Windows’ta klasörleri gizlemek, kişisel veya önemli bilgileri meraklı gözlerden uzak tutmak için harika bir yoldur. Onları bulmayı imkansız hale getirmez, ancak aranacak bir şey olduğunu bilmeyenleri caydırır. Yine de bu iyidir, çünkü verilerinize hala kolayca erişilebileceği anlamına gelir. Daha fazla korumak istiyorsanız, bir parolaya ihtiyacınız olacaktır.
İşte Windows 11’de klasörlerin nasıl gizleneceği ve daha sonra nasıl tekrar nasıl bulunur?
Windows’ta bir klasör nasıl gizlenir
Aşağıdaki adımlar Windows 11 içindir, ancak işlem Windows 10’da da büyük ölçüde aynıdır – kullanıcı arayüzü sadece biraz farklıdır.
Adım 1: Gizlemek istediğiniz dosya veya klasöre sağ tıklayın veya üzerine uzun dokunun ve açılır menüden Özellikler‘i seçin. Bu durumda, Valheim sunucu kayıt yedeğimi gizleyeceğiz. Kimsenin onu bulmasını istemiyorum!
Adım 2: Özellikler penceresinde, klasörü gizlemek için Gizli‘nin yanındaki onay kutusunu seçin. Ardından Uygula‘yı seçin.
Adım 3: İstendiğinde, gizlediğiniz klasörün içindeki veya alt klasörlerindeki dosyaları da gizlemek isteyip istemediğinize karar verin. Ardından Tamam‘ı seçin.
Adım 4: İşlemin tamamlanmasını bekleyin. Klasörünüz artık bilgisayardaki çoğu kullanıcı için görünmeyecek şekilde gizlenmiş olmalıdır. Ayrıca artık Windows aramasında da bulunamayacaktır.
Ancak, gizli dosyaları gösterecek şekilde ayarladıysanız, klasörü yarı saydam bir biçimde görürsünüz.
Adım 5: Bu dosya veya klasörün gizliliğini kaldırmak isterseniz, yukarıdaki aynı adımları izleyin, ancak “Gizli” seçeneğinin yanındaki kutunun işaretini kaldırın. Ardından Uygula‘yı seçin.
Gizli bir klasör nasıl bulunur
Gizli klasörleri bulmak imkansız değildir, ancak aramalarda görünmezler veya Windows Gezgini’nde aradığınızda görünür olmazlar. Tabii siz onları görüntülenebilir yapmazsanız. İşte nasıl yapılacağı.
Adım 1: Windows Gezgini‘ni veya herhangi bir klasörü açın.
Adım 2: Üst menüden Görünüm‘ü ve ardından Göster‘i seçin. Ardından Gizli öğeler’i seçin.
Gizli klasörler ve dosyalar artık kendilerinin yarı saydam hayaletleri olarak görünecek. Tamamen etkileşime açık olacaklar, ancak teknik olarak hala “gizli” olacaklar.
Dosyalarınıza, klasörlerinize ve verilerinize daha fazla koruma eklemek istiyorsanız, bunları parola ile koruyabilirsiniz. Dosyalarınızı Dropbox veya Google Drive gibi bir bulut depolama hizmetinde depolamayı da düşünebilirsiniz. Bu şekilde dosyalarınızı cihazınızda bile bulamazsınız.