İçindekiler
CPU’nuzun sıcaklığını kontrol etmek, işlemcinizin en yüksek performansta çalıştığından emin olmanın harika bir yoludur. Bütçenize göre en iyi işlemciyi kullanıyor olsanız bile, çok sıcak bir CPU, düşük performanstan çökmelere kadar her türlü yaygın PC sorununa neden olabilir. CPU sıcaklığınızı kontrol etmenin birkaç farklı yolu vardır ve bazı uygulamaları zaten yüklemiş olabilirsiniz.
İster bir bilgisayar sorununu gidermek istiyor ister işlemcinizin performansını test etmekle ilgileniyor olun, işlemcinizin sıcaklığını kontrol etmenin en iyi yollarını burada bulabilirsiniz.
Windows’ta CPU sıcaklığınızı kontrol etme
Klasik bir PC izleme çözümü olan HWInfo, ihtiyaç duydukları voltajlardan çalıştıkları sıcaklıklara kadar sisteminizdeki çeşitli bileşenler hakkında her şeyi size söyleyebilir. Herhangi bir hız aşırtma aracına sahip değildir ve arayüzü basittir, ancak ayrıntılıdır, hafiftir ve ister genel CPU sıcaklığını ister çekirdek başına sıcaklıkları bilmek isteyin, ihtiyacınız olan tüm bilgilere tek bir pencerede sahip olursunuz.
Adım 1: HWInfo‘yu indirin, ardından diğer uygulamalar gibi yükleyin.
Adım 2: HWInfo’yu başlattığınızda, yalnızca sıcaklık bilgisi istiyorsanız, Yalnızca Sensörler’i seçin. Aksi takdirde tüm araç paketine erişebilir ve tüm sistem bileşenlerinize ayrıntılı olarak bakabilirsiniz.
Adım 3: Sensörler listesini aşağı kaydırın ve CPU bölümünü arayın. CPU modeliniz orada listelenmiş olmalıdır – önceden bilgisayarınızın hangi CPU’ya sahip olduğunu nasıl bulacağınızı bildiğinizden emin olun.
CPU’nuz Santigrat derece cinsinden Mevcut, Minimum, Maksimum ve Ortalama olarak listelenecek ve CPU sıcaklığınızın zamana ve iş yüküne göre nasıl değiştiğini bilmenizi sağlayacaktır. Ayrıca Tdie sıcaklığını, CPU kalıp ortalama sıcaklığını ve bir Intel CPU’daki farklı çekirdek türleri veya bir AMD işlemcideki farklı çekirdek kompleksi kalıpları (birden fazla varsa) için sıcaklıkları da görmelisiniz.
CPU neslinize ve modelinize bağlı olarak, CPU etkin nokta sıcaklıklarına, L3 önbellek sıcaklıklarına ve IOD sıcaklıklarına da erişebilirsiniz. Çekirdek sıcaklıklarını tek tek görüntülemek istiyorsanız Çekirdek Sıcaklıkları’nın yanındaki küçük oku seçin.
Mac’te CPU sıcaklığınızı kontrol etme
G Pro, Mac’te CPU sıcaklığınızı kontrol etmek için en iyi seçimimizdir. Bu, fanı kontrol ederken bilgisayarınızın iç sıcaklığını izlemenizi sağlayan bir uygulamadır.
Apple, TG Pro uygulamasını doğruladı ve tüm macOS güncellemelerinin bunu destekleyeceğini onayladı. Ayrıca en yeni Apple M1 ve M2 işlemcilerin yanı sıra klasik Intel MacBook’larla da uyumludur.
Adım 1: TG Pro‘yu resmi web sitesinden indirin ve diğer uygulamalar gibi yükleyin.
Adım 2: TG Pro, fan eğrilerini manuel olarak değiştirmek de dahil olmak üzere sisteminizin soğutmasını ayarlamak için de kullanılabilir ve sisteminizin sıcaklıklarını kontrol etmenizi sağlar.
AMD CPU sıcaklığınızı nasıl kontrol edersiniz?
