İçindekiler
Yeni bir USB sürücü aldığınızda ve ilk kullanımdan önce biçimlendirmeniz gerekebilir. Peki biçimlendirmek istediğinizde hangi dosya sistemini seçmeniz gerekiyor. Bu yazıda USB belleğiniz için en iyi dosya biçimi olduğunu öğreneceksiniz.
Genel olarak USB sürücüler için tek bir en iyi dosya sistemi olmamasına rağmen, USB sürücünüzün kullanımına bağlı olarak, bir dosya sistemi diğerlerinden daha iyi olabilir. Bir USB sürücüsü için bir dosya sistemi seçmeden önce en önemli hususlardan bazıları.
1. Dosya sistemi nedir?
Önce, daha ileri gitmeden önce, bir dosya sisteminin ne olduğunu açıklığa kavuşturalım. Bir dosya sistemi, bir ortamdaki verilerin nasıl saklandığı ve alındığını denetleyen bir yazılım parçasıdır . Bir dosya sistemi, bir sürücüye dosya kopyalama, taşıma ve silme gibi işlemleri yönetir.
Bir dosya sistemi bir işletim sisteminden farklıdır – bir anlamda, bir dosya sistemi bir işletim sisteminin üstünde çalışır ve altında yatan donanımla yapılan birçok işlem için ona bağlıdır. Büyük işletim sistemlerinin her biri (örneğin Windows, MacOS , Linux) çeşitli dosya sistemleri (doğal olarak veya üçüncü parti araçlar aracılığıyla) çalışabilir.
2. USB Sürücünüzü nasıl kullanmayı planlıyorsunuz?
Temel olarak, USB sürücünüz için bir dosya sistemini seçmenizle ilgili en önemli husus, hangi işletim sistemini kullanmayı planladığınıza ve muhtemelen hangi dosyaların aktarılacağına ne kadar büyük olduğunuzdur.
USB ortamınızı çoğunlukla Windows aygıtlarında kullanacaksanız , FAT32, exFAT veya NTFS ile gidebilirsiniz. FAT32 ve NTFS de Linux ile çalışır, ancak exFAT ek araçlar gerektirir. Sürücüyü yalnızca Linux aygıtlarında kullanacaksanız, yerli EXT 2, 3 veya 4’ü karışıma ekleyebilirsiniz. Gelince MacOS , bu doğal FAT 32 çalıştırabilir da exFAT ile çalışır, ancak NTFS için ek araçları gerekir ve onun yerli dosya sistemi HFS + (ve APFS son) değil, EXT olduğunu.
Gördüğünüz gibi, FAT 32 ve bir dereceye kadar NTFS, tüm büyük OS’lerde mevcut. Bunlar birbirlerinin yerine geçemezler ve farklılıkları var, daha sonra açıklayacağım gibi – burada ana nokta, dosya başına 4GB ile sınırlı olduğundan FAT 32’nin aktarılacağı dosyaların dosya boyutudur.
3. FAT32 vs exFAT vs NTFS vs HFS vs. EXT 2, 3 ve 4
Pek çok dosya sistemi var ve eğer merak ediyorsanız, tanıdık olanlara ulaşmadan önce birkaç tanesini deneyebilirsiniz.
Bununla birlikte, bir USB dosya sistemi için yaptığınız tercihler temel olarak bunlarla sınırlı değildir:
NTFS : NTFS, NT Dosya Sistemi için kısadır, Windows bölümler için varsayılan dosya sistemidir. NTFS, günlük kaydını, büyük dosya boyutlarını, dosya sıkıştırmasını, uzun dosya adlarını, erişim denetimini vb. Destekler. Yalnızca Windows ortamında çalışıyorsanız, NTFS ile çalışmak güvenlidir. Linux ayrıca NTFS’yi işleyebilir ve MacOS bunu okur ancak yazmak için üçüncü parti araçlara gereksinim duyar, bu nedenle Windows ortamında değilseniz bile hala iyi bir seçimdir.
FAT32 : FAT32 veya Dosya Tahsisi Tablosu 32, tipik olarak USB sürücüye önceden kurulmuş olarak gelen dosya sistemidir . NTFS’den önceki Windows standardıydı. FAT32, NTFS’den daha yavaş, daha az güvende ve dosya başına 4GB’lık bir sınırı var, ancak tüm önemli işletim sistemleri tarafından yaygın olarak kabul görüyor. Eğer kullanacaksanız USB oldukça heterojen bir ortamda sürücü ve taşınabilirlik ana endişe, FAT32 sizin seçenektir.
exFAT : exFAT veya Genişletilmiş Dosya Ayırma Tablosu, FAT32’nin daha yeni bir sürümüdür. Hafif ancak günlük yok. Microsoft ve MacOS ile uyumludur, ancak Linux ile ek araçlar gereklidir. FAT32 gibi dosya sınırlaması başına 4GB sınırı yoktur.
HFS + : Hiyerarşik Dosya Sistemi (HFS +), macOS dünyasındaki varsayılan dosya sistemidir . USB sürücünüzü çoğunlukla Mac aygıtlarında kullanacaksanız, bu dosya sistemini seçin. HFS +, Windows ve Linux ile kullanılabilir , ancak çoklu işletim sistemi dosya sistemine gereksinim duyarsanız kesinlikle daha iyi seçenekleriniz olur.
EXT 2, 3, ve 4 : Genişletilmiş dosya sistemi Linux’un yeridir. HFS + ‘ya benzer şekilde, diğer işletim sistemleriyle de kullanabilirsiniz, ancak bu sizin için en iyi seçenek değildir. USBaygıtını esas olarak Linux bilgisayarlardakullanıyorsanız, bu dosya sistemini kullanın.
Bu USB dosya sistemlerinin çoğu, örneğin Windows, MacOS, Linux vb. Gibi birden çok işletim sistemi ile çalışır; bu yüzden genellikle seçiminiz sadece bir USB dosya sistemi ile sınırlı değildir. Karşılaşmanız gereken büyük dosyalar yoksa, daha da fazla seçeneğiniz var. Aktarım hızı bir öncelik değilse, daha fazla seçenek var. Elbette değerli bir veri olmadığı sürece, USB dosya sisteminde ilk seçiminiz iyi değilse, sürücüyü her zaman yeniden biçimlendirebilirsiniz.