Microsoft‘un, her güvenlik güncellemesinde bilgisayarı yeniden başlatmaya zorlama ihtiyacını ortadan kaldırmak için Windows 11’e yeni bir “hot patching” güncelleme mekanizması eklediği bildiriliyor.
İşletim sisteminin en sinir bozucu yönlerinden biri (hatalar ve eksik özellikler dışında) bir sistem güncellemesi yükledikten sonra bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalmaktır, bu da doğal olarak herhangi bir faaliyetin iş akışını bozar.
Ayrıca, Windows 11 bilgisayarı aktif olarak kullanırken ani yeniden başlatmaları önlemek için Aktif Saatler özelliğini kullansa da, bazen cihazın gece otomatik olarak yeniden başlatılması sinir bozucu olabilir ve bu da kaydedilmemiş çalışmaların kaybolmasına neden olabilir. (Neyse ki Notepad artık değişiklikleri otomatik olarak kaydediyor).
Windows Central’ın yeni bir raporuna göre, Microsoft şu anda şirketin Windows Server ve Xbox cihazlarında kullandığı “hot patching” güncelleme yöntemini test ediyor ve şimdi bu özellik Windows 11 24H2‘ye geliyor gibi görünüyor.
Yeni güncelleme mekanizması, Dev Channel aracılığıyla sunulan en son önizleme derlemesinde zaten mevcut. Microsoft, 22 Şubat 2024 tarihli resmi değişikliklerde, “Sanallaştırma Tabanlı Güvenlik (VBS) açık olan cihazların 26058.1400 (KB5036080) yapısını alacağını ve güncellemeyi yükledikten sonra yeniden başlatma yaşamayabileceğini” belirtti.
Sıcak yama süreci, çalışan süreçlerin kodunu bellekte yamalayarak çalışır, süreci yeniden başlatma ihtiyacını ortadan kaldırır ve böylece daha yüksek kullanılabilirlik sağlar ve kesintileri azaltır.
Anladığım kadarıyla şirket bu yöntemi, değişiklikleri uygulamak için yeniden başlatma gerektirmeden aylık güvenlik güncellemesini dağıtmak için kullanmayı planlıyor. Tek uyarı, bunun Microsoft’un yeniden başlatmaları tamamen ortadan kaldıracağı anlamına gelmediği, çünkü “hot patching” birkaç ayda bir yeniden başlatmayı zorunlu kılmaya devam eden bir temel güncelleme gerektiriyor.
Başka bir deyişle, 24H2 sürümüne yükselttikten sonra, bilgisayarı yılda yalnızca birkaç kez yeniden başlatmanız gerekecektir. Raporda ayrıca yeniden başlatma gerektirecek güncellemelerin Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yapılacağı belirtiliyor.
Ayrıca, “hot patching” yönteminin güvenlik güncellemeleri için olduğunu unutmayın. Kritik veya özellik güncellemelerini içermez.
Microsoft’un sıcak yama güncelleme mekanizmasını 2024 yılının ikinci yarısında x86 işlemciler için Windows 11 24H2’nin bir parçası olarak kullanıma sunması bekleniyor. ARM tabanlı cihazların da bu özelliği içermesi bekleniyor, ancak bu 2025 yılında gerçekleşecek.
Bu arada, yeniden başlatmaları en az iki şekilde en aza indirebilirsiniz. “Windows Update” ayarları aracılığıyla güncellemeleri duraklatabilir ve Aktif Saatleri yapılandırabilirsiniz.