İşyeri ağı ya da sunucular gibi özel bir IT ekibi tarafından düzenli olarak güvenlik kontrolü yapılmayan sistemlerde bilgisayarı güvende tutmak için Windows’ un dahili güvenlik duvarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Eğer bir sebepten dolayı güvenlik duvarını aktif edemiyorsanız, şimdi sayacağımız adımları deneyerek sorunu çözebilirsiniz. Öncelikle kullanıcı hesabınızın yönetici yetkilerine sahip olduğunuzdan emin olun. Eğer değilse ya hesabınıza bu yetkileri tanımlayın yada yönetici yetkilerine sahip bir hesap açın ve ardından Windows güvenlik duvarını aktif etmeye çalışın. Sisteminize bulaşmış bir virüs, güvenlik duvarının açılmasını engelliyor olabilir, dolayısıyla sisteminizi güncel bir antivirüs yazılımıyla derinlemesine tarayın ve bulunan tüm zararlıları temizleyin.
Bazen program çakışmaları da güvenlik duvarının açılmasını engelleyebilir. [Windows] + [R] tuş kombinasyonuyla “Çalışır” penceresini açın ve “msconfig” yazıp Enter’ a tıklayın. Açılan pencerede “Başlatma” sekmesinin altındaki listede sistemle birlikte açılması gerekmeyen yazılımları devre dışı bırakın. Bu listede tanımladığınız yazılım varsa, derhal bunları sistemden kaldırın.
Windows 8 ve sonrasında bu işlem Görev Yöneticisi üzerinden yapılıyor. Sistem Yapılandırması penceresinde “Başlat” sekmesine gelip “Görev Yöneticisini Aç” düğmesine tıkladığınızda başlangıçta açılan programların yer aldığı listeye yönlendirileceksiniz. Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra güvenlik duvarını aktifleştirmeyi tekrar deneyin, eğer hala açılmıyorsa komut istemine başvurmak gerekecektir.
Başlat’ a tıklayın. ve “cmd” yazın. çıkan sonuca sağ tıklayıp “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğine tıklayın. Açılan pencereye “netsh advfirewall reset” komutunu girin ve Enter tıklayın. Güvenlik duvarının hafızasını temizleyen bu komut genellikle sonu çözer. Eğer tüm bu adımlara rağmen güvenlik duvarını devreye alamadıysanız, geriye tek çözüm Windows’ u yeniden kurmak gerekiyor.