İçindekiler
- Basit anlamda Bluetooth nedir?
- Ne tür Bluetooth var?
- Bluetooth hangi cihazlarda kullanılıyor?
- Bluetooth standartlarının hangi sürümleri var?
- Wi-Fi ve Bluetooth arasındaki fark nedir?
- Bluetooth’un dezavantajları nelerdir?
- Bluetooth her zaman açık bırakılmalı mı?
- Bilgisayarımda Bluetooth var mı?
- Bir PC’de Bluetooth nasıl edinilir?
- Bluetooth nasıl hayata geçti (kısa bir tarih)
Basit anlamda Bluetooth nedir?
Bluetooth, farklı cihaz türleri arasında kısa mesafeli mesafelerde veri aktarmak için tasarlanmış kablosuz bir radyo iletişim şeklidir. Bluetooth, Wi-Fi 802.11b ve 802.11g standartlarıyla aynı 2,4 GHz çalışma radyo frekansını kullanır ancak bunu yapmak için çok daha az güce ihtiyaç duyar. Basit bir deyişle, Bluetooth kablosuz iletişimi kısa menzile, yavaş veri aktarım hızlarına ve aynı zamanda düşük güç kullanımına sahiptir.
Ne tür Bluetooth var?
Dört ana Bluetooth türü vardır: Sınıf 1’den Sınıf 4’e:
- Sınıf 1 – Bluetooth, endüstriyel ortamlarda kullanılır. 100 metreye (328 fit) kadar bir menzil sağlar, ancak oldukça fazla elektrik gücü kullanır – 100 mW.
- Sınıf 2 – Bluetooth, yalnızca 2,5 mW güç kullandığı ve 10 metreye (33 fit) kadar menzil sağladığı için özellikle mobil cihazlarda en yaygın olanıdır.
- Sınıf 3 – 1 mW güç kullanır ve yalnızca 1 metre (3,3 fit) menzil sağlar.
- Sınıf 4 – maksimum 0,5 mW güç kullanabilir ve 0,5 metreden (1,64 fit) daha az bir menzile sahiptir.
Bluetooth hangi cihazlarda kullanılıyor?
Bluetooth teknolojisi birçok farklı cihaz türünde kullanılmaktadır. Bluetooth radyo yongasına sahip bazı cihazlar, Bluetooth özellikli olarak düşündüğümüze yakın bile değil.
Diğer birçok cihaz türü arasında, Bluetooth’u şurada bulabilirsiniz:
- Akıllı telefonlar – Bluetooth’un en yaygın kullanımı, akıllı telefonların birbirleriyle, bilgisayarlarla ve kulaklık veya taşınabilir hoparlörler gibi diğer cihazlarla iletişim kurmasına izin vermektir.
- Dizüstü bilgisayarlar ve tabletler – Birçok tablet ve dizüstü bilgisayarda ayrıca Bluetooth radyo çipleri bulunur. Bunları mobil klavyeleri, fareleri, kablosuz kulaklıkları ve diğer aygıtları bağlamak için kullanabilirsiniz.
- Oyun konsolları – Bluetooth, oyun konsollarında da bulunabilir. Örneğin, Nintendo Wii ve Sony PlayStation denetleyicileri Bluetooth aracılığıyla ilgili konsollarına bağlanır.
- Diğer cihazlar – Bluetooth, kablosuz ev eğlence sistemleri, sesli araç sistemleri, kalp atış hızı monitörleri gibi kişisel sağlık cihazları veya Nike + antrenman ayakkabıları tarafından da kullanılabilir ve liste devam eder.
Bluetooth standartlarının hangi sürümleri var?
Bluetooth özellikleri zamanla değişir, yeni güçler ve özellikler kazanır ve modern gereksinimlere göre ayarlanır. Bununla birlikte, Bluetooth sürümleri, bu makalenin ilerleyen bölümlerinde tartışacağız. Dünya çapında 30.000’den fazla şirketten oluşan bir ittifak olan Bluetooth Özel İlgi Grubu (SIG) tarafından oluşturulan standartlara göre biçimlendirilmiştir. Şu anda beş ana Bluetooth sürümü bulunmaktadır:
- Bluetooth 1 – başlangıçta birçok sorun vardı, ancak daha sonraki yinelemeler, Bluetooth 1.1 ve Bluetooth 1.2, bunların çoğunu çözdü. Bununla elde edebileceğiniz en hızlı veri aktarım hızı 721 721 kbit/s.
