İçindekiler
Her masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar, genellikle CPU veya Merkezi İşlem Birimi olarak bilinen en az bir işlemci içerir. Bu işlemci, sisteminizin hızını ve çalıştırabileceği yazılım türünü belirlediği için sisteminizdeki en önemli bileşenlerden biridir. CPU, talimat almak ve işlemek ve bir eylem / görev için sonuç döndürmek için tasarlanmış ana çiptir. Bu küçük çip, bir saniyede bir trilyon veya daha fazla talimatı işleyebilir.
Windows 10’da çalışan bir cihazınız varsa, işlemci, deneyimin ne kadar hızlı ve pürüzsüz olacağı konusunda çok önemli bir rol oynayacak. İşlemciler çeşitli tiplerde gelir ve birçok üretici bunları yapar. Çoğu durumda, AMD veya Intel‘den olurdu – bazen ARM işlemcileriyle Qualcomm.
Windows 10’da, neredeyse tüm donanımlarınız için cihaz özelliklerinizi birçok farklı şekilde kontrol edebilirsiniz. Buna Temel Giriş / Çıkış Sistemi veya Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (BIOS veya UEFI) ürün yazılımı, model numarası, işlemci, bellek, sürücü, grafik, işletim sistemi sürümü ve güncellemeler dahildir. Bununla birlikte, odaklandığımız konuya bağlı olarak, yani İşlemciler bugün, Windows 10 çalıştıran dizüstü bilgisayarınızda kurulu işlemci markasını ve modelini bulma adımlarında size yol gösteriyoruz.
İşlemci Markası ve Modeli nasıl bulunur?
Windows 10 dizüstü bilgisayarınızda hangi işlemciye sahip olduğunuzu bulmanın birçok yolu vardır. Burada en kolay yöntemleri listeleyeceğiz:
- Ayarlar’ı kullanarak işlemci ayrıntılarını bulun
- Görev Yöneticisi’ni kullanarak işlemci ayrıntılarını bulma
- Denetim Masası’nı kullanarak işlemci ayrıntılarını bulma
Bu yöntemlerin her birine daha ayrıntılı olarak bakalım.
1. Ayarlar’ı kullanarak işlemci ayrıntılarını bulun
Bilgisayarınızda yüklü olan işlemciyi belirlemek için şu adımları izleyin:
Başlat Menüsünden “Ayarlar” a gidin.
Sistem‘i tıklayın.
Sol Panelde aşağı kaydırın ve “Hakkında” ya basın.
Şimdi “Cihaz özellikleri” bölümünde, işlemci markasını ve modelini onaylayın.
Bu adımları izledikten sonra, cihazınızın Intel, AMD veya Qualcomm’dan bir işlemci kullanıp kullanmadığı hakkında bir fikir edineceksiniz.
2. Görev Yöneticisi’ni kullanarak işlemci ayrıntılarını öğrenin
Görev Yöneticisi’ni daha erişilebilir ve kullanımı kolay buluyorsanız, aşağıdaki adımları kullanarak İşlemci ayrıntılarınızı kontrol edebilirsiniz:
“Başlat Menüsü” nden “Görev Yöneticisi” ni arayın ve uygulamaya gitmek için en üstteki sonucu tıklayın. Veya “Alt + Ctrl + Del” tuşlarına basarak kısayol kullanın.
Şimdi “Performans” sekmesini tıklayın.
İşlemci ayrıntılarınızı görüntülemek için “CPU” üzerine tıklayın.
İşlemci bilgilerinizi Görev Yöneticisi penceresinin sağ üst köşesinde onaylayabilirsiniz. Bu örnekte, işlemci markası “Intel” ve model “i5-5200U”
3. Denetim Masası’nı kullanarak işlemci ayrıntılarını öğrenin
Deneti Masası ayrıca işlemci markanız ve modeliniz hakkında da bilgi verebilir. Aşağıdaki adımları izleyin:
“Başlat Menüsü” nden “Denetim Masası” nı arayın ve uygulamaya gitmek için en üstteki sonucu tıklayın.
Şimdi “Sistem ve Güvenlik” i tıklayın
“Sistem” e gidin.
Dizüstü bilgisayar işlemci modeliniz ve hızınız “Sistem” başlığı altında sağda görüntülenir.
Şimdiye kadar, sisteminizde kurulu olan işlemcinin ayrıntılarını çok iyi bileceğinizi umuyoruz.
Bu Windows kılavuzu esas olarak dizüstü bilgisayarlara odaklanmasına rağmen; Windows 10 işletim sisteminde çalışan herhangi bir bilgisayar sistemindeki işlemci ayrıntılarını belirlemek için aynı adımları kullanabilirsiniz.