İçindekiler
En iyi SSD’lerden birine sahip olsanız bile bir gün arızalanacaktır ve bu bir gerçektir.
SSD’lerin çalışma şekli nedeniyle, her birinin ölmeden önce tamamlayabileceği sınırlı sayıda okuma ve yazma döngüsü vardır ve bu tür her döngü NAND flash belleğin bozulmasına katkıda bulunur. Bir noktada, kurtarılamayacak hale gelecektir. İyi haber ne mi? Bu okuma/yazma döngülerinin tamamını kullanmak neredeyse imkansızdır. Kötü haber mi? Bu sınıra ulaşmaktan çok uzak olsanız bile SSD’niz yine de arızalanabilir.
Arızalı bir SSD’nin belirtileri arasında çökmeler, mavi ölüm ekranları (BSOD), yavaş performans, veri kaybı ve sürücüye yeni dosyaların yazılamaması yer alır. SSD’niz için işler kötüye gittiğinde, mümkün olan en kısa sürede bilmek ve harekete geçmek önemlidir – verilerinizi yedeklemek için hala zamanınız olabilir. Verilerinizin güvende olduğundan emin olmak için SSD’nizi test etmenin en iyi yollarına göz atın.
Windows Ayarları’nda SSD’nizi kontrol edin
Çok temel bir kontrol için doğrudan Windows Ayarları’na gidebilirsiniz. Bunun derinlemesine bir test olmadığını unutmayın, bu nedenle SSD’nizin arızalı olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bununla işiniz bittiğinde bu listedeki diğer seçenekleri deneyin.
Adım 1: Windows Ayarları’nın Depolama bölümüne girerek başlayın. Bunu klavyenizdeki Windows ve I tuşlarına basıp Sistem > Depolama‘ya giderek ya da Windows Arama’ya Depolama yazıp Depolama Ayarları’nı seçerek yapabilirsiniz.
Adım 2: Oraya geldiğinizde, Gelişmiş depolama ayarlarını bulmak için aşağı kaydırın, ardından Diskler ve birimler.
Adım 3: Listeden SSD’nizi seçin ve Özellikler’e tıklayın. SSD’niz hakkında bazı temel bilgileri aşağı kaydırın ve Sürücü sağlığı bölümüne bakın. Windows size SSD’nizin kalan ömrü, kullanılabilir alanı ve sürücünüzün sıcaklığı hakkında bir tahmin verecektir. Ne yazık ki, bu yardımcı programdan alabileceğiniz tüm bilgiler bu kadardır.
Windows Komut İstemi Kullanma
Bu da bir başka basit “evet ya da hayır” testi türüdür. Windows’ta Komut İstemi’ni (CMD) kullanarak SSD’nizin sağlıklı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer değilse, bu hala yapabiliyorken verilerinizi yedeklemeniz için büyük bir kırmızı bayraktır.
Adım 1: Başlat Menüsüne tıklayın ve Komut İstemi yazın. Ardından, sonuca sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır‘ı seçin.
Adım 2: Komutu şu şekilde çalıştırınız: wmic diskdrive get status ve Enter’a basınız.
Eğer araç SSD’nizin “OK” olduğunu söylüyorsa, sorun yok demektir. Ancak “Pred Fail” ile karşılaşırsanız, verilerinizi yedeklemek için acele etmelisiniz (ve ardından daha ayrıntılı testlere devam etmelisiniz).
Windows PowerShell kullanın
Windows PowerShell size Komut İstemi’nden biraz daha fazla bilgi sağlayabilir ve SSD’niz hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalıştırabileceğiniz birkaç farklı komut vardır.
Adım 1: Windows PowerShell’i başlatarak başlayın. Başlat Menüsüne girin ve Windows PowerShell’i arayın. Ardından, sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştırın.
Adım 2: PowerShell’e girdikten sonra, aşağıdaki komutları deneyebilirsiniz (bunları kopyalayıp yapıştırabilirsiniz):
- Get-PhysicalDisk – Bu size SSD’nizin çalışma durumunu ve sağlıklı olup olmadığını söyleyecektir.
- Get-PhysicalDisk | Get-StorageReliabilityCounter | Format-List – Bu, SSD’niz hakkında alacağınız bilgi miktarını büyük ölçüde artırır. Mevcut ve maksimum sıcaklıkları, SSD’nizin herhangi bir okuma ya da yazma hatasıyla karşılaşıp karşılaşmadığını ya da SSD’nizin ne kadar süredir kullanımda olduğunu görebilirsiniz.
Sütunlar boşsa, daha gelişmiş bir araç kullanmanız gerekebilir – bu konuda daha fazla bilgi aşağıda yer almaktadır.
