İçindekiler
- CPU kullanımı nedir?
- CPU kullanımı nasıl kontrol edilir
- Normal CPU kullanımı nedir?
- Yüksek CPU kullanımı nasıl düzeltilir
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın
- Açık süreçleri kontrol edin
- Bilgisayarınızı virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayın
- Sürücülerinizi güncelleyin
- Yazılımınızı güncelleyin
- BIOS’unuzu güncelleyin
- Güç ayarlarınızı kontrol edin
- Bilgisayarınızı temizleyin
- Sistem Geri Yükleme’yi çalıştırın
- Windows’u Yeniden Yükleyin
- Windows 10’u Yeniden Yükleme
- Windows 11’i Yeniden Yükleme
- Daha fazla sorun giderme
- CPU kullanımı SSS
Bilgisayarınız donuyor, yavaşlıyor ya da çalışmaması gereken yerlerde takılıyor mu? En iyi işlemcilerden birine sahip olsanız bile, bunun sorumlusu yüksek CPU kullanımı olabilir.
Ne yazık ki, bilgisayar konusunda çok bilgili değilseniz, bunun ne anlama geldiği, bilgisayarınızın hangi bölümünün soruna neden olduğu ve CPU arızası belirtileri bir tür gizemdir.
Peki, CPU kullanımı nedir? Burada, yüksek CPU kullanımını, CPU kullanımını etkileyen faktörleri ve daha fazlasını inceleyeceğiz.
CPU kullanımı nedir?
Merkezi işlem birimi (CPU) olarak da bilinen işlemci, tartışmasız her bilgisayarın içindeki en önemli bileşendir. İster piyasadaki en iyi işlemcilerden birine sahip olun, ister giriş seviyesi bir makine kullanıyor olun, işlemciniz her zaman operasyonun beyni olarak hizmet eder. Cihazınızdaki diğer tüm donanım parçalarına talimatlar gönderir ve her bir görevi yerine getirmekten sorumludur.
Her işlemcinin komutları yürütebileceği ve çeşitli programları çalıştırabileceği sınırlı bir kapasitesi vardır. CPU ne kadar iyi olursa, aynı anda daha fazla görevi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, CPU ne kadar güçlü olursa olsun, her çip eninde sonunda maksimum kapasitesine ulaşacak ve yavaşlamaya başlayacaktır. Bu, mevcut CPU kullanımınıza bağlı olacaktır: Başka bir deyişle, işlemcinizin aynı anda yapması gereken işlerin sayısı.
Çok fazla uygulama çalıştırmadığınızda CPU kullanımınız düşük olmalı ve ideal bir senaryoda her şey sorunsuz çalışmalıdır. Ancak, CPU yoğun bir program açarsanız (belirli oyunlar veya video düzenleme yazılımları gibi) CPU kullanımınız arttıkça yanıt sürelerinin de arttığını fark edebilirsiniz.
CPU kullanımındaki dalgalanmalar normaldir ve bilgisayarınız sorunsuz çalışmaya devam ettiği sürece endişelenecek bir şey yoktur. Bilgisayarınızın performansından memnun değilseniz, ilk adım CPU kullanımını kontrol etmektir.
CPU kullanımı nasıl kontrol edilir
Windows’ta CPU kullanımını kontrol etmek için Görev Yöneticisi’ni açmanız yeterlidir. Bunu nasıl yapacağınızı zaten biliyorsanız, sonraki adımlarımıza geçebilirsiniz.
Görev Yöneticisi’ni çalıştırmanın en kolay ve en hızlı üç yolu şunlardır:
Klavye kısayolu: Ctrl+Shift+Escape doğrudan Görev Yöneticisi’ni açmak için.
Klavye kısayolu: Kilit ekranını açmak için Ctrl+Alt+Delete tuşlarına basın ve buradan Görev Yöneticisi’ni seçin.
Görev çubuğuna veya ekranınızın sol alt tarafındaki Windows simgesine sağ tıklayın. Listeden Görev Yöneticisi’ni seçin.
Görev Yöneticisi açıkken, Performans sekmesine gidin ve sol taraftaki menüden CPU’yu seçin. Bu, CPU’nuzun performansı hakkında gerçek zamanlı güncellemeleri gösteren bir eğri diyagramı oluşturacaktır. İşlemciniz hakkında daha ayrıntılı bilgi görmek için alt kısımdaki Kaynak Monitörünü Aç seçeneğini de işaretleyebilirsiniz.
