Modern dizüstü bilgisayarların çoğu iyi optimize edilmiş donanımla oldukça iyi bir batarya performansına sahiptir, ancak bir süre zarfında batarya performansında bir düşüş görebilir ve batarya kullanımında en fazla süre 1 ila 2 yıl kullanımdan sonra azalabilir. Pil kapasitesi de bir kullanım süresi boyunca yıpranır. Dolayısıyla, dizüstü bilgisayarınızda zayıf pil alıyorsanız, o zaman Windows PC’de pil sağlık raporunu kontrol etmek daha iyi . Pil durumu raporu, dizüstü bilgisayarınızın pil performansı hakkında ayrıntılı analiz sağlar.
Bu yazıda size Pencere 10’daki pil durumu raporunun nasıl alınacağını ve raporu nasıl yorumladığımızı göstereceğiz.
Pil Sağlık Raporu Oluşturma:
Pil raporu oluşturmak için, yönetici modunda komut istemini açmanız gerekir. Başlat menüsünü açın ve komut yazın. Arama sonuçlarında komutu görebilir, komuta sağ tıklayıp “Yönetici olarak çalıştır” ı seçebilirsiniz. Bu, yönetici modunda komut istemini açacaktır.
Komut satırına aşağıdaki komutu yazın ve enter tuşuna basın.
powercfg /batteryreport /output “C:\battery_report.html
Şimdi, raporu kaydetmek için sizin tarafınızdan ayarlanmış olan sürücü / klasörünü açabilirsiniz. Battery_report adında bir html dosyasını görebilirsiniz. Bu dosyayı açın, raporu tarayıcınızda gösterir.
Pil raporunda birden çok bölüm var ve dizüstü bilgisayarınızın batarya sağlığı hakkında bir fikir edinmek için her bölümü analiz edelim.
Birinci bölüm PC adınızı, ürün adınızı, BIOS’unuzu, işletim sisteminizin yapısını ve diğer ayrıntıları gösterir. Bunlar açıklayıcı niteliktedir.
Sonraki bölüm, cihazınıza takılı pil hakkında. İdeal olarak dizüstü bilgisayarınızda yalnızca bir pil olacak ve seri numarası, üretici ayrıntıları, tasarım kapasitesi ve tam şarj kapasitesi dahil pil ayrıntılarını içeriyor. Burada 2 önemli özelliği, tasarım kapasitesini ve tam şarj kapasitesini anlamanız gerekir. Tasarım kapasitesi, tasarlandığı pilin gerçek kapasitesidir. Kullanım süresi boyunca tasarım kapasitesi yıpranır ve tam şarj kapasitesi azalır.
Bu kapasite bir kullanım süresi boyunca düşecektir. Çevrim sayısı aslında batarya ile şarj edilmiş çevrimlerin sayısıdır.
Pil raporunun son kullanım bölümü, son 3-4 gün içinde kullanımınızı, pilinizi şarj ettiğiniz süreyi, ne kadar sürdüğünü, askıya alınmış durumunu ve kapasite kalan süresini gösterir. Bu raporu kullanarak, Pil kullanımına başlıyorsunuz.
Pil kullanımı grafiği, birkaç gün boyunca grafiksel pil boşaltma işlemini gösterir. Rapordaki bir sonraki seçenek, pilin zaman içindeki kullanımını ve süresini gösteren kullanım geçmişi. Cihazın ne kadar süre pil gücünde olduğunu ve bir güç kaynağına ne kadar süre bağlandığını görebilirsiniz.
Ayrıca, kullanım günlerinde batarya kapasitesine ne kadar aşınmış olduğunu gösteren bir batarya kapasite geçmişi figürleri de bulunmaktadır. Aslında, tam kapasite kapasitesinin tasarım kapasitesine oranla belirli bir süre düştüğünü görebilirsiniz.
Bu rapordaki son bölüm Pil ömrü tahminleri. Bu grafikte, cihazınızın gerçekte nasıl kullanıldığına bağlı olarak farklı zaman aralıklarında ortalama pil ömrü tahmini sağlanmıştır. Burada gerçekte, tasarım kapasitesinde teorik pil ömrü ile elde edilen değerleri karşılaştırıyor.
Pil durumu raporu, aslında pilin nasıl performans gösterdiğine erişmenin iyi bir yoludur ve ayrıca, cihazınızdaki pilin ne zaman değiştirileceğini düşünmek isteyebileceğinize dair bir fikir verebilir.