma” seçeneğini kullanırken “Kurtarma” ayarları sayfasından eriştiğiniz arayüz olan Windows Kurtarma Ortamı (WinRE), mavi bir arka plan ve beyaz yazı tipleriyle hala Windows 10 tasarım stiline bağlı kalıyor.
Bu ortamda gerekli olmayan daha fazla kaynak ve bileşen gerektireceği için karmaşık bir arayüz yenilemesi beklemiyorum. Ancak, arayüz (en azından) Kutudan Çıkan Deneyim (OOBE) görsellerine benzer olmalıdır.
Ayrıca, OOBE önemli bir arayüz güncellemesi almış olsa da, eski kaydırma çubuğu tasarımı, düzgün tasarlanmış seçenekler yerine basit bağlantılar gibi kötü tasarlanmış öğeler ve arayüzle doğru şekilde hizalanmayan bazı görseller de dahil olmak üzere bazı tutarsızlıklar bulacaksınız.
Biraz daha derine bakarsak, Geri Yükleme Noktası ve WinRE aracılığıyla kullanılabilen diğer özellikler bile hala Windows 7 döneminden kalma görsel öğeleri kullanıyor ve bunlar Windows 11’in tasarım diliyle uyumlu değil.
Windows Kurulumu, Microsoft’un uzun yıllardır ihmal ettiği bir başka alan. Daha açık konuşmam gerekirse, kurulum deneyimi Windows 8’den bu yana mor renkler ve yıllar öncesinden kalma bir uygulama çerçevesi ile neredeyse aynı.
Microsoft, Out-of-box Experience ve Windows Recovery Environment için bir güncelleme hazırlıyor. Ancak bunlar eski tasarımları taşımaya devam edecek küçük değişikliklerdir.
Güvenli Mod tasarım sorunları
Güvenli Mod, işletim sistemini temel işlevlerle yükleyen ve yazılım ve donanım sorunlarını gidermenize ve çözmenize olanak sağlamak için gerekli olmayan diğer her şeyi devre dışı bırakan bir ortamdır.
Arayüz işletim sisteminin tasarım dilini takip etse de, birçok özellik beklendiği gibi çalışmıyor. Örneğin, Ayarlar uygulamasını açabilirsiniz ancak güncellemeleri kaldırmak gibi bir sorunu gidermenize yardımcı olabilecek ayarların çoğuna erişemezsiniz.
Bir başka tasarım sorunu da, bir sorunu teşhis etmenize ve düzeltmenize yardımcı olabilecek komut satırı araçlarına erişmek için Windows Terminalini kullanamamanızdır. Komut İstemi ve PowerShell’in eski sürümüne hala erişebilirsiniz. Ancak Microsoft, Windows 11’de terminali varsayılan deneyim haline getirdi ve eski konsolları kullanmanızı istemiyor. Yine de Güvenli Mod’da kullanamazsınız.
Sonuç
Windows 11, işletim sistemini eski sürümlerden ayıran daha şık ve modern bir arayüz ve yeni özellikler sunuyor. Bununla birlikte, sistem genelinde hala birçok işlevsellik ve tasarım tutarsızlığı bulunmaktadır.
İşletim sistemi hala eskiyi yeni öğelerle karıştırıyor, koyu renk modu her yerde uygulanmıyor ve menüler deneyimler arasında hizalanmıyor. Burada ve orada işleme sorunları bulacaksınız. Denetim Masası ve diğer birçok eski bileşen hala mevcut olduğu için Ayarlar uygulamasında hala çok fazla karışıklık var.
Microsoft birçok tutarsızlık sorununu ele alıyor, ancak hızlı bir şekilde değil ve 24H2 sürümünün bu sürüm için son büyük güncelleme olabileceği düşünüldüğünde, bu sürümde her sorunun çözülmeyeceği açıktır.
Şirketin farklı bir yaklaşım kullanmasını isterdim. Microsoft’un sürekli yeni özellikler ve yapay zeka entegrasyonu sunmak yerine, bazı özellik güncellemelerini yalnızca arayüz değişikliklerini içerecek ve deneyimi Windows 11 tasarım diliyle tamamen uyumlu hale getirecek şekilde özel olarak ayırması gerektiğini düşünüyorum.
Windows 11 tasarım tutarsızlıkları hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?