İkinci komutu da değiştirebilirsiniz: Get-PhysicalDisk | Get-StorageReliabilityCounter | Select [insert value here] ve “[insert value here] yerine görmek isteyebileceğiniz özel bilgileri yazın. Örneğin, yazma hatalarını görmek için Get-PhysicalDisk | Get-StorageReliabilityCounter | Select WriteErrorsTotal seçeneğini kullanın.
Windows’ta Sürücüleri En İyileştir’i kullanma
Bu, SSD’nizin sağlıklı olup olmadığını size söyleyen başka bir seçenektir. Ancak, SSD’nizde herhangi bir sorun varsa optimize etmek için Sürücü Birleştirme ve Optimize Etme yardımcı programını da kullanabilirsiniz.
Bir uyarı: SSD’nizi birleştirmekle uğraşmayın. Sadece SSD’nizin sağlığını kontrol etmek ve optimize etmek için bu aracı kullanın.
Adım 1: Başlat Menüsü’nde Sürücüyü Birleştir ve Optimize Et’i arayın. Ardından, aracı başlatın.
Adım 2: Hemen tüm sürücülerinizin bir listesi ile karşılaşacaksınız. Mevcut durum sütununda, SSD’nizin iyi durumda olup olmadığını görebileceksiniz.
Yardımcı program ayrıca son “retrim” işleminden bu yana ne kadar süre geçtiğini de söyleyecektir. Bu, SSD’nize artık hangi veri bloklarına ihtiyaç duyulmadığını söyleyerek sürücünüzdeki kullanılmayan alanı geri kazanan bir işlem anlamına gelir. SSD’niz sağlıklı olsun ya da olmasın, bir retrim çalıştırmak için Optimize tuşuna basabilirsiniz. Araç retrim işlemini arka planda gerçekleştirir, bu nedenle yakın zamanda yapıldıysa yeniden yapmanıza gerek yoktur.
CrystalDiskInfo kullanın
SSD sağlığı hakkında daha kapsamlı bilgi almak söz konusu olduğunda, CrystalDiskInfo başvurulacak bir araçtır. Kullanımı ücretsizdir ve takip etmesi kolaydır. Açılış sayısı ve açılış saatinden sağlıklı olup olmadığına kadar SSD’nizle ilgili tüm önemli verileri size verecektir.
Adım 1: İlk olarak, CrystalDiskInfo‘yu indirmeniz gerekir. İndirme işlemi tamamlandığında, aracı kurun ve çalıştırın.
Adım 2: CrystalDiskInfo’nun aklınızda tutmanız gereken çok fazla gizli uyarısı yoktur – ne görürseniz onu alırsınız. Kendi Kendini İzleme, Analiz ve Raporlama Teknolojisi anlamına gelen SMART’ı kontrol ederek SSD sağlığınızı izler. SSD’nizin iyi durumda olup olmadığını bir bakışta anlayabileceksiniz.
Aracı çalıştırın ve sürücülerinizin sağlığını kontrol edin. Sağlık Durumu altındaki yüzde değerinin yanı sıra bakılması gereken en önemli bilgilerden bazıları Güç Açık Sayısı, Güç Açık Saatleri ve Toplam Ana Bilgisayar Yazmalarını içerir.
AIDA64 Extreme kullanın
AIDA64 Extreme ücretsiz bir araç değildir, ancak bilgisayarınızı test etmek için 30 gün boyunca ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. CrystalDiskInfo’nun aksine AIDA64, işlemciniz, anakartınız ve RAM’iniz dahil olmak üzere bilgisayarınızın geri kalanı hakkında da yararlı bilgiler sağlayabilir. SSD’niz iyi durumda ancak bilgisayarınızın geri kalanı iyi durumda olmayabilir, size yardımcı olacak kapsamlı bir sorun giderme kılavuzumuz olduğunu unutmayın.
Adım 1: AIDA64 Extreme aracını doğrudan üreticinin web sitesinden indirerek başlayın. Mevcut en son sürümü seçin ve deneme sürümünü indirin. Hızlı kurulum sürecinden geçin ve tamamlanmadan önce AIDA64’ü Başlat’ı seçin.
Adım 2: Sol tarafta bir dizi PC bileşenini ve yazılımı listeleyen bir ekranla karşılaşacaksınız. SSD sağlığını kontrol etmek için tıklamak istediğiniz yer Depolama alanıdır. Ardından, SSD’nizi bulmak için SMART’a tıklayın.
