İçindekiler
- ChatGPT nedir?
- ChatGPT ne zaman yayınlandı?
- ChatGPT nasıl kullanılır
- ChatGPT iPhone, Android ve Mac uygulamaları nasıl kullanılır?
- ChatGPT’yi kullanmak ücretsiz mi?
- Strawberry Projesi nedir?
- ChatGPT’yi kim yarattı?
- ChatGPT eklentileri nedir?
- Bir ChatGPT API’si var mı?
- ChatGPT’nin geleceği ne olacak?
- Denemeye değer ChatGPT alternatifleri
- ChatGPT sohbetleri özel midir?
- ChatGPT Google Arama’nın yerini alacak mı?
- Copilot, ChatGPT ile aynı şey mi?
- ChatGPT ile deneme yazabilir misiniz?
- ChatGPT kod yazabilir ve hata ayıklayabilir mi?
- ChatGPT karakter sınırı nedir?
- Otomatik GPT nedir?
- ChatGPT tarafından oluşturulan içeriğin telif hakkı kime aittir?
Yapay zekânın sürekli gelişen dünyasında ChatGPT, tüm dünyanın dikkatini çeken çığır açıcı bir gelişme olarak öne çıkıyor. Etkileyici yetenekleri ve son gelişmelerinden etik sonuçlarını çevreleyen hararetli tartışmalara kadar ChatGPT manşetlere çıkmaya devam ediyor.
İster teknoloji meraklısı olun ister yapay zekanın geleceğini merak edin, bu devrim niteliğindeki yapay zeka aracı hakkında bilmeniz gereken her şeyi ortaya çıkarmak için bu kapsamlı rehbere göz atın.
ChatGPT nedir?
ChatGPT (açılımı Chat Generative Pre-trained Transformer) bir yapay zeka sohbet robotudur, yani doğal dil komutlarını kullanarak ona bir soru sorabilirsiniz ve o da bir yanıt üretecektir. Siri veya Google Assistant gibi daha az sofistike sesli asistanların aksine, ChatGPT büyük bir dil modeli (LLM) tarafından yönlendirilir.
Bu sinir ağları, derin öğrenme için internetten alınan büyük miktarda bilgi üzerinde eğitilir – yani sadece hazır cevapları tekrarlamak yerine tamamen yeni yanıtlar üretirler. Geçmişteki sohbet robotları gibi belirli bir amaç için tasarlanmamışlardır ve çok daha akıllıdırlar.
ChatGPT’nin mevcut sürümü, web siteleri, kitaplar, sosyal medya, haber makaleleri ve daha fazlası dahil olmak üzere her türlü yazılı içerik üzerinde eğitilen GPT-4 modeline dayanmaktadır – bunların tümü hem denetimli öğrenme hem de RLHF (İnsan Geri Bildiriminden Takviye Öğrenme) ile dil modelinde ince ayarlanmıştır.
ChatGPT ne zaman yayınlandı?
OpenAI, ChatGPT’yi Kasım 2022’de piyasaya sürdü. Piyasaya sürüldüğünde ChatGPT’nin ilk sürümü GPT-3.5 modelinin üzerinde çalışıyordu. O zamandan bu yana geçen yıllar içinde sistem, GPT-4 model ailesini kullanan ChatGPT’nin mevcut sürümü ile bir dizi yinelemeli ilerleme kaydetti. GPT-5’in de eli kulağında olduğu bildiriliyor. GPT-3 ilk olarak 2020’de, GPT-2 ise ondan önceki yıl piyasaya sürüldü, ancak ikisi de halka açık ChatGPT sisteminde kullanılmadı.
Piyasaya sürülmesinin ardından ChatGPT’nin popülaritesi kelimenin tam anlamıyla bir gecede fırladı. İlk iki ayında 100 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yaparak bugüne kadar yapılmış en hızlı benimsenen yazılım haline geldi, ancak bu rekor o zamandan beri Twitter alternatifi Threads tarafından geçildi. ChatGPT’nin popülaritesinin Haziran 2023’te kısa bir süre düştüğü ve küresel kullanıcıların %10’unu kaybettiği bildirildi, ancak o zamandan beri katlanarak büyümeye devam etti.
