Parallels Desktop 20.2 artık M1 ve üzeri çiplere sahip Mac’ler için x86 emülasyonunu destekliyor. Teknoloji, x86_64 işlemciler için Windows ve Linux dağıtımlarını çalıştırabilir, ancak düşük performans ve USB aygıtları için destek eksikliği gibi sınırlamaları vardır.
Apple, Apple Silicon işlemcilere geçtiğinden beri ARM tabanlı Mac’lerde x86 emülasyonu bulunmuyordu.
Ürün müdürü Michael Ushakov geçen hafta bir blog yazısında Parallels’in Parallels Desktop 20.2 sürümüne x86 emülasyon desteği eklediğini duyurdu. Bu “teknoloji önizlemesi”, M1 veya daha yüksek işlemcili Mac’lerde Intel tabanlı donanımın emülasyonuna olanak tanıyarak, Apple’ın 2020’de ARM mimarisine geçmesinden bu yana Parallels’in bu tür ilk çözümünü işaret ediyor. Ancak böyle bir çözümden yüksek performans beklemeyin.
Parallels aşağıdaki özellikleri duyurdu:
- Windows 10, Windows 11, Windows Server 2019/2022 ve bazı Linux dağıtımlarının mevcut x86_64 sürümlerini Parallels Emulator aracılığıyla UEFI BIOS ile çalıştırma.
- Windows 10, sürüm 21H2 ve Windows Server 2022 ile yeni sanal makineler oluşturma.
Ushakov, yedi dakikaya varan yükleme süreleri ile performansın “çok düşük” olacağı konusunda uyarıyor. Diğer sınırlamalar arasında:
- Harici USB cihazları için destek yok.
- Windows 11, sürüm 24H2 ile çalışamıyor.
- 32 bit uygulamalar çalıştırılabilse de yalnızca 64 bit işletim sistemleri desteklenir.
Ushakov’a göre, bu tür sanal makineleri çalıştırma seçeneği, x86 emülasyonuna ihtiyaç duymayan kullanıcılar için “yanlış beklentileri önlemek için” şimdilik gizlenmiştir. Parallels, ayrı bir makalede daha ayrıntılı bir kısıtlama listesi yayınladı.
Parallels Desktop 20.2 başka değişiklikler de içeriyor:
- Apple Silicon üzerindeki macOS sanal makinelerinde otomatik saat ve saat dilimi senkronizasyonu desteği. Word, PowerPoint ve Outlook’un klasik sürümündeki Windows içerik menüsüne Apple’ın yapay zeka özellikli araçlarının eklenmesi.
- Önceden bu araçlara erişmek için bir klavye kısayolu veya macOS menü çubuğundaki Düzenle menüsünü kullanmanız gerekiyordu.