Normal CPU kullanımı nedir?
Hemen devreye girip sorunu çözmeye çalışmadan önce, şu anda yaşadığınız CPU kullanımının anormal olup olmadığını öğrenmek önemlidir.
İşlemcinize bağlı olarak, bilgisayarınızın mevcut kaynakları ağır iş yükleri altında verimli bir şekilde kullanıyor olabileceğini unutmayın. Üst düzey CPU’lar her türlü çoklu görevin üstesinden gelebilir, ancak ekonomik işlemciler aynı anda birden fazla kaynak ağırlıklı programı çalıştıramayabilir.
Şu anda herhangi bir ek program çalıştırmıyorsanız, CPU kullanımınız yalnızca Windows işlemleriyle %1 ila %10 arasında olmalıdır. Boşta duran bir bilgisayarda bundan daha yüksek bir değer, bir şeylerin yanlış olabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, bir oyun oynuyorsanız veya birden fazla tarayıcı penceresi açıksa, CPU kullanımı buna göre artacaktır.
CPU kullanımınızın çok yüksek olup olmadığından emin değilseniz, işte dikkat etmeniz gereken birkaç gösterge:
Yüksek boşta CPU kullanımı: Herhangi bir program çalıştırmıyorsunuz ve CPU kullanımınız hala %20’nin üzerinde.
Normalden daha yüksek CPU kullanımı: Yeni bir program kullanmıyorsunuz, ancak CPU kullanımınız eskisinden daha yüksek.
Kelime işlem veya birkaç sekmede sosyal medyada gezinme gibi kaynak açısından ağır olmayan görevler sırasında yüksek CPU kullanımı.
Donmalar, çökmeler ve yavaş performans ile birlikte yüksek CPU kullanımı.
Genellikle çok fazla işlem gücü tüketen bazı programlar vardır. Yazılımınızın bunlardan biri olup olmadığından emin değilseniz aşağıdaki önerilerimize göz atın.
Yüksek CPU kullanımı nasıl düzeltilir
CPU kullanımını izlemek ve yanlış giden bir şeyler varsa harekete geçmek önemlidir. Çalıştırdığınız yazılım miktarı daha yavaş yükleme sürelerini veya yüksek CPU kullanımını gerektirmiyorsa, bu sorunu çözmek için aşağıdaki hızlı adımlarımıza göz atın.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın
Bazen bilgisayarınızın ihtiyacı olan tek şey hızlı bir yeniden başlatma olabilir. Bu, geçici dosyaları temizleyecek, çalıştığını bilmediğiniz programları kapatacak ve bilgisayarınıza yeni bir sayfa açacaktır.
Bilgisayarınızı en son yeniden başlatmanızın üzerinden bir süre geçtiyse, tüm çalışmalarınızı kaydedin ve yeniden başlatın. Yeniden başlattıktan sonra, daha önce açık olan programları başlatın ve CPU kullanımınızın normale dönüp dönmediğini kontrol edin.
Açık süreçleri kontrol edin
Önceki yazılımı yeniden başlattıktan sonra sorun geri gelirse, suçlunun hangi program olduğunu kontrol etmenin zamanı gelmiştir.
Görev Yöneticisi’ni başlatın (bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz buraya tıklayın) ve en üstteki İşlemler sekmesine tıklayın. Bilgisayarınızda o anda çalışmakta olan işlemlerin bir listesi karşınıza çıkacaktır. Bu uzun bir listedir ve ne yaptıklarını bilmeden hiçbir programı kapatmamanız önemlidir. Listede gezinmeyi kolaylaştırmak için, yazılım türüne göre sıralamak üzere Ad üzerine tıklayın.
Uygulamalar altında bulunan programlar genellikle gerektiğinde güvenli bir şekilde kapatılabilir. CPU kullanımlarını kontrol edin. Genellikle çok fazla CPU gücü tüketen bir programsa, yüksek CPU kullanımınız anormal olmayabilir. Her durumda, bilgisayarınızın bu program olmadan sorunsuz çalıştığından emin olmak için programı kapatabilirsiniz. Devam etmeden önce tüm çalışmalarınızı kaydedin.
En yüksek CPU kullanımına sahip programı seçin ve sağ alt köşedeki Görevi Sonlandır’a tıklayın. Tekrar başlatın ve CPU kullanımınızın iyileşip iyileşmediğini kontrol edin. Şu anda ihtiyacınız olmayan tüm programları kapatmayı deneyin – en fazla CPU gücünü tüketen program veya arka plan işlemi sizin için bilinmiyorsa, adını not edin ve hızlı bir Google araması yapın. Kurtulmanız gereken bir virüs olabilir.