- Bluetooth 2 – 2004 yılında piyasaya sürüldü ve 2.1 Mbit/s’ ye kadar veri aktarımı yapabiliyordu. 26 Temmuz 2007’de, daha iyi güvenlik sağlayan ve üstün bir eşleştirme deneyimi sunan Bluetooth 2.1 ortaya çıktı.
- Bluetooth 3 – 21 Nisan 2009’da piyasaya sürüldü ve 24 Mbit / s’ye kadar teorik veri aktarım hızları vaat etti. Bluetooth 3, bazı düşük kaliteli akıllı telefonlarda ve Bluetooth cihazlarında bugün hala bulunur.
- Bluetooth 4 – günümüz cihazlarında kullanılan en yaygın Bluetooth standardı Bluetooth 4.0’dır. Bluetooth 3.0’a göre bir gelişmedir ve aynı aktarım hızını korurken daha düşük güç tüketimi sağlar. 30 Haziran 2010’da kabul edildi. Bugün piyasadaki çoğu cihaz hala bu sürümü veya şu güncellemelerinden birini kullanıyor: Bluetooth 4.1 veya Bluetooth 4.2. Bluetooth 4.1 4 Aralık çıktı. O Bluetooth yayınlar artık diğer kablosuz teknolojileri ile müdahale anlamına geliyordu 4G LTE için bir arada bulunma desteği eklendi 2013. Bluetooth 4.2 2 Aralık tarihinde serbest bırakıldı 2014 ve ağırlıklı olarak tasarlanmış yeni özellikler ile geldi Şeylerin Internet, gelişmiş güvenlik ve internet bağlantısı gibi (Bluetooth 4.2 kullanan akıllı sensörler veya cihazlar internet üzerinden veri gönderip alabilir).
- Bluetooth 5 – bugüne kadarki en son Bluetooth standardı. Bluetooth 5, 16 Haziran 2016’da piyasaya sürüldü ve tıpkı Bluetooth 4.2 gibi, esas olarak Nesnelerin İnterneti için tasarlanmış yeni özellikler eklemeye odaklanıyor. Bunun da ötesinde, Bluetooth bağlantılarının hızlarını artırırken ve menzillerini genişletirken daha az enerji kullanmalarını sağlar. Bluetooth 5 özellikli cihazlar teorik olarak verileri 2 Mbps’ye kadar patlamalarda ve 240 metreye (800 fit) kadar mesafelerde aktarabilir. Bluetooth 5.1 ve 5.2 güncellemeleri de sırasıyla Ocak ve Aralık 2019’da yayınlandı ve daha hızlı bağlantı başlatma ve LE Audio (Düşük Enerjili Ses) gibi yeni özellikler eklendi.
Wi-Fi ve Bluetooth arasındaki fark nedir?
Hem Wi-Fi hem de Bluetooth, verileri kablosuz olarak aktarmanın yollarıdır. Ancak, aralarındaki farklar önemlidir:
- Bluetooth, cihazların kısa mesafelerde (yaklaşık 10 metre) kablosuz olarak iletişim kurmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Aksine, Wi-Fi çok daha geniş bir menzile izin verir (onlarca ila yüzlerce metre).
- Aynı anda Bluetooth üzerinden bağlanabilen cihazların sayısı sınırlıdır. Wi-Fi, çok daha fazla sayıda aynı anda bağlanan cihazlara izin verir.
- Bluetooth üzerinden iki cihaz basit bir şekilde doğrudan bağlanabilir. Wi-Fi söz konusu olduğunda, aynı şeyi yapmak için genellikle bir kablosuz yönlendirici veya kablosuz erişim noktası gibi üçüncü bir cihaza ihtiyacınız vardır.