ChatGPT nasıl kullanılır
İlk olarak, chatgpt.com adresine gidin. Önceki sohbetlerinizin geçmişini tutmak istiyorsanız, ücretsiz bir hesap için kaydolun. İsterseniz sistemi giriş yapmadan anonim olarak kullanabilirsiniz. Kullanıcılar ChatGPT girişlerini Google, Microsoft veya Apple destekli hesaplarına bağlamayı da tercih edebilirler. Kayıt ekranında, verilerdeki olası hatalar, OpenAI’nin verileri nasıl topladığı ve kullanıcıların nasıl geri bildirim gönderebileceği dahil olmak üzere ChatGPT hakkında bazı temel kuralları göreceksiniz.
ChatGPT’yi kullanmak basit ve anlaşılırdır, sadece metin isteminizi yazın ve sistemin yanıt vermesini bekleyin. İstediğiniz kadar yaratıcı olabilir ve ChatGPT’nizin farklı istemlere nasıl yanıt verdiğini görebilirsiniz. İstediğiniz sonucu alamazsanız, isteminizi değiştirmeyi veya ChatGPT’ye daha fazla talimat vermeyi deneyin Sistem, mevcut sohbet oturumundaki önceki yanıtlara göre bağlamı anlar, böylece her seferinde baştan başlamak yerine isteklerinizi hassaslaştırabilirsiniz.
Örneğin, “Güneş sisteminin nasıl yapıldığını açıklayın” ile başlamak, her iki sorgulama da oldukça ayrıntılı sonuçlar verecek olsa da, “Güneş sistemi nasıl yapıldı?” sorusundan daha fazla paragrafla daha ayrıntılı bir sonuç verecektir. ChatGPT’ye üslup veya ton hakkında daha fazla rehberlik vererek bir adım daha ileri gidin ve “Bir ortaokul öğretmeni olarak güneş sisteminin nasıl yapıldığını açıklayın” deyin.
Ayrıca, belirli sayıda paragraf içeren bir deneme veya belirli bir Wikipedia sayfasına bağlantı gibi daha spesifik girdi istekleri için de seçeneğiniz vardır. “Mary Shelley’nin Frankenstein’ını açıklayan dört paragraflık bir deneme yazın” talebiyle son derece ayrıntılı bir sonuç aldık.
ChatGPT, e-posta yazmaktan ve iş teklifleri hazırlamaktan, eğlenceli randevu gecesi fikirleri için öneriler sunmaya ve hatta arkadaşınızın düğünü için bir sağdıç konuşması hazırlamaya kadar her türlü günlük işi veya kişisel görevi otomatikleştirebilir. Talep, sitenin açık veya yasadışı içerikle ilgili kurallarını ihlal etmediği sürece, model komutları yerine getirmek için elinden geleni yapacaktır.
Lansmanından bu yana, insanlar sohbet robotunun yapabildiği ve yapamadığı her şeyi keşfetmek için denemeler yapıyor ve sonuçlar en hafif tabirle etkileyici. ChatGPT’nin iyi yanıt verdiği istem türlerini ve takip istemlerini öğrenmek biraz deneme gerektiriyor. Geleneksel arama motorlarından istediğimiz bilgileri almayı öğrendiğimiz gibi, ChatGPT’den de en iyi sonuçları almak biraz zaman alabilir. Gerçekten her şey ondan ne istediğinize bağlı. Başlangıç olarak, örneğin şablon bir blog yazısı veya programcıysanız kod blokları yazmak için kullanmayı deneyin.
Yazarlarımız ChatGPT ile de denemeler yaptı, tatil alışverişini idare edip edemeyeceğini ve hatta astrolojik makyajı düzgün bir şekilde yorumlayıp yorumlayamayacağını görmeye çalıştı. Her iki durumda da, yapabilecekleri konusunda sınırlamalar bulduk, ancak yine de sonuçlardan tamamen etkilendik.
ChatGPT, 10 Ağustos’ta yapılan bir güncellemenin ardından artık özel talimatlar kullanabiliyor. Bu, yapay zekalı sohbet robotunun girdilerinize nasıl yanıt vereceğini özelleştirmenize olanak tanır, böylece onu ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabilirsiniz. Yine de hiçbir şey soramazsınız. OpenAI, “güvenli ve faydalı bir yapay genel zeka inşa etmek” için koruma önlemlerine sahiptir. Bu, nefret dolu, cinsiyetçi, ırkçı veya herhangi bir şekilde ayrımcı olan soruların genellikle sınır dışı olduğu anlamına gelir.
