İçindekiler
internetten yeni bir dosya indirdiyseniz, indirilen dosyanın müdahale edilmediğini doğrulamak isteyebilirsiniz. Dosyanın MD5, SHA-1 veya SHA-256 toplamını kontrol ederek dosyanın bütünlüğünü doğrulayabilir ve dosyanın bozulmadığından veya değiştirilmediğinden emin olabilirsiniz.
Bir Checksum nedir?
Sağlama toplamı, belirli bir dosyada bir şifreleme algoritmasının çalıştırılmasından kaynaklanan kısa, benzersiz bir dizedir. Algoritma bir dosyayı oluşturan tüm bitlere bakar ve bu benzersiz bitlere dayanarak bir sağlama toplamı oluşturur. Dosyadaki tek bir bit bile değişirse bu Checksum değişir. Bu, iki Checksum karşılaştırarak dosyanızın hasar görmediğinden veya değiştirilmediğinden emin olmanız anlamına gelir. İndirdiğiniz dosyalarda dosya bozulmasına veya kötü amaçlı parazitlere karşı korunmak için yararlı bir yoldur.
MD5’te Checksum için en yaygın kullanılan algoritmalar. SHA-1 ve SHA-256 da mevcuttur ve kriptografik olarak güvenli algoritmalara dayanmaktadır. Üç seçenek arasında seçim yapabiliyorsanız SHA-256 kullanın.
Checksum nasıl kontrol ediliyor
Bir checksum toplamı kullanmak için, önce belirli bir dosyanın checksum toplamının ne olduğunu bilmeniz gerekir. Bu, dosyayı sağlayan aynı kaynaktan size sağlanacaktır. İndirilen dosyayı, aşağıdaki araçlardan birini kullanarak aynı checksum toplamı algoritmasıyla çalıştıracaksınız. Bunu yaptıktan sonra, iki dizeyi karşılaştıracaksınız. Dizeler eşleşirse, dosya değişmedi. Dizeler eşleşmiyorsa dosyanızla ilgili bir şey orijinal dosyadan farklıdır.
Windows 10’da MD5, SHA-1 ve SHA-256 Checksums’ı doğrulama
Checksum toplamlarını Windows 10’da çalıştırmanın en iyi yolu, MD5 & SHA Checksum Utility adlı bir araçtır. Belirli bir dosya için MD5, SHA-1 ve SHA-256 toplamlarını aynı anda hesaplar ve sağlanan veriyle sonuçlarınızı karşılaştırmanıza izin verir.
Geliştiricinin web sitesinden MD5 ve SHA Checksum Utility‘yi indirin. Programı başlatmak için indirilen dosyayı çift tıklatın.
Kontrol etmek istediğiniz dosyayı seçmek için “Browse” düğmesine tıklayın.
İndirilen dosyanız için sağlanan Checksum toplamını bulun. İndirilen tüm dosyaların Checksum toplamı mevcut değildir, ancak açık kaynaklı veya güvenlikle ilgili geliştiriciler genellikle bir Checksum toplamı sağlayacaktır. Bu Checksum toplamasını panoya kopyaladıktan sonra MD5 ve SHA Onay Kutusu Yardımcı Programındaki “Paste” düğmesini tıklayın.
Checksum toplamı, uygulamanın hesaplanan sağlama toplamıyla aynıysa, bir başarı mesajı alırsınız. Bu, sahip olduğunuz dosyanın, daha önce kontrol edilen dosyayla aynı olduğu anlamına gelir.
Checksum toplamı farklıysa, bir hata mesajı alırsınız. Bu, dosyanın son sağlama toplamı hesaplandıktan sonra bir şekilde değiştiği anlamına gelir.
Dosya Gezgini içindeki Checksum Onaylama
Checksum doğrularsanız, HashTab ilgisini çekmiş olabilirsiniz. Uygulama, Dosya Gezgini’nin Özellikler penceresinde ek bir sekme yükler. Bu, Checksum çok daha hızlı bir hale getirir, ancak uygulama yalnızca CRC32, MD5 ve SHA-1 algoritmalarını desteklemektedir.
HashTab’ı geliştiricinin web sitesinden indirin ve yükleyin. Bir sağlama toplamı çalıştırmak istediğiniz dosyayı sağ tıklatın ve bağlam menüsünden “Özellikler” i seçin.
Seçtiğiniz dosya için MD5, SHA-1 ve CRC32 karmalarını görmek için pencerenin üst kısmındaki “Dosya Hasheleri” etiketli sekmeyi tıklayın.
Karşılaştırmak istediğiniz sağlama toplamasını “Karma Karşılaştırma” iletişim kutusuna kopyalayıp yapıştırın.
Karma kontrol ederse, yeşil bir onay işareti görürsünüz.
Karışma eşleşmiyorsa, kırmızı bir X görürsünüz.
Bu kadar
İndirdiğiniz bir dosyanın bütünlüğünü kontrol etmek istiyorsanız, Checksum işlemi tamamlamanıza yardımcı olacaktır. MD5, SHA Checksum Utility’yi MD5, SHA-1 ve SHA-256 Checksum hesaplamak ve karşılaştırmak için bağımsız bir uygulama olarak kullanabilirsiniz veya File Explorer’a entegre edilmiş bir Checksum kontrol aracı için HashTab kullanın.