- Bluetooth’un çalışması için yalnızca az miktarda güç gerekir. Wi-Fi’nin daha yüksek kapsama alanı ve veri aktarım hızı gibi ek avantajları, çok daha yüksek güç tüketimine dönüşür.
- Bluetooth güvenlik protokolleri, Wi-Fi’da bulunanlar kadar gelişmiş değildir.
Bluetooth’un dezavantajları nelerdir?
Muhtemelen şimdiye kadar Bluetooth’un cihazlar arasında bir tür kablosuz iletişim olduğunu ve kullanmanın bazı dezavantajları olduğunu anlamışsınızdır. İşte en önemlileri:
- Bluetooth yalnızca cihazlar arasında kısa mesafeli iletişime izin verir
- Bluetooth bağlantılarının sunduğu bant genişliği düşük
- Bluetooth güvenliği harika değil ve Wi-Fi çok daha güvenli
- Bluetooth bağlantıları bazen herhangi bir sebep olmaksızın düşebilir
- Farklı Bluetooth sürümleri birbiriyle uyumlu olmayabilir (örneğin, Bluetooth 5’e sahip bir cihaz Bluetooth 3 cihazına bağlanamayabilir)
Bluetooth her zaman açık bırakılmalı mı?
Bize göre bu sorunun cevabı karışık. Her şey, bir prize takılı bir cihazda veya pille çalışan bir cihazda Bluetooth’u kalıcı olarak açık bırakıp bırakmamanıza bağlıdır. Neden? Cihazınızda Bluetooth etkin olduğu sürece, bağlanmak için diğer mevcut Bluetooth özellikli cihazları sürekli olarak tarar. Bu, cihazınızdaki Bluetooth çipinin çalışmak için kalıcı olarak elektrik gücü kullandığı anlamına gelir. Cihazınız bir elektrik prizine takılıysa, bu bir sorun değildir. Ancak, akıllı telefon veya tablet gibi pille çalışan bir cihazda Bluetooth’u etkin tutarsanız, pilinizi biraz daha hızlı tüketecektir.
Dahası, Bluetooth güvenlik açısından mükemmel değildir ve onu açık tuttuğunuz her an, saldırıya uğrama riskiniz olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, Bluetooth’u her zaman açık tutmanızı önermiyoruz. Şu anda kullanmıyorsanız, Bluetooth’u kapatmanız daha iyi olur. Bluetooth pil seviyesini kontrol etmek için Windows 10’da Bluetooth cihazlarının pil seviyesi nasıl kontrol edilir makalesini inceleyiniz.
Bilgisayarımda Bluetooth var mı?
Bilgisayarınızda Bluetooth olup olmadığını merak ediyor musunuz? Öğrenmek kolaydır ve bunu yapmanın birden fazla yolu vardır:
Bilgisayarınızda Bluetooth olup olmadığını kontrol etmenin hızlı bir yolu, onu etkinleştirmeye çalışmaktır. Windows 10’da, bunu İşlem Merkezi’nden veya Ayarlar uygulamasından hızlı bir şekilde yapabilirsiniz . Bu kılavuzdaki tüm adımları ele aldık: Windows 10’da Bluetooth nasıl açılır. Bu eğitimde sunulan ayarları bilgisayarınızda bulursanız, bilgisayarınızda Bluetooth’un olduğu anlamına gelir.
Bilgisayarınızda Bluetooth olup olmadığını kontrol etmenin alternatif bir yöntemi, böyle bir çipin Aygıt Yöneticisi’nde listelenip listelenmediğini doğrulamaktır. Aygıt Yöneticisi’ni açın ve Bluetooth adlı girişi arayın. bulursanız, bilgisayarınızda Bluetooth olduğunu görürsünüz.
Bir PC’de Bluetooth nasıl edinilir?
Bluetooth hemen hemen her akıllı telefon ve tablete dahildir. Ayrıca çoğu modern dizüstü bilgisayarda da bulunur. Ancak, masaüstü bilgisayarlarda Bluetooth çipleri yaygın olarak bulunmaz.