ChatGPT’nin (ya da herhangi bir sohbet robotunun) size söylediği her şeyi olduğu gibi kabul etmemelisiniz. ChatGPT ilk piyasaya sürüldüğünde “halüsinasyonlara” oldukça yatkındı. Sistem hatalı verileri gerçekmiş gibi tekrarlıyordu. Model sürekli olarak ince ayardan geçirildiği için bu sorun daha az yaygın hale gelmiştir, ancak yine de hatalar meydana gelmektedir. Güvenin ama doğrulayın!
Dahası, OpenAI’nin GPT-3.5, GPT-4, GPT-4o, GPT-4o mini veya yakında çıkacak olan GPT-5 gibi temel büyük dil modellerini eğitme şekli nedeniyle, ChatGPT, konu yakın zamanda meydana gelen bir şeyse, bir internet aramasından yardım almadan sorunuzu yanıtlayamayabilir. Örneğin, GPT-3.5 ve 3.5 Turbo, bilgiyi bulmak için internet araması yapmadan Eylül 2021’den sonraki olaylarla ilgili soruları yanıtlayamaz çünkü modelin başlangıçta eğitildiği veriler bu “bilgi kesme tarihinden” önce üretilmiştir. Benzer şekilde, GPT-4 veya GPT-4 Turbo’nun kesme tarihleri Aralık 2023’tür, ancak GPT-40 ve GPT-4o mini (daha yakın zamanda piyasaya sürülmüş olmalarına rağmen) Ekim 2023 kesme tarihine sahiptir.
ChatGPT kaydedilen tüm geçmişi hatırlamasa da, önceki sohbet oturumlarında onunla ne tartıştığınızı hatırlayacaktır. Oturum açan kullanıcılar ekranın solundaki gezinti kenar çubuğundan sohbet geçmişlerine erişebilir ve bu sohbetleri yönetebilir, gerektiğinde yeniden adlandırabilir, gizleyebilir veya silebilir. Ayrıca ChatGPT’ye doğrudan sohbet penceresi üzerinden önceki konuşmalara dayalı takip soruları da sorabilirsiniz. Kullanıcılar ayrıca ChatGPT’yi karanlık modda veya aydınlık modda kullanma seçeneğine de sahiptir.
ChatGPT sadece bir kelime ustası değildir. ChatGPT Plus için ayda 20$ veya ChatGPT Teams için ayda 30$/kullanıcı abonelik ücreti ödeyen kullanıcılar, metin istemlerini gerçeğe yakın oluşturulmuş görüntülere dönüştüren Dall-E görüntü oluşturucuya erişim kazanırlar. Ne yazık ki, görüntü oluşturma şu anda ücretsiz katmandaki kullanıcılar için mevcut değildir. Abonelik durumundan bağımsız olarak, tüm kullanıcılar istemleri için görüntü veya ses girdilerini kullanabilir.
ChatGPT iPhone, Android ve Mac uygulamaları nasıl kullanılır?
ChatGPT, OpenAI web’in yanı sıra hem iOS hem de Android cihazlar için bir mobil uygulama aracılığıyla kullanılabilir. iOS versiyonu App Store’a girdiğinde büyük ilgi gördü ve bir haftadan kısa bir süre içinde yarım milyon indirmeyi aştı.
ChatGPT’yi web üzerinde kullanabiliyorsanız, telefonunuzda da kullanabilirsiniz. Uygulama üzerinden oturum açmak veya kaydolmak web sürümüyle neredeyse aynıdır ve masaüstünde bulunan özelliklerin neredeyse tamamı mobil sürümlere taşınmıştır. Uygulama GPT-4o mini, GPT-4 ve GPT-4o arasında geçiş yapmanızı da sağlıyor. Temiz arayüz, GPT ile sohbetinizi basit bir şekilde gösterir, sohbet geçmişini ve ayarları sağ üstteki menünün arkasına gizler.
Bazı cihazlar sadece uygulamanın ötesine de geçiyor. Örneğin Infinix Folax, ChatGPT’yi cihazın tamamına entegre eden bir Android telefon. Telefon sadece bir uygulama yerine tipik akıllı asistanı (Google Assistant) ChatGPT ile değiştiriyor.
