İçindekiler
Akıllı telefonların batarya ve şarj ile ilgili konularda yıllardır der kafadan bir ses çıkıyor. Peki hem batarya ömrü hem de doğru şarj için neleri bilmemiz gerekiyor.
Teknoloji diyarlarında dolaşan hurafeler hiç bitmez, öyle değil mi? “Telefonunu ilk kez şarj ediyorsan en az 12 saat şarj etmelisin” “Telefonu şarjdayken kullanmam lazım” Bu cümleler tanıdık geldi mi? Büyük bir ihtimalle en azından birini kesin duymuşsunuzdur. Çünkü ülkemizde konu akıllı telefonlar ve bataryalar olduğunda hemen herkesin doğru bildiği bir fikir vardır. Peki günümüzde kullanılan batarya teknolojilerine baktığımızda bu söylemler doğru mu?
Telefon şarj olurken kullanmamak gerekir mi?
Son dönemde patlayan alev alan akıllı telefon ve şarj aletleri haberlerinden sonra insanlardan doğal olarak bir korku başladı. Eğer telefonunuzu üçüncü parti ve şarj aletiyle şarj etmiyorsanız rahatlıkla kullanabilirsiniz. Zaten eğer üçüncü parti ve güvenilir olmayan bir şarj aletiyle şarj ediyorsanız telefonu kullanmanın ötesinde hemen o şarj aletinden kurtulmanızı ve güvenilir bir ürün almanızı tavsiye ediyoruz.
Telefonu gece boyu şarjda bırakmak bataryayı öldürür mü?
Bir çok insan telefonu gece boyu şarjda bırakmanın bataryayı öldürdüğünü düşünür. Ancak günümüzde kullanılan bataryalar sandığınızdan daha akıllı. Yani akıllı telefonunuzu gece boyu şarjda bırakmanız bile pil tamamen dolduğunda telefonunuz bunu algılayabildiği için şarj etmeyi sonlandırıyor. Yani aslında gece 2′ de tam dolu hale ulaşan bataryanız işlem yapmayı o dakika kesiyor.
Ama bu yine de bu bilgi telefonunuzu gece şarj bırakmanız gerektiği anlamına gelmesin. Çünkü bu durum her ne kadar bataryanızı öldürmeyecek de olsa da uzun batarya ömrü için şarjı %40 – % 80 civarında tutmak doğru olacaktır.
Orijinal olmayan batarya ve şarj aletlerini kullanmalı mıyız?
Yeni patlayan telefon haberleri yüzünden bu konuda kurunun yanında yaşın da yandığını görüyoruz. Pazarda bir “yan sanayi” diye bir tabir edilen ve üretici onaylı olmayan Çin kaynaklı şarj aletleri ve bataryaları varken de bir de Belkin Ttec gibi üreticisi onaylı alternatif şarj aletleri e bataryaları üreten firmalar var. Örneğin eğer Apple’ ın orijinal şarj aleti yerine Ttec’ in daha ucuz şarj aletini kullanmak istiyorsanız bu konuda içiniz rahat olabilir. Çünkü Ttec de aynı belkin gibi sektörde oldukça tanınan ve üretici onaylı cihazlar üreten bir firma. Kısacası markasını bile bilmediğimiz batarya ve diğer şarj ürünlerini kesinlikle tercih etmememiz gerekiyor.
Telefonumuzu ne zaman ne kadar şarj etmeliyiz?
Akıllı telefonlar ve bataryaları hakkında belki de en yaygın olarak bilinen yanlış telefonun bataryası tamamen bitmeden şarj etmemek bir çok insan uzun pil ömrü için telefonu şarj etmeden bataryasını tamamen bitirmeye çalışsa da yapılan araştırmalar Lityum-ion pillerin azar azar şarj olduklarında daha uzun ömürlü olduklarını gösteriyor. Yani cihazınızı şarj etmek için tamamen pilin bitmesini beklemeyin. Örneğin pil seviyeniz %15′ e düştüğünde şarj edin. Aynı şekilde cihazınız pil seviyesi %100′ e ulaşmadan prizden çekmek de uzun pil ömrü için oldukça faydalı
Bataryam sıcaklarla iyi anlaşır mı?
Bu maddeye kadar genellikle yanlış bilinen mitleri ve doğrularını aktardık. madde ise nerdeyse herkes tarafından doğru bilinen tek şey olabilir. Hayır bataryanız sıcaklarla hiç iyi anlaşamıyor. Aslında sadece bataryalar da değil. PC parçaları başta olmak üzere tüm elektronik cihazlara baktığımızda hiç birinin sıcaklarla arası iyi değil diyebiliriz. Lityum-iom bataryalar ısınır ve değer şarj da oluyorlarsa daha fazla ısınırlar. Aynı şekilde çok fazla soğuğun da bataryalara iyi gelmediğini söylememiz gerek. Bu bağlamda dikkat etmeniz gereken tek şey telefonunuzu ve dolayısıyla bataryanızı oda sıcaklığında tutmak.
Akıllı telefonumuzu hep açık tutsak ne olur?
Mobil cihazlarımız o kadar gelişti ki üstün özellikleriyle bir bilgisayardan farksız oldular. Ancak onların da bir makine olduğunu ve arada bir mola vermelerinin iyi olduğunu bilmekte fayda var. O nedenle sürekli telefonunuz açık tutmak yerine eğer gece telefonunuzu kapatma imkanınız varsa kapatmanız çok daha faydalı. Bunu yapabilecek durumunuz yoksa en azından haftada bir telefonunuzu bir süre kapalı tutarak “dinlendirmek” uzun batarya ömür için faydalı bir hareket olacaktır.