İçindekiler
Bilgisayarınızı açtığınızda zamandan tasarruf etmek istiyorsanız başlangıç uygulamaları ve programları genellikle kullanışlıdır. Ancak, birçok program aynı anda başlatılmaya çalışıldığında, bilgisayarınızın başarıyla açılmasının uzun zaman alabileceğini deneyimlemiş olabilirsiniz.
Başlangıç programlarınızı değiştirmek, bilgisayarınızın yükleme süresini artırmanın ve ihtiyaç duymayabileceğiniz programlardan kurtulmanın basit bir yoludur. Ne tür bir işletim sistemine sahip olursanız olun bunu yapmanın kolay yolları vardır. Windows 11 için adımlardan başlayarak, işlem boyunca size adım adım yol göstereceğiz ve başlangıçta şişkinlik yapan programları belirleyip devre dışı bırakmanıza yardımcı olacağız.
Başlangıç programları nasıl değiştirilir
Windows 11’de başlangıç uygulamaları nasıl yönetilir?
Başlat menüsü düğmesini seçin. Ardından, görüntülenen menüden Ayarlar‘ı seçin.
Ayarlar menüsünde Uygulamalar’ı seçin.
Uygulamalar ekranında Başlangıç‘ı seçin.
Başlangıç ekranında, size bir uygulama listesi sunulacaktır. Her uygulamanın yanında bir geçiş vardır. Windows 11 bilgisayarınızda oturum açar açmaz çalışmaya başlama özelliğini açmak veya kapatmak için belirli bir uygulamanın geçişini seçin. Bu talimatlar Windows 11 Pro ve Windows 11 Home için geçerlidir.
Başlangıç ekranı ayrıca bu uygulamalardan hangilerinin başlangıçta bilgisayarınızı yavaşlattığını Yüksek, Orta, Düşük veya Etkisi Yok olarak etiketleyerek gösterir. Bilgisayarınızı başlangıçta hızlandırmak istiyorsanız, önce Yüksek etkili olarak etiketlenmiş uygulamaları kapatmak isteyebilirsiniz.
Windows 10’da başlangıç uygulamaları nasıl yönetilir?
Windows’un diğer sürümlerinin başlangıç programlarını değiştirmek için kendi yöntemleri vardır.
Görev Yöneticisini başlatın. Görev çubuğuna sağ tıklayıp açılır listeden seçerek, Ctrl + Alt + Delete klavye kısayolunu kullanarak veya Windows arama kutusunda arayarak bulabilirsiniz.
Görev Yöneticisi yalnızca açık olan mevcut programları gösteriyorsa, pencerenin altındaki Daha fazla ayrıntı seçeneğini belirleyerek daha fazla bilgi göstermesini sağlayın. Bunu yaptığınızda çok daha uzun bir uygulama listesi ve çeşitli sekmeler içeren daha büyük bir pencere açılır. Bunalmayın! Sekme seçeneklerine bakın ve Başlangıç yazan sekmeye gidin.
Başlangıç sekmesi, Windows ile otomatik olarak başlatılabilen tüm uygulamaları gösterir. Tüm etkin uygulamaların Durum Bölümünde Etkin olduğunu, etkin olmayanların ise Devre Dışı olduğunu fark edeceksiniz. Listeye bakın ve ihtiyacınız olmayan veya otomatik olarak başlatılmasını istemediğiniz uygulamaları bulun. Görüntülenen uygulamalar bilgisayarınıza bağlı olarak değişecektir, ancak bir karar vermeden önce görevlerinizi ve neyin gerekli olduğunu düşünün.
Muhtemelen OneDrive‘ın iş yerinde açılmasını, Nvidia grafik kartınızın bir oyun donanımında başlatılmasını ve sahip olabileceğiniz herhangi bir kötü amaçlı yazılımdan koruma çözümünün her zaman Windows ile başlamasını istersiniz. İhtiyacınız olmayan bir uygulama bulduğunuzda sağ tıklayın (veya tablet kullanıyorsanız basılı tutun). Açılır menüden Devre Dışı Bırak‘ı seçin. Alternatif olarak, pencerenin altındaki Devre Dışı Bırak düğmesini de kullanabilirsiniz.
Devre dışı bırakmak istediğiniz uygulamaları seçmek söz konusu olduğunda, Görev Yöneticisi’ndeki Başlangıç etkisi başlıklı son sütunu dikkate almaya değer. Bu sütun, uygulamanın başlangıçta ne kadar sistem kaynağı gerektirdiğini bilmenizi sağlar. Yok diyorsa, muhtemelen devre dışı bırakma konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Ölçülmedi diyorsa, muhtemelen yeni bir uygulamadır (veya yeni bir Windows 10 yüklemeniz vardır), çünkü Windows henüz etkisini ölçememiştir.
Zaman içinde, Başlangıç etkisi hangi uygulamaların devre dışı bırakılması gerektiği konusunda faydalı bilgiler sağlayabilir. Yüksek etkiye sahip uygulamaları ve Yayıncı altında hiçbir şey listelenmeyen garip isimli uygulamaları arayın. Bunlar başlıca hedeflerdir. Ancak, bir uygulamanın ne yaptığından emin değilseniz, genellikle onu bırakmak akıllıca bir fikirdir. Windows ile başlatmanız gereken bir uygulamayı devre dışı bıraktığınızı fark ederseniz, yukarıdaki adımları tekrarlayın ve uygulamayı Etkin olarak ayarlayın.