Mac için ücretsiz olarak kullanılabilecek resmi bir ChatGPT uygulaması bile yayınlandı. Uygulama, Mac yapay zeka yeteneklerini yeni seviyelere taşıyan her türlü yeni şeyi yapabiliyor – ve bu yılın sonlarında macOS Sequoia’yı beklemenize bile gerek yok.
ChatGPT’yi kullanmak ücretsiz mi?
Evet, ChatGPT’yi kullanmak bazı kısıtlamalarla birlikte tamamen ücretsizdir. Ücretsiz bir katman hesabıyla bile kullanıcılar GPT-4o ve GPT-40 mini modellerine erişebilir, ancak kullanıcıların daha büyük modelden yapabilecekleri sorgu sayısı sınırlıdır. Ücretli bir aboneliğe yükseltmek bu sorgu sınırını büyük ölçüde artırır, Dall-E görüntü oluşturma gibi diğer üretken yapay zeka araçlarına erişim sağlar ve özel GPT’ler oluşturma yeteneği verir. Şirket, Eylül 2024’te OpenAI’nin gelecekteki en son modellere erişim için abonelik fiyatlarını ayda 2000 doların üzerine çıkarabileceğine dair haberler çıktığında eleştirilere maruz kaldı.
Elbette OpenAI’nin bunu çalıştırmaya devam etmesi ücretsiz değil. İlk tahminlere göre OpenAI ChatGPT’yi çalıştırmaya devam etmek için ayda yaklaşık 3 milyon dolar harcıyor ki bu da günde yaklaşık 100.000 dolara denk geliyor. Nisan 2023 tarihli bir rapor, işletme fiyatının günlük 700.000 $’a yakın olduğunu belirtti.
Sunucuların maliyetinin ötesinde, modelin saldırgan içerik üretmesini engellemek için başka neler yapıldığına dair bazı rahatsız edici bilgiler ve suçlamalar ortaya çıktı.
Strawberry Projesi nedir?
Strawberry Projesi, OpenAI’nin insanlara benzer şekilde mantık kullanabildiği bildirilen en son “akıl yürütme” modelleri ailesinin kod adıydı. Şirket Strawberry’yi Eylül 2024’te kamuoyuna sundu ve daha küçük ve daha duyarlı yineleme için iki sürümü “o1” ve “o1-mini” olarak yeniden adlandırdı.
OpenAI’nin araştırma lideri Jerry Tworek, The Verge‘e yaptığı açıklamada, o1 modelinin “tamamen yeni bir optimizasyon algoritması ve bunun için özel olarak tasarlanmış yeni bir eğitim veri seti kullanılarak eğitildiğini” söyledi.Önceki modellere göre daha doğru yanıtlar vermek için pekiştirmeli öğrenme ve “düşünce zinciri” muhakemesinin bir kombinasyonuna dayanıyor.
o1 ve o1-mini şu anda yalnızca ödeme kademesindeki aboneler (Plus, Teams, Enterprise ve Edu) tarafından kullanılabiliyor. Şirketin sonunda o1-mini’yi ücretsiz katman kullanıcılarına sunmayı planladığı bildiriliyor ancak bunun gerçekleşmesi için bir zaman çizelgesi açıklamadı.
ChatGPT’yi kim yarattı?
San Francisco merkezli bir yapay zeka araştırma laboratuvarı olan OpenAI, ChatGPT’yi yarattı ve 2018’de LLM’nin ilk versiyonunu yayınladı. Kuruluş, diğer kurumlar ve araştırmacılarla işbirliği yapmak amacıyla kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başladı ve Peter Thiel ve Elon Musk gibi yüksek profilli isimler tarafından finanse edildi; ikincisi, rakip firma xAI’yi kurmak için şirket içi bir güç mücadelesinin ardından şirketten ayrıldı.
OpenAI daha sonra 2019 yılında kâr amacı güden bir yapıya geçti ve şu anda CEO Sam Altman tarafından yönetiliyor. Microsoft’un Azure sistem altyapısı üzerinde çalışıyor ve bu yıl duyurulan yeni süper bilgisayarlar da dahil olmak üzere Nvidia’nın GPU’ları tarafından destekleniyor. Microsoft, 2019’dan bu yana OpenAI’ye de büyük yatırımlar yaptı ve 2021’de ve yine Microsoft’un Azure bulutunu OpenAI’nin özel bulut sağlayıcısı olarak adlandırmayı da içeren milyarlarca dolarlık bir yatırım turunu duyurduğu 2023’te yapay zeka girişimiyle ortaklığını genişletti.