Bilgisayarınızda veya cihazınızda Bluetooth yoksa, aşağıdakilerden birini kullanarak Bluetooth’u etkin hale getirebilirsiniz:
- Bir Bluetooth USB adaptörü satın alın ve PC’nizdeki veya cihazınızdaki boş bir USB bağlantı noktasına takın
- Genellikle, Bluetooth yongaları Wi-Fi PCI kartlarına yerleşiktir, bu nedenle bir kablosuz adaptör kartı satın alıp masaüstü PC veya dizüstü bilgisayarınıza takabilirsiniz.
- Bu günlerde nadir de olsa, bu tür modülleri destekliyorsa bazı eski dizüstü bilgisayarlara takabileceğiniz bir Wi-Fi + Bluetooth ExpressCard modülü de satın alabilirsiniz.
Bir bilgisayarı Bluetooth özellikli hale getirmek için üç seçenekten en yaygın olanı bir Bluetooth USB adaptörü kullanmaktır. Bu tür adaptörler, hemen hemen her teknoloji mağazasında bulunabilir.
Bir Bluetooth USB dongle satın alırken, lütfen desteklediği Bluetooth sürümüne dikkat edin. En azından Bluetooth 4, tercihen Bluetooth 5 ile çalışan bir tane almalısınız. Daha ucuz USB adaptörleri, yeni sürümler için değil, yalnızca Bluetooth sürüm 3 veya hatta 2.1 için destek sağlar. Daha pahalı adaptörler, en son sürümler için destek sağlama eğilimindedir.
Bu tür cihazların kurulması genellikle bir tak ve çalıştır deneyimidir. Windows, Bluetooth USB adaptörünü algılar ve sürücülerini otomatik olarak yükler. Ardından cihazı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bu olmazsa, aygıtla birlikte verilen kurulum diskini aramanız veya üreticinin web sitesinde sürücüleri aramanız gerekir.
Bluetooth yüklendikten ve bilgisayarınızda çalıştıktan sonra, görev çubuğunuzdaki bildirim alanında mavi simgesini görmelisiniz. Bluetooth, Hızlı işlemler ve Ayarlar uygulamasında da kullanılabilir hale gelmelidir.
Orada yoksa, kurulum doğru şekilde gerçekleştirilmemiştir veya bir Bluetooth cihazınız yoktur.
Bluetooth nasıl hayata geçti (kısa bir tarih)
Bluetooth, 1994 yılında İsveçli Ericsson şirketi tarafından icat edildi. 1998’den beri standart, Bluetooth standartlarının geliştirilmesini ve Bluetooth teknolojilerinin ve ticari markaların üreticilere lisanslanmasını denetleyen bir kuruluş olan Bluetooth Özel İlgi Grubu (SIG) tarafından yönetilmektedir.
Bluetooth Özel İlgi Grubu (SIG) organizasyonu, standardı geliştirmeye, yeni sürümler tasarlamaya, teknik özellikleri iyileştirmeye ve Bluetooth ticari markalarını korumaya odaklanmıştır. Bluetooth SIG, Bluetooth özellikli ürünler üretmez veya satmaz. Bu, grubun parçası olan şirketler tarafından ele alınır.
Bir şirket Bluetooth teknolojilerini lisanslamakla ilgileniyorsa, Bluetooth SIG’nin bir üyesi olmalıdır. Bu aynı zamanda katı bir sertifika sürecinden geçmeyi de içerir.
“Bluetooth”, ilk kurulduğunda SIG organizasyonunun kod adıydı. 10. yüzyıl Danimarka Kralı Harald Blåtand veya İngilizce Harold Bluetooth’tan esinlenmiştir. Şimdi Norveç, İsveç ve Danimarka’nın bazı bölgelerinde savaşan grupları birleştiren ilk kraldı. Kendisi ve yaptıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz WWindows 11′ de Bluetooth nasıl etkinleştirilir?ikipedia girişine bakmalısınız : Harald “Bluetooth” Gormsson
Ayrıca Bakınız ;