İçindekiler
Microsoft, Windows 11’deki tüm yapay zeka özellikleri için birleşik bir marka olan “Windows Intelligence “ı hazırlıyor. Yeni ayarlar sayfası, kullanıcıların yapay zekaya uygulama erişimini yönetmesine ve son etkinlikleri görüntülemesine olanak tanıyarak sistemdeki yapay zeka kullanımının şeffaflığını artıracak
Microsoft, Windows 11’deki tüm yapay zeka yetenekleri için merkezi platform olacak yeni bir “Windows Intelligence” özelliğini tanıtmaya hazırlanıyor. Markalama, iOS’taki AI özelliklerine atıfta bulunan “Apple Intelligence “ı anımsatıyor ve görünüşe göre “Copilot”, “AI in Windows” veya “Recall” gibi farklı isimlerin yerini alacak. “Windows Intelligence “dan ilk kez Grup İlkesi ayarlarında bahsedildi ve şimdi Microsoft bu teknolojiye adanmış ayrı bir ayar sayfası oluşturuyor.
Microsoft, Windows 11’deki tüm yapay zeka yetenekleri için merkezi platform olacak yeni bir “Windows Intelligence” özelliğini tanıtmaya hazırlanıyor. Markalama, iOS’taki AI özelliklerine atıfta bulunan “Apple Intelligence “ı anımsatıyor ve görünüşe göre “Copilot“, “AI in Windows” veya “Recall” gibi farklı isimlerin yerini alacak. “Windows Intelligence “dan ilk kez Grup İlkesi ayarlarında bahsedildi ve şimdi Microsoft bu teknolojiye adanmış ayrı bir ayar sayfası oluşturuyor.
Windows Intelligence nedir?
Diğer büyük BT şirketleri gibi Microsoft da yapay zekayı Windows 11’e entegre ederek kullanıcılara yeni bir etkileşim düzeyi sunmayı hedefliyor. “Geri Çağırma” veya “Yapmak için Tıkla” gibi duyurulan yapay zeka özelliklerinin birçoğu henüz tanıtılmadı, ancak gelecekte tanıtılması bekleniyor. “Windows Intelligence “ın Ayarlar’da ayrı bir sayfa ile Windows 11’deki tüm yapay zeka özelliklerini kapsayan tek bir marka haline gelmesi bekleniyor.
“Copilot” markasının hiçbir yere gitmediğini belirtmek önemlidir – doğrudan Windows Intelligence ile ilgili olmayan bağımsız bir ürün olmaya devam etmektedir.
Onaylar ve gizlilik ayarları
İçeriden Albacore’a (@thebookisclosed) göre, Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik altındaki yeni “Windows Intelligence” (şu anda “Generative AI“) ayarlar sayfası, uygulamaların AI erişimini ve etkinliğini nasıl kontrol edebileceğini kontrol eden özellikler içeriyor. Örneğin, bireysel uygulamalar için AI kullanımına izin vermek veya reddetmek mümkün olacak. Bu sayfadaki ilk geçiş, Windows Intelligence’a uygulama erişimini etkinleştirecek veya devre dışı bırakacaktır. İkinci seçenek ise belirli uygulamalar için izinleri kontrol ederek kullanıcılara hangi programların yapay zeka özelliklerini kullanabileceği konusunda daha fazla kontrol imkanı sunuyor.
“Son Aktivite” bölümünde kullanıcılar, NPU’ya ve diğer yapay zeka bileşenlerine yönelik talepler de dahil olmak üzere hangi uygulamaların yapay zekaya eriştiğini takip eden son 7 güne ait yapay zeka aktivitesini görüntüleyebilecekler. Bu, mikrofon ve kameraya erişen uygulamalar için mevcut etkinlik günlüğüne benzer.
Windows Intelligence özelliğini yönetme
Microsoft ayrıca kullanıcılara Windows Intelligence’ı sistem genelinde veya bireysel kullanıcı düzeyinde etkinleştirme veya devre dışı bırakma olanağı da sunacak. Bu, tek bir cihazda birden fazla hesap kullananlar için faydalı olabilir. Buna ek olarak, şirket daha önce musupdatehandlers2.dll.mui dosyasında belirtildiği gibi Windows Update Centre aracılığıyla “AI Bileşenleri” güncellemelerini yönetmek için ayrı bir sayfa olasılığını araştırmıştı.
Windows Intelligence’ı ne zaman beklemeliyiz?
Henüz resmi bir çıkış tarihi belirlenmedi, ancak Microsoft’un yıl sonundan önce “Windows Intelligence “ı duyurması veya en azından kısaca tanıtması muhtemel. Windows 11’deki yeni yapay zeka platformu hakkında daha fazla ayrıntı 2025’in başlarında ortaya çıkabilir.