ChatGPT eklentileri nedir?
Onlar artık var olmayan bir özellik. ChatGPT eklentilerinin duyurulması geliştirici topluluğunda büyük bir heyecan yarattı ve bazıları bunu “şimdiye kadar yaratılmış en güçlü geliştirici platformu” olarak nitelendirdi. Yapay zeka meraklıları bunu, iPhone’un yeteneklerini büyük ölçüde genişleten iOS App Store’un ilk açıldığında gördüğü ilgi artışıyla kıyasladı.
Esasen, geliştiriciler ChatGPT için doğrudan eklentiler oluşturabilecek, onu internetin tamamına erişecek şekilde açabilecek ve belirli uygulamaların API’lerine doğrudan bağlanabileceklerdir. OpenAI tarafından sağlanan örneklerden bazıları, uygulamaların kullanıcı adına eylemler gerçekleştirebilmesi, gerçek zamanlı bilgi alabilmesi ve bilgiye dayalı bilgilere erişebilmesidir.
Ancak, 2024 yılında OpenAI eklenti planlarında rotayı tersine çevirerek bu özelliği sonlandırdı ve GPT uygulamalarıyla değiştirdi. OpenAI’nin GPT uygulamaları, GPT-4o’nun tanıtımıyla birlikte piyasaya sürüldü, GPT-4 tarafından oluşturulan ve ChatGPT web sitesinde bulunan küçük, etkileşimli JavaScript uygulamalarıdır. Bu uygulamalar, hesap makineleri, planlayıcılar, widget’lar, görüntü uygulamaları ve metin dönüştürme yardımcı programları gibi belirli, genellikle tekil görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış çeşitli araçlardır.
Bir ChatGPT API’si var mı?
Evet. API’ler, geliştiricilerin ChatGPT’ye erişmesi ve doğal dil özelliklerini doğrudan uygulamalara ve web sitelerine eklemesi için bir yoldur. Newegg’in PC oluşturucusunda parça önermekten, sadece birkaç kelimeyle bir seyahat programı oluşturmaya kadar her türlü farklı durumda kullanıldığını gördük. ChatGPT API’sini kullanan pek çok uygulama OpenAI ile ortak olarak duyurulmuştu. İlk parti içinde en öne çıkan örnek Snapchat’in MyAI’si.
Yakın zamanda OpenAI, ChatGPT API’sini herkesin kullanımına açtı ve Discord’un Clyde sohbet robotu ya da Wix’in web sitesi oluşturucusu gibi teknolojiden yararlanan araçlarda bir artış gördük. En son olarak GPT-4, “geliştiricilerin uygulama ve hizmet oluşturması için” bir API olarak kullanıma sunuldu. GPT-4’ü halihazırda entegre etmiş olan şirketlerden bazıları Duolingo, Be My Eyes, Stripe ve Khan Academy’dir.
ChatGPT’nin geleceği ne olacak?
Teknoloji dünyasının şu anda ChatGPT’ye takıntılı hale geldiğine şüphe yok ve yakın zamanda yavaşlamayacak. Ancak daha büyük gelişme ChatGPT’nin diğer uygulamalara nasıl entegre olmaya devam edeceği olacak.
GPT-5, geçtiğimiz yıl boyunca durmadan hakkında konuşulan ve söylentilere konu olan bir sonraki önemli adımdır. Bazıları 2024 yılının Aralık ayı gibi erken bir tarihte eğitimini tamamlayarak AGI’ye (yapay genel zeka) giden yolu açacağını söylüyor. OpenAI CTO’su Mira Murati bunu doktora düzeyinde zekaya sahip olmakla kıyaslarken, diğerleri daha iyi hafıza ve muhakemeye sahip yapay zekaya yol açacağını söyledi. Zamanlama çok belirsiz görünüyor, ancak 2025’te bir ara piyasaya çıkabilir gibi görünüyor.