Aşağıdakilere dikkat edin:
Çok fazla kaynak gerektirmemesi gereken çok yüksek CPU kullanımına sahip uygulamalar
Yüksek CPU kullanımına sahip arka plan işlemleri
Yüksek CPU kullanımına sahip Windows işlemleri
Bilgisayarınızdaki işlemlerden herhangi biri CPU ağırlıklı ise ve ne olduklarından emin değilseniz, adlarını not edin ve güvenli olduklarından emin olun.
Bilgisayarınızı virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayın
Ne yazık ki, kötü amaçlı yazılımlar ve virüsler genellikle yüksek CPU kullanımının arkasındaki suçlulardır. Bunları bazen Görev Yöneticisi’ne göz atarak fark edebilirsiniz, ancak çoğu zaman gizlenirler ve fark edilmeleri o kadar kolay olmaz.
Kötü amaçlı yazılım ve virüslerden kurtulmak zor ve oldukça durumsal olabilir, ancak sorununuzu çözebilecek atmanız gereken birkaç adım vardır.
Mevcut en iyi antivirüs programlarından birini indirin ve bilgisayarınızı tarayın.
Bir antivirüs programına ek olarak, Malwarebytes ve SpyBot S&D gibi kötü amaçlı yazılım ve casus yazılımlara özel programlar indirebilirsiniz. Antivirüs taraması bittikten sonra bilgisayarınızı bu programlarla tarayın.
Yazılım bilgisayarınızda herhangi bir zararlı program bulursa, muhtemelen bunlardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bu CPU kullanımınızı düşürebilir.
Sürücülerinizi güncelleyin
Eski sürücüler veya optimize edilmemiş yazılımlar kullanıyorsanız CPU’nuz oldukça zorlanabilir. Bazen yüksek CPU kullanımını düzeltmek, sürücülerinizi güncellemek kadar kolay olabilir.
Bu adımda, tüm sürücülerinizi güncellemeye çalışın. Buna anakart sürücüleri, GPU sürücüleri, ses sürücüleri ve daha fazlası dahildir. Bunu nasıl yapacağınızı adım adım öğrenmek isterseniz, tüm sürücülerinizi güncellemek ve grafik kartı sürücülerinizi güncellemek için özel kılavuzlarımıza göz atın.
Bir uyarı notu: Sürücüleri güncellemek için üçüncü taraf yazılımları kullanmayın. İnternette yaygın olarak reklamı yapılan yazılımların çoğu bilgisayarınız için tehlikeli olabilir. İster düpedüz kötü amaçlı yazılım olsun, isterse sadece yanlış şeyleri indiriyor olsun, bununla uğraşmak istemezsiniz. En iyisi sürücülerinizi kendiniz nasıl güncelleyeceğinizi öğrenmek ve bunu yaparken güvenli yöntemlere güvenmektir.
Yazılımınızı güncelleyin
Kullandığınız yazılım, halihazırda güncellenmiş bir programın eski bir sürümü olabilir. Bu gibi durumlarda, CPU kullanımı anormal derecede yüksek olabilir ve henüz indirmediğiniz bir yamayla düzeltilmiş olabilir.
Görev Yöneticisi’ni takip ederek, en çok CPU kullanan yazılımınızı en son sürüme güncelleyin ve bunun işe yarayıp yaramayacağına bakın.
BIOS’unuzu güncelleyin
Bu daha çok gelişmiş bir seçenektir, ancak bazı durumlarda BIOS’unuzu güncellemek yüksek CPU kullanımı sorununu çözmenize yardımcı olabilir, ancak herhangi bir ayarı değiştirmeden önce BIOS’u nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekir. BIOS’unuzu güncellemek için anakartınızın tam modelini bilmeniz gerekir.
Hangi anakartı kullandığınızdan emin değilseniz, sizi teminat altına aldık. Anakart da dahil olmak üzere bilgisayarınızın tüm özelliklerini öğrenmek için kılavuzumuza göz atın. Anakartınızın modelini öğrendikten sonra, Google’da aratın ve “BIOS” ekleyin. En son BIOS’u doğrudan üreticinin web sitesinden indirin – diğer kaynaklara güvenmeyin. BIOS’unuzu güncellemek için üretici tarafından sağlanan talimatları izleyin.