AMD’nin Ryzen Master’ı, genel CPU bilgi izleme ve hız aşırtma aracıdır ve bir AMD Ryzen işlemci kullanıyorsanız CPU’nuzun sıcaklığını kontrol etmenin harika bir yoludur.
Adım 1: Ryzen Master‘ı resmi web sitesinden indirin ve kurun.
Adım 2: Uygulamayı çalıştırdığınızda, ekranın üst kısmında işlemcinizin sıcaklık, voltaj, kullanım ve daha fazlası dahil olmak üzere istatistiklerinin bir dökümünü göreceksiniz. AMD CPU’nuzun bilgilerine derinlemesine dalmak isterseniz, saat ve sıcaklığa göre tek tek çekirdeklere de bakabilirsiniz.
Intel CPU sıcaklığınızı nasıl kontrol edersiniz?
Intel Core işlemciniz varsa, Intel’in Extreme Tuning Utility (XTU), işlemcinizin ne kadar sıcak çalıştığını kontrol etmenin tartışmasız en iyi yoludur. Öncelikle bir hız aşırtma aracı olarak tasarlanmış olsa da, Intel XTU bir dizi yerleşik izleme işleviyle birlikte gelir.
Adım 1: Intel XTU‘yu resmi web sitesinden indirin ve diğer uygulamalar gibi kurun.
Adım 2: Önyükleme sırasında size birçok bilgi sunulacak, ancak ana ekranın alt panelinde CPU’nuz hakkında birkaç önemli bilgi göreceksiniz. Bu özel kılavuz için en önemlisi paket sıcaklığı ve ilgili grafiktir.Bu sizin CPU sıcaklığınızdır.
İşlemciniz özellikle sıcak çalışıyorsa, “Termal Kısma” göstergesinin “Evet” dediğini de görebilirsiniz; bu durumda işlemciniz, sıcaklıkların güvenli çalışma eşiklerini aşmasını önlemek için kasıtlı olarak olabileceğinden daha yavaş çalışır. Eğer durum buysa, CPU’nuzun daha iyi performans göstermesini sağlayacağı için CPU soğutmanızı iyileştirmeye çalışmalısınız. En iyi hepsi bir arada sıvı soğutma çözümleri de zamanınız ve bütçeniz varsa göz önünde bulundurmanız gereken bir seçenektir.
Adım 3: CPU’nuzun ne kadar çok çalıştığını CPU Kullanım yüzdesinden de görebilirsiniz. Bu oran ne kadar yüksekse, CPU’nuz o kadar fazla iş yapmak zorunda demektir. Stres altında nasıl çalıştığını görmek istiyorsanız, XTU’nun yerleşik CPU kıyaslamasını ilgili sol sekme altında kullanabilirsiniz.
Overclocking keşfetmek istiyorsanız, CPU Overclocking kılavuzumuza göz atın.
Artık CPU sıcaklığınızı nasıl kontrol edeceğinizi bildiğinize göre, hız aşırtma söz konusu olduğunda denklemin yarısını biliyorsunuz demektir.
Sıkça Sorulan Sorular
İşlemcim ne kadar sıcak olmalı?
Bu, hangi CPU’ya sahip olduğunuza bağlıdır, çünkü bazılarının farklı sıcaklık eşikleri vardır ve bazıları diğerlerinden daha agresif kısma özelliğine sahiptir. Çoğunlukla, tamamen yüklendiğinde 80 derecenin altındaki herhangi bir yer iyidir, ancak en yeni nesil CPU’lar performansı etkilemeden 95 dereceye kadar çalışabilir.
CPU sıcaklığınızı nasıl düşürürsünüz?
Soğutucunun boyutunu artırarak, ona giden hava akışını artırarak veya hızını düşürerek CPU soğutmasını iyileştirebilir, böylece daha az çalışmasını sağlayabilirsiniz. Birincisi yeni bir soğutucu satın almak anlamına gelir ve fan hızlarını yükselterek, kablo yönetimini iyileştirerek veya kasanıza daha fazla fan ekleyerek hava akışını iyileştirebilirsiniz.