GPT-5’in ötesinde, pek çok YZ meraklısı ve tahmincisi bu teknolojinin nereye doğru gittiğini öngörmüştür. Geçen yıl, Google DeepMind’ın kurucu ortağı ve baş YZ bilimcisi Shane Legg, Time Magazine’e verdiği demeçte, YZ’nin 2028 yılına kadar geliştirilme şansının %50 olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Anthropic’in kurucu ortağı ve CEO’su Dario Amodei, geçtiğimiz Ağustos ayında “insan düzeyinde” YZ’nin önümüzdeki iki ila üç yıl içinde gelebileceğini iddia ederek daha da yükselişe geçti. OpenAI CEO’su Sam Altman ise AGI’nin önümüzdeki yarım on yıl içinde gerçekleştirilebileceğini savunuyor.
Tüm bunları söylemek gerekirse, yapay zekanın şu anda büyük bir mesele olduğunu düşünüyorsanız, açıkça hala ilk günlerdeyiz.
Denemeye değer ChatGPT alternatifleri
ChatGPT en popüler yapay zeka sohbet robotu olmaya devam ediyor, ancak rakipsiz değil. Microsoft’un Copilot’u, Microsoft’un AI girişimine büyük yatırım yapmış olmasına ve Copilot’un yanıtları için GPT-4 modelinden yararlanmasına rağmen önemli bir rakiptir.
Google’ın Gemini AI’si (eski adıyla Google Bard) bu tür rakiplerden bir diğeridir. Google’ın kendi transformatör mimarisi üzerine inşa edilen bu çok modlu yapay zeka modelleri ailesi metin, resim, ses, video ve kodu hem anlayabiliyor hem de üretebiliyor. İlk olarak Mart 2o23’te piyasaya sürülen Gemini, 46 dilde ve 239 ülke ve bölgede kullanılabiliyor. En büyük avantajlarından biri, OpenAI’nin ekosisteminde ChatGPT Plus’a yükseltmeniz gerekirken Gemini’nin ücretsiz olarak görüntü oluşturabilmesidir.
Anthropic’in Claude yapay zeka ailesi de ChatGPT’nin hakimiyetine karşı ciddi bir rakip olarak ortaya çıktı. Haziran 2024’te yapay zeka girişimi, kısa süre önce piyasaya sürülen Claude 3.5 Sonnet modelinin bir dizi endüstri kıyaslamasında hem GPT-4o hem de Gemini Pro 1.5’ten daha iyi performans gösterdiğini ve yüzde 50 daha az enerji tüketirken eski Claude 3.0 Opus’u çift haneli rakamlarla önemli ölçüde geride bıraktığını duyurdu.
Facebook’un ana şirketi Meta da son birkaç yılını Llama büyük dil modelleri ailesine dayanan kendi yapay zeka sohbet robotunu geliştirmek için harcadı. Şirket nihayet Nisan 2024’te Meta AI olarak adlandırılan sohbet robotunu ortaya çıkardı ve şirketin bugüne kadarki en son modeli olan Llama 3’ten yararlandığını açıkladı. Asistan bir düzineden fazla ülkede mevcut ve Facebook, Instagram, WhatsApp ve Messenger dahil olmak üzere Meta’nın uygulama paketinde çalışıyor.
Son olarak, Apple’ın uzun zamandır kendi yapay zeka sistemi üzerinde çalıştığı söyleniyordu ve şirket Haziran ayında WWDC 2024’te Apple Intelligence’ı tanıtarak dünyayı haklı çıkardı. Yapay zeka “günlük işleriniz için özelleşmiş, son derece yetenekli büyük dil ve yayılım modellerinden oluşuyor” ve iPhone, iPad ve Mac kullanıcılarının uygulamalar arasında en yaygın günlük işlerini kolaylaştırmalarına yardımcı olmak üzere tasarlandı. Apple’ın yapay zekasının 2024 sonbaharında iOS 18, iPadOS 18 ve Mac Sequoia yazılım sürümleriyle birlikte kullanıcılara sunulmaya başlanması bekleniyor.
ChatGPT sohbetleri özel midir?
Özel derken neyi kastettiğinize bağlı. ChatGPT ile yapılan tüm sohbetler, OpenAI tarafından modelleri daha da ayarlamak için kullanılır ve bu da aslında insan eğitmenlerin kullanımını içerebilir. Hayır, bu ChatGPT’ye sorduğunuz her soruya bir insanın baktığı anlamına gelmiyor, ancak OpenAI’nin ChatGPT’ye herhangi bir kişisel bilgi verilmemesi konusunda uyarmasının bir nedeni var.