Güç ayarlarınızı kontrol edin
Windows’taki belirli güç ayarları CPU performansınızı etkileyebilir. Bu hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayarlar için geçerlidir. Şu anda farkında olmadan düşük bir güç ayarı kullanıyor olabilirsiniz, bu nedenle bunu değiştirmek yardımcı olabilir.
Windows’ta güç planınızı değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.
Sol alt köşedeki Windows logosuna tıklayın ve şunu yazın: “Güç Ayarları” yazın.
Güç ve Uyku bölümünün sağ tarafında, Ek Güç Ayarları’na gidin.
Ek Planları Göster’e tıklayın ve ardından Yüksek Performans planını seçin. Alternatif olarak, zaten Yüksek Performans planını çalıştırıyorsanız ve CPU sorunları yaşıyorsanız, bunun yerine Dengeli planı deneyin.
Bilgisayarınızı temizleyin
Bilgisayarınızı temiz tutmak sadece yazılım açısından değil, tozdan arındırmak açısından da önemlidir. Bu doğru – bilgisayarlarımız her gün çok fazla toz toplar. PC’niz veya dizüstü bilgisayarınız ne kadar çok toz biriktirirse, o kadar kötü çalışır ve tüm bunlar kasa içindeki artan sıcaklıklar sayesinde olur.
Bilgisayarınızı bir süredir iyice temizlemediyseniz, bunu yapmanın tam zamanı olabilir. Bu işlem genellikle basınçlı hava kullanımını gerektirecektir. Amazon’dan ve diğer birçok mağazadan bir kutu basınçlı hava alabilirsiniz.
Bilgisayarınızın havalandırma deliklerini temizlemeye başlamadan önce bilgisayarınızı tamamen kapatmanız ve fişini çekmeniz gerektiğini unutmayın. Bilgisayarınızı nasıl temizleyeceğinizi öğrenmek istiyorsanız konuyla ilgili ayrıntılı kılavuzumuza göz atın.
Sistem Geri Yükleme’yi çalıştırın
Yüksek CPU kullanımınız yeni bir gelişmeyse ve birkaç gün önce her şey sorunsuz çalışıyorsa, sorunu çözmek Windows’ta Sistem Geri Yükleme’yi çalıştırmak kadar kolay olabilir. Windows 10 kullanıcıları, Windows’u yeniden yükleme ve geri yükleme hakkındaki ayrı kılavuzumuza buradan başvurabilirler.
Windows 11 kullanıcıları için Sistem Geri Yükleme’ye erişim birkaç hızlı adımda gerçekleştirilebilir:
Ekranınızın sol alt köşesindeki Windows simgesine tıklayın ve Denetim Masası yazın.
Denetim Masası’na girdikten sonra, arama kutusuna Kurtarma yazın.
Kurtarma’yı seçin ve ardından Sistem Geri Yükleme’yi açın.
Sistem Dosyalarını ve Ayarlarını Geri Yükle bölümünde İleri’ye tıklayın.
Daha sonra geri dönmek istediğiniz bir geri yükleme noktası seçmeniz istenecektir. Bu sorunlar başlamadan önceki bir noktayı seçin ve Windows tarafından sağlanan talimatları izleyin. Geri yükleme noktasından bu yana yüklediğiniz tüm yeni dosyaları ve programları kaybedebileceğinizi unutmayın.
Ne yazık ki birçok kullanıcı Sistem Geri Yükleme’yi kullanamıyor. Bunun nedeni Windows’un otomatik olarak geri yükleme noktaları oluşturmamasıdır, bu yüzden listeniz boş olabilir. Eğer durum buysa, daha sert önlemler almanız gerekebilir.
Windows’u Yeniden Yükleyin
Bu seçenek son çare olarak değerlendirilmelidir. Diğer tüm adımlar başarısız olduysa ve CPU kullanımınızın neden bu kadar yüksek olduğunu hala belirleyemiyorsanız, Windows’unuzu temiz bir şekilde yüklemek sorunlarınızın çözümü olabilir.
Tetiği çekmeden önce, Windows’u yeniden yüklemenin tüm yüklü programlarınızı sileceğini unutmayın. Dosyalarınızı saklamanıza izin verilir, ancak tamamen temiz bir yükleme yapmayı ve Windows’un hepsini silmesine izin vermeyi de tercih edebilirsiniz. Dosyalarınızı saklamayı seçseniz de seçmeseniz de, başlamadan önce verilerinizi yedeklemeniz iyi olacaktır.