SSD’niz hakkında tüm faydalı bilgileri buradan alabilirsiniz. Verilerin kapsamı, CrystalDiskInfo’da bulacağınıza benzerdir çünkü AIDA64, SSD’nizden SMART verilerini de rapor eder. SSD sağlığını, ömür boyu yazmaları (CrystalDiskInfo’dakinden farklı bir formatta yazılır) ve toplam açılış süresini görürsünüz.
HWiNFO
HWiNFO, bilgisayarınızın sağlığını ve performansını izlemek için kullanışlı bir araçtır. Diğer şeylerin yanı sıra CPU ve GPU sıcaklıklarınız ve saat hızlarınız hakkında size her şeyi söyleyebilen sensörler için ayrı bir yardımcı programı vardır. Ayrıca SSD’niz hakkında da oldukça fazla bilgi sağlayabilir.
Adım 1: HWiNFO‘yu resmi web sitesinden indirerek başlayın. Bilgisayarınızda HWiNFO’nun kalıcı bir sürümünü oluşturacak olan yükleyiciyi seçebilir veya kurulum gerektirmeyen taşınabilir sürümü kullanabilirsiniz.
İndirdikten sonra, programı kurun veya başlatın. Kutulardan herhangi birini işaretlemeyin (sadece sensör veya sadece özet) – sadece Başlat’a basın.
Adım 2: İki pencerenin açıldığını göreceksiniz – sistem özeti ve ana HWiNFO penceresi. Özet, sisteminize kısa bir genel bakış sağlar ve sağ alt köşesinde SSD sağlığınız hakkında hızlı bir gösterge görürsünüz. Yine de araştırılacak çok daha fazla şey var.
Sistem özeti penceresini kapatın veya simge durumuna küçültün ve HWiNFO’ya girin. Sol tarafta, Sürücüler’in yanındaki küçük oka tıklayın. Açılır menüden NVMe Sürücüler’i seçin ve listeden SSD’nizi seçin.
Adım 3: SSD’nize tıklayın ve ilgili tüm bilgiler arasında gezinin. Bu listedeki diğer araçlar gibi HWiNFO da cihaz sağlığı, yedek kapasite, güç döngüleri ve hatalar hakkında rapor verir.
Ayrıca en üstteki Sensörler’e de tıklayabilirsiniz. İlk başta bir sürü başka (ilginç ama ilgisiz) sensör olacaktır, bu nedenle S.M.A.R.T. ve ardından SSD modelinize ulaşana kadar aşağı kaydırın. Burası, gerçek zamanlı sıcaklık ve okuma/yazma toplamları gibi tüm ilginç ölçümlerin bulunduğu yerdir.
Satıcıya özel araçları kullanın
Bazı depolama üreticileri, SSD’nizi taramak için kullanabileceğiniz kendi araçlarını sunmaktadır. Bunlardan bazıları yukarıda açıkladıklarımıza benzer ve gerçekten ekstra bir şey sağlamaz, ancak sahip olduğunuz SSD modeline bağlı olarak ek testler yapmanıza izin veren birkaç tane vardır.
Bu araçları kullanmak oldukça basittir. Genellikle bunları yüklemeniz ve SSD sağlığınıza göz atmanız yeterlidir. Çalıştırılacak ekstra testler varsa, bunlar bir bakışta görülebilir.
İşte kontrol etmeniz gereken bazı araçlar:
Seagate SeaTools – Bu araç diğer satıcıların sürücüleriyle de çalışır. Ek tanılama testleri çalıştırmak için kullanabilirsiniz.
Samsung Magician – Bu araç yalnızca bir Samsung SSD’niz varsa çalışacaktır. Ayrıca SSD’nizin performansını optimize etmenize yardımcı olabilecek özellikler de içerir.
Western Digital Dashboard – Diğer tüm araçlara benzer şekilde, WD Dashboard da aygıt yazılımınızı yükseltmenize ve SSD sağlığını kontrol etmenize olanak tanır. Yalnızca WD ve SanDisk SSD’ler ile çalışır.
Crucial Storage Executive – Yalnızca Crucial SSD’ler için üretilen bu araç, performans optimizasyonu ve ürün yazılımı güncellemelerini içerir.
Kingston SSD Manager – Kingston SSD’ler için SMART verileri ve kullanım istatistikleri, güvenli silme ve ürün yazılımı güncellemeleri sağlar.
Elbette testler sonucunda cihazın ömrünün dolmaya yakın olduğunun ortaya çıkma ihtimali de vardır. Bu durumda, muhtemelen yeni bir SSD aramanın ve bilgisayarınıza bir SSD’yi nasıl takacağınızı bildiğinizden emin olmanın zamanı gelmiştir.