Sohbetlerinizi silmezseniz, konuşmaların sol kenar çubuğunda görüneceğini belirtmek gerekir. Diğer sohbet robotlarının aksine, bir sohbet içindeki sohbetler tek tek silinemez, ancak bir sohbetin üzerine geldiğinizde görünen kalem simgesi kullanılarak düzenlenebilir. Ancak sohbetleri sildiğinizde, ChatGPT bunların gerçekleştiğini unutmaz – sadece kenar çubuğu sohbet geçmişinden kaybolurlar.
Neyse ki, OpenAI kısa süre önce sohbetlerinizi kenar çubuğundan gizlemenin bir yolunu duyurdu. Bu “gizli” sohbetler yapay zeka modellerini eğitmek için de kullanılmayacak. Ayrıca ayarlardan OpenAI’nin modellerini eğitmesine izin vermemeyi de seçebilirsiniz.
ChatGPT Google Arama’nın yerini alacak mı?
Üretken yapay zeka özellikleri, aramanın yerini almak yerine doğrudan aramaya entegre ediliyor. Microsoft, Copilot’u doğrudan Bing arama menüsüne bir “sohbet” sekmesi koyan kendi arama motoruna entegre ederek işe başladı. Elbette Google, geleneksel arama sonuçları yerine yapay zeka tarafından üretilen yanıtları kullanan AI Overviews ile büyük hamlesini yaptı. İlk olarak Arama Üretken Deneyimi aracılığıyla başlatıldı, ancak Mayıs 2024’te geniş çapta kullanıma sunuldu.
Açık olmak gerekirse, bu tür bir yapay zeka Gemini ya da ChatGPT’den farklıdır. Yine de, yapay zekanın yakın gelecekte aramanın geleceğinde önemli bir rol oynayacağı da yadsınamaz. Yapay Zeka Genel Bakışları ile ilgili tüm sorunlara rağmen, Google bunu çalıştırmaya kararlı görünüyor.
Copilot, ChatGPT ile aynı şey mi?
Copilot ve ChatGPT benzer şeyler yapabilmelerine rağmen, tam olarak aynı değillerdir. Copilot, ChatGPT ile aynı GPT-4 modelini çalıştırsa da, Microsoft tarafından ince ayar yapılmış tamamen ayrı bir üründür.
Microsoft, OpenAI’ye yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımın bir parçası olarak ChatGPT’yi Bing Chat şeklinde Bing’e getirmişti. Ancak ChatGPT’den farklı olarak Bing Chat, o sırada Edge’in en son sürümünün indirilmesini gerektiriyordu.
Bing Chat o zamandan beri tamamen yeniden düzenlenerek Copilot’a dönüştürüldü ve görünüşe göre Microsoft’un en önemli ürünü haline geldi. Copilot Pro aracılığıyla Microsoft 365 uygulamalarına entegre edilirken Copilot+, yapay zeka yeteneklerini Windows ve dizüstü bilgisayar donanımının derinliklerine kadar genişletiyor.
ChatGPT ile deneme yazabilir misiniz?
ChatGPT’nin kullanımı tartışmalarla doludur ve birçok izleyici yapay zekanın gücünün arama motorlarından roman yazımına kadar her şeyi nasıl değiştireceğini düşünmektedir. Hatta öğrencilere kompozisyon yazmada şaşırtıcı derecede iyi notlar kazandırma becerisini bile gösterdi.
Öğrenciler için makale yazımı, ChatGPT’nin bir sorun haline gelebileceği en bariz örneklerden biridir. ChatGPT bu makaleyi o kadar da iyi yazamayabilir, ancak kompozisyon yazmak için kullanımı özellikle kolay görünüyor. Caktus AI gibi bazı üretken yapay zeka araçları özellikle bu amaç için geliştirilmiştir.
ChatGPT kod yazabilir ve hata ayıklayabilir mi?