Windows 10’u Yeniden Yükleme
Windows’u yeniden yüklemeniz gerekiyorsa ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, Windows 10’un nasıl yeniden yükleneceğini açıklayan kılavuzumuz, bunu yapmak için gereken adımlarda size yol gösterecektir.
Windows 11’i Yeniden Yükleme
Windows 11’i yeniden yüklemek için, ekranın sol alt tarafındaki Windows logosuna tıklayın ve şunu yazın: “Bu bilgisayarı sıfırla.”
Doğru bölüme geldiğinizde Bilgisayarı Sıfırla’yı seçin. Windows daha sonra sizden çeşitli yeniden yükleme seçenekleri arasından seçim yapmanızı isteyecektir. Kişisel dosyalarınızı saklayıp saklamayacağınızı, Windows ayarlarında yaptığınız değişiklikleri saklayıp saklamayacağınızı ve Windows 11 bilgisayarınızla birlikte gelen önceden yüklenmiş uygulamaları saklayıp saklamayacağınızı seçebilirsiniz.
Size en uygun seçeneği seçin ve Windows’un kendisini yeniden yüklemesine izin verin. Yeniden yükleme tamamlandığında, tüm sürücülerinizi ve güvenilir programlarınızı yeniden yüklemeniz gerekecektir. Sisteminiz tekrar çalışır hale geldiğinde CPU kullanımınızı tekrar kontrol edin – belirgin bir iyileşme görebilmeniz gerekir.
Daha fazla sorun giderme
Önerilen adımların her birini denediyseniz ve bir gelişme bulamadıysanız, sorun herhangi bir kılavuzda ele alınabilecek olandan daha karmaşık olabilir. Neyse ki, bilgisayarınızdaki sorunları gidermek için ihtiyacınız olan tek şey bir internet bağlantısıdır.
Anormal CPU kullanımı zamanlarında aranması gereken iki ana şey vardır:
Tam CPU modeliniz + “yüksek CPU kullanımı”.
Görev Yöneticisi + “yüksek CPU kullanımı “nda en fazla CPU kullanımına neden olan işlem veya program.
Bu terimleri aramak size aynı tür sorunları yaşamış kullanıcılardan daha spesifik tavsiyeler verecektir. Tavsiyeleri dikkatlice okuyun ve elinizden geldiğince uygulayın. Ancak, asla üçüncü taraf programları indirmeyin: Bilgisayarınızı düzeltmek yerine çok daha büyük bir risk altına sokabilirsiniz.
CPU kullanımı SSS
Hangi programlar yüksek CPU kullanımına neden olur?
Birçok program türü yüksek CPU kullanımına neden olabilir. Eğer bunlardan birini çalıştırıyorsanız, bilgisayarınız yavaşlayabilir. Bu gibi durumlarda, işlemcinize bu kaynak ağırlıklı görevleri çalıştırmak için ihtiyaç duyduğu nefes alma alanını sağlamak için diğer tüm programları kapattığınızdan emin olun.
En kötü şöhretli CPU ağırlıklı programlardan bazıları şunlardır:
Video ve fotoğraf düzenleme yazılımı
Kodlama ve kod çözme yazılımı
PUBG gibi CPU ağırlıklı oyunlar
Çok sayıda sekmenin açık olduğu tarayıcılar, çok sayıda eklenti, çok sayıda video ve fotoğraf içeren web siteleri vb.
DVD yazma programları
Video veya fotoğraf dönüştürücüler
3D modelleme yazılımı
Kıyaslama programları
Yüksek CPU kullanımı kötü müdür?
Her bilgisayar yüksek CPU kullanımı döngülerinden geçecektir – bunda yanlış bir şey yoktur. Ancak, CPU kullanımınız sürekli olarak yüksekse ve hatta %100 ise, kesinlikle endişelenmeniz için bir neden var demektir.
CPU’nuz ağır yük altındayken ısınır. Bu durum bilgisayarınızın aşırı ısınmasına neden olabilir, ancak en iyi senaryoda bile aşınma ve yıpranmaya katkıda bulunur. Ekstra bir uygulama eklediğinizde bilgisayarınız %100 CPU kullanımında çalışırken donabilir. Donmalar ve çökmeler yaygındır ve her biri başka bir sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kısacası: Evet, kötü, ancak CPU kullanımınızın yüksek olmasını beklediğiniz sürece sorun değil ve zaman zaman gerçekleşmesi tamamen bekleniyor.