İçindekiler
CPV, CPM ve CPC kampanya verimliliğini ölçmeye yardımcı olan çevrimiçi reklam fiyatlandırma modelleridir. Özellikle Facebook, Google veya diğer platformlarda reklam vermeyi planlıyorsanız, bu kavramların hepsini anlamanız gerekir.
Bugün bu yazıda yukarıda bahsettiğimiz kavramların hepsini detaylı şekilde açıklayacağız ve bu metrikler üzerinden nasıl analizler yapılır, nasıl strateji belirlenir, hangi sektörlerde kullanılır gibi konulara değineceğiz.
Haydi başlayalım!
En Önemli Çevrimiçi Reklam Fiyatlandırma Modelleri
Bir çevrimiçi mağaza oluşturmak, internette yüksek verimli satış yapmanın sadece ilk adımıdır. Bu ilk adımdan sonra en önemli adımlardan biri de çevrimiçi reklamcılıktır. SEM, sosyal medya reklamcılığı veya içerik pazarlama olmadan müşterileri çekmek zordur.
Hedef kitlenizdeki potansiyel müşterilere ulaşmak için ücretli reklamları kullanmaya karar vermeden önce, reklam fiyatlandırma modelini dikkatli seçmeniz gerekir.
Hangi reklam kanalını (Google Ads, Facebook Ads, YouTube, GDN veya diğerleri) seçmek istediğinize bağlı olarak birçok fiyatlandırma modeli ve stratejisi vardır.
Performansa dayalı kampanyalar (yani tıklama, beğeni vb. amaçlı reklamlar) genellikle CPA, CPC ve CPL modellerinde düzenlenir.
İmaj oluşturma kampanyası (yani, maksimum pazar kapsamını hedefleyen reklamlar) genellikle CPM veya CPV modellerine yerleştirilir.
Sonuç olarak, ihtiyaçlarınıza göre en iyi seçeneği seçmek için mevcut tüm fiyatlandırma modelleri arasından seçim yapmanız gerekir.
CPV Nedir?
CPV yani Cost Per View (GBM – Görüntüleme Başına Maliyet), video reklamverenleri arasında popüler olan bir modeldir. Görüntüleme bazında hesaplanır ve tüm süresi boyunca veya en azından belirli bir süre boyunca (örneğin, 30 saniye) kullanıcıya gösterilir.
CPM Nedir?
CPM yani Cost Per Mille (BGBM – Bin Gösterim Başına Maliyet), bin reklam gösterimi için yapılan bir ödemedir. Başka bir deyişle, reklamınız bin kez gösterildiğinde ödemeniz gereken bir maliyettir. CPM’de tıklama sayısı önemli değildir, reklam görünürlüğüne odaklanılır. Bir kullanıcının ekranına her reklam yüklendiğinde ödeme yaparsınız, bu nedenle BGBM modeli, görüntülü ve marka odaklı kampanyalar için en uygun modeldir.
CPC Nedir?
CPC yani Cost Per Click (TBM – Tıklama Başına Maliyet), performansa dayalı kampanyalarda faydalı olan bir sonraki fiyatlandırma modelidir. TBM, sponsorlu bağlantılara yapılan tıklamalara dayanırken, CPA, kullanıcı reklamveren tarafından belirtilen bir eylemi her gerçekleştirdiğinde reklamvereni ücretlendirir. Reklamların kullanıcıların ekranında kaç kez gösterildiğinin bir önemi yoktur.
Diğer Çevrimiçi Reklam Fiyatlandırma Modelleri
CPC, CPV ve CPM en popüler fiyatlandırma modelleridir, ancak tüm olasılıkları kapsamazlar. Diğer kampanya türlerinde faydalı olabilecek bazı ek kampanyaları da bilmeniz gerekir.
- CPA yani Cost Per Action (
- EBM
- – Edinme Başına Maliyet), kullanıcı tarafından gerçekleştirilen belirli bir işlem için yapılan ödemedir. Reklamverenler, yalnızca kullanıcının bir dönüşüm yaptığı durumlarda ödeme yapar. Örneğin, bir reklama tıklandığında ya da bir i
- letişim formu gönderildiğinde
- . Reklamların kendilerinin gösterilmesinin hiçbir maliyeti yoktur.
- CPL yani Cost Per Lead (Müşteri Başına Maliyet), CPA veya CPC’ye benzer bir modeldir, burada asıl amaç kullanıcıdan veri almaktır (örneğin bir iletişim formu aracılığıyla).
- CPS yani Cost Per Scale (Satış Başına Maliyet) satışlara bağlı bir ödeme modelidir. Reklamveren, yayıncıya işlem başına üzerinde anlaşılan bir yüzde öder, bu nedenle ödeme satışlarla ilişkilendirilir.
- FF
- (Sabit Ücret), tıklama veya gösterim sayısına değil, reklamın gösterildiği toplam süreye dayalı bir ödeme modelidir (ör. bir hafta).
CPV & CPM Pazarlama
Ulusal bir mağazada pazarlamacı olduğunuzu hayal edin. Ziyaretleriniz azaldı, bu yüzden kapılarınızdan daha fazla insanı çekmek istiyorsunuz. Bunun için GBM uygulamak isteyeceksiniz.
Ama bildiğiniz gibi, pazarlama nadiren bu kadar basit. Ziyaretleri artırmakla görevlendirildiğiniz sırada ekibiniz Anneler Günü promosyonları için hazırlanıyor ve mağazalarınızda yeni bir spor giyim markası sergilenmeye hazır.
BGBM, Anneler Günü için “babalar”dan “mücevher alıcılarına” ve spor giyim lansmanınız için “fitness meraklıları”na kadar belirli bir kitle grubu arasında satış artışı yaratmada etkilidir. Bu senaryoda, pazarlama karmanızda her iki modele de ihtiyacınız var. Her ikisi de ziyaretleri artırma hedefinize hizmet eder, ancak biri doğrudan bir performans modeliyken diğeri marka bilinci oluşturma ve izleyici oyunudur.
Kaynak: Dijital Pazarlama Nedir? Adım Adım Dijital Pazarlama Kılavuzu