Kesinlikle. ChatGPT’nin en güçlü özelliklerinden biridir. Yapay zeka ile ilgili her şeyde olduğu gibi, ürettiği her şeyi iki kez kontrol etmek isteyeceksiniz, çünkü kodunuzu her zaman doğru almayacaktır. Ancak hem sıfırdan kod yazma hem de kodda hata ayıklama konusunda kesinlikle güçlüdür. Geliştiriciler bunu sıfırdan web siteleri, uygulamalar ve oyunlar oluşturmak için kullandılar – elbette bunların hepsi GPT-4 ile daha güçlü hale getirildi. Yakın zamanda yapılan bir kıyaslama testi, OpenAI’nin en yeni modelleri olan o1-preview ve o1-mini’nin insan veri mühendisleriyle neredeyse aynı yetenek ve doğrulukta kod yazabildiğini ortaya koydu.
ChatGPT karakter sınırı nedir?
ChatGPT’nin sabit bir karakter sınırı yoktur. Bununla birlikte, bağlam penceresinin boyutu (esasen, isteminizi ne kadar uzun yapabileceğiniz), kullandığınız ChatGPT katmanına bağlıdır. Ücretsiz katman kullanıcıları sadece 8.000 karaktere sahipken, Plus ve Teams aboneleri 32k karakterlik bağlam pencerelerine, Enterprise kullanıcıları ise 128k karaktere sahip oluyor.
Otomatik GPT nedir?
GPT-4 üzerine inşa edilen Auto-GPT, yapay zeka teknolojisinin sektörde heyecan yaratan en son evrimidir. Doğrudan ChatGPT veya OpenAI ile ilgili değil – bunun yerine, GitHub’da yayınlandığında internetin her yerindeki geliştiricilerin eline geçen açık kaynaklı bir Python uygulaması.
ChatGPT veya ChatGPT Plus ile yapay zekanın yetenekleri tek bir sohbet penceresiyle sınırlıdır. Auto-GPT, en basit haliyle, yapay zekayı otonom hale getiriyor. Kendisine bir dizi hedef verilebilir ve ardından uygulamalar ve yazılımlarla bağlantı kurmak da dahil olmak üzere internet üzerinden bu hedefe ulaşmak için gerekli adımları atabilir.
GitHub’daki resmi açıklamaya göre Auto-GPT, “GPT-4 dil modelinin yeteneklerini sergileyen deneysel bir açık kaynak uygulamasıdır. GPT-4 tarafından yönlendirilen bu program, belirlediğiniz hedefe otonom olarak ulaşmak için LLM ‘düşüncelerini’ bir araya getirir. GPT-4’ün tamamen otonom olarak çalıştığı ilk örneklerden biri olan Auto-GPT, yapay zeka ile mümkün olanın sınırlarını zorluyor.”
GitHub sayfasında kullanılan demo basittir – sadece Paskalya için uygun bir tarif oluşturun ve bir dosyaya kaydedin. Güzel olan, Auto-GPT’nin yapay zekanın hedefe ulaşmak için attığı adımları, eylemlerinin arkasındaki “düşünceler” ve “muhakeme” de dahil olmak üzere nasıl parçalara ayırdığıdır. Auto-GPT halihazırda çeşitli uygulamalarda kullanılıyor ve bazıları otonom doğası nedeniyle onu AGI’nin (Yapay Genel Zeka) başlangıcı olarak lanse ediyor.
ChatGPT tarafından oluşturulan içeriğin telif hakkı kime aittir?
Bu, tartışmaya açık bir sorudur. Telif hakkı ve yapay zeka konusundaki tartışmaların çoğu devam etmekte olup, bazıları üretken yapay zekanın eğitildiği içeriğin çalışmalarını “çaldığını” söylemektedir. Bu durum YZ sanat dünyasında giderek daha tartışmalı bir hal alıyor. Adobe gibi şirketler, modelleri yalnızca uygun sanatçı kredisine ve yasal sınırlara sahip stok görüntü kütüphaneleri üzerinde eğiterek bu durumu aşmanın yollarını buluyor.
Ancak OpenAI’ye göre, ChatGPT veya ChatGPT Plus ile oluşturulan her şeyi yeniden basma, satma ve ticari ürün haline getirme hakkına sahipsiniz. Yani, OpenAI tarafından dava edilmeyeceksiniz.
Üretken YZ ile ilgili daha geniş telif hakkı yasası konusu, özellikle telif hakkı yasası şu anda teknik olarak yalnızca insanlar tarafından oluşturulan içeriği koruduğu için, çeşitli yasa koyucular ve yasayı yorumlayanlar tarafından belirlenmeye devam etmektedir.