Bu veritabanı bozulduğunda Windows sisteminizi kurtarmak için gizli Kayıt Defteri yedeğini kullanabilirsiniz ve işte nasıl yapılacağı.
Windows 11‘de (veya 10’da) Kayıt Defteri’ni değiştirmek asla iyi bir fikir değildir çünkü veritabanı, sistemin ve belirli uygulamaların doğru çalışması için gerekli olan düşük seviyeli ayarları içerir ve en ufak bir hata cihazın başlamasını engelleyebilir.
Yakın zamanda sistem ayarlarında değişiklik yaptıysanız veya bilgisayarın çalışmamasına neden olan hatalı bir güncelleme yüklediyseniz, gizli bir Kayıt Defteri yedeği kullanarak sistemi yine de kurtarabilirsiniz. Ancak, işletim sistemi artık bu yedekleri otomatik olarak oluşturmadığından, bilgisayarınızı bu talimatlarla geri yükleyebilmeniz için özelliği manuel olarak yeniden etkinleştirmeniz gerekir.
Bu yazıda, Kayıt Defterinin önceki sürümünü Windows 11 ve Windows 10’daki otomatik yedeklemesinden manuel olarak geri yükleme adımlarını öğreteceğim.
Önemli: Sistem dosyalarının değiştirilmesinin, doğru yapılmadığı takdirde kuruluma daha fazla zarar verebileceğini unutmayın. Ne yaptığınızı bildiğiniz ve daha önce bilgisayarınızın tam bir yedeğini oluşturduğunuz varsayılmaktadır. Windows 11’in yedeğini oluşturmak için bu talimatları kullanabilirsiniz. Bu adımları kendi sorumluluğunuzda kullanın.
Windows 11’de Kayıt Defterini Manuel Olarak Geri Yükleme
Windows 11 (veya 10) üzerinde Kayıt Defterini manuel olarak geri yüklemek için aşağıdaki adımları kullanın:
Bilgisayarı Windows Kurtarma Ortamında başlatın.
Sorun Gider‘e tıklayın.
Gelişmiş seçeneklere tıklayın.
Komut İstemi‘ne tıklayın.
Cihaz Komut İstemi’nde başlatıldığında, X:\Windows\System32 üzerinde başlayacaktır. Bu, Windows’un kurulu olduğu sürücü harfine geçmeniz gerektiği anlamına gelir. İşletim sistemi C:\ sürücüsünde bulunsa da, bilgisayarınızı kurtarma modunda başlattığınızda bu sürücü harfi başka bir şeye dönüşebilir. Ancak, çoğu durumda sürücü harfi D:\’dir. Sonuç olarak, Windows 11’in (veya 10’un) kurulu olduğu doğru sürücüye girmek için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
d:\
Kayıt Defterini geri yüklemek için doğru sürücüde olduğunuzu onaylamak üzere aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
dir
“Windows” klasörünü görüyorsanız, doğru sürücü harfindesiniz demektir. Değilse, 5. adıma dönün ve başka bir sürücü harfi deneyin.
System32 klasörüne girmek için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
cd d:\windows\system32
Komuttaki D’yi ortamınız için doğru sürücü harfiyle değiştirin.
Kayıt Defteri’nin bir kopyasını da saklayan config klasöründe geçici yedekleme için bir klasör oluşturmak üzere aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
mkdir configBak
Config klasöründeki dosyaların geçici bir yedeğini oluşturmak için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
copy config configBak
Kayıt Defteri’nin yedeğini içeren RegBack’in içine geçmek için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
cd config\RegBack
RegBack klasörünün içeriğini onaylamak için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
dir
Uyarı: dir komutunu çalıştırdıktan sonra, dosya boyutu (SYSTEM, SOFTWARE, SAM, SECURITY, DEFAULT) ekran görüntüsündekilere benzer olmalıdır. Dosyalardan herhangi biri 0 gösteriyorsa, Windows kurulumunuzu onaramayacağınız ve cihazınız önyüklemeyi durdurabileceği için devam ETMEYİN.
Dosyaları RegBack klasöründen config klasörüne kopyalamak, Windows 11 Kayıt Defterini geri yüklemek için aşağıdaki komutu yazın ve onaylamak için her soruda Enter ve “A” tuşuna basın:
copy * ..\*
Sağ üstteki Kapat (X) düğmesine tıklayın.
Windows Kurtarma Ortamında Devam seçeneğine tıklayın.
Adımları tamamladığınızda bilgisayar yeniden başlatılacak ve Windows 11 (veya Windows 10) doğru şekilde başlayacaktır.