Windows 10 kullanıcılarının, Windows tuşu > Ayarlar > Uygulamalar > Başlangıç’ı seçerek bilgisayarları açıldığında hangi uygulamaların çalışacağını değiştirebileceklerini ve ardından başlangıç sırasında yalnızca istedikleri uygulamaların çalıştığından emin olabileceklerini de belirtmek gerekir.
macOS’te başlangıç uygulamaları nasıl yönetilir?
Dock’unuzda dişli simgesi olarak bulabileceğiniz Sistem tercihlerine gidin. Orada, Kullanıcılar ve gruplar adlı siluet simgesini arayın ve seçin. Ayrıca değişiklik yapmak için Kilit’i seçmek ve parolanızı girmek isteyeceksiniz.
Bilgisayarınızda birden fazla kullanıcı varsa, bunlar pencerenin sol tarafında görünecektir. Gerekirse uygun kullanıcıyı seçin. Buradaki bazı seçeneklerin yönetici ayrıcalıkları nedeniyle kısıtlı olduğu unutulmamalıdır, ancak yine de başlangıç uygulamalarınızı sorunsuz bir şekilde değiştirebilmeniz gerekir. Doğru kullanıcıyı seçtikten sonra, pencerenin üst kısmındaki Giriş öğeleri yazan sekmeyi seçin.
Giriş öğelerinde, başlangıçta açılan tüm uygulamaların bir listesini göreceksiniz. Hemen başlamasını istemediğiniz uygulamaları işaretleyin. Ne yazık ki, Windows’ta olduğu gibi hangi uygulamaların başlatma süresi üzerinde en fazla etkiye sahip olduğunu görmenin kolay bir yolu yoktur, ancak liste size ne tür bir yazılım olduğunu söyler, bu da karar vermenize yardımcı olabilir.
Uygulama listesinin altında artı ve eksi işaretleri bulacaksınız. Eksi işaretini seçmek, seçtiğiniz uygulamayı listeden kaldıracaktır. Artı işareti ile yeni uygulamalar da ekleyebilirsiniz.
Kullanıcılar, temiz bir sayfa açmak istiyorlarsa seçilen tüm uygulamaları bir kerede kaldırmayı da seçebilirler. Bu yöntemin yalnızca aşağıdaki macOS sürümlerinde çalıştığını belirtmek gerekir: High Sierra’dan Monterey’e kadar tüm sürümler.
Windows 8’de başlangıç uygulamaları nasıl yönetilir?
Windows tuşu + R‘ye basarak ve Çalıştır kutusuna msconfig yazarak Görev Yöneticisi’ni çalıştırın, ardından Çalıştır’ı seçin. Kullanıcılar ayrıca Ctrl + Alt + Delete tuşlarına basabilir ve ardından görüntülenen menüden Görev yöneticisi‘ni seçebilirler.
Başlangıç etiketli sekmeyi seçin.
Devre dışı bırakmak istediğiniz başlangıç programını veya programlarını seçin ve ardından Devre Dışı Bırak‘ı seçin.
Öte yandan, Windows ile önyükleme yapmak istediğiniz programlar varsa, bunları da buraya ekleyebilirsiniz. Başlangıçta çalışmasını istediğiniz öğeye sağ tıklayın ve Kopyala‘yı seçin. Ardından, Çalıştır iletişim kutusunu açmak için Windows + R tuşlarına aynı anda basın, ardından %appdata% girin.
Görüntülenen menüden Microsoft > Windows > Başlat menüsü > Programlar > Başlangıç‘ı seçin. Daha sonra menüde herhangi bir yere sağ tıklayıp Yapıştır‘ı seçmeniz gerekecektir. Daha sonra başlangıç yapılandırmanızı kaydetmek için bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz.
Windows 7’de başlangıç uygulamaları nasıl yönetilir?
Windows Başlat düğmesini seçin ve Programları ara metin kutusuna MSConfig yazın. Sistem Yapılandırma konsolunuz bundan sonra açılacaktır.
Başlangıç etiketli sekmeyi seçin. Başlangıç seçenekleri olarak yüklü tüm bilgisayar programlarınızı görebileceğiniz yeni bir pencere açılacaktır.
Bu listeyi gözden geçirin ve saklamak istediğiniz tüm uygulamaların kutularını işaretleyin. Ayrıca, saklamak istemediğiniz tüm uygulamaların kutularının işaretini kaldırmanız gerekecektir.
Son olarak, Uygula’yı seçin ve ardından pencereyi kapatın. Yeniden başlat açılır penceresi göründüğünde Yeniden Başlat’ı seçin. Cihazınızı yeniden başlatana kadar değişiklikleri göremezsiniz ve bunlar etkili olur.
Windows 8 işletim sisteminde yaptığınız gibi Windows 7 başlangıç menüsüne yeni seçenekler koymak için aynı adımları kullanıyorsunuz.
Bunu yapmak için Başlangıç menüsüne eklemek istediğiniz öğeye sağ tıklayın. Bir menü açılır ve size Kısayol oluştur seçeneğini sunar. Bunu seçtiğinizde, kısayolu orijinal öğeyle aynı klasörde bulacaksınız, böylece onu aramak zorunda kalmayacaksınız.
Ardından, Başlat düğmesi > Tüm programlar > Başlangıç‘ı seçmeniz gerekecektir. Oluşturduğunuz yeni kısayolu Başlangıç klasörüne sürükleyin. Artık bilgisayarınızı her yeniden başlattığınızda, kısayolun başlangıçta kullanılabilir olduğunu bilecek ve ona manuel olarak gitmek zorunda kalmayacaksınız. Bu adımları tamamladıktan sonra Başlangıç menünüz otomatik olarak kaydedilecek ve bilgisayarınızı tekrar açtığınızda kullanıma hazır olacaktır.