İçindekiler
LastPass, hizmeti için seçtiğiniz parolanın ihtiyaç duyacağınız son parola olmasını istiyor. Ancak bu yüce hedefe ulaşmak için LastPass’in mükemmel güvenlik, kolay kullanım ve her yıl abone olmaya devam etmek isteyeceğiniz kadar benzersiz özellikler sunması gerekiyor.
LastPass’in mevcut en iyi parola yöneticileri listemizde yer almayı hak edip etmediğini öğrenmek için LastPass’i inceledim ve kullanım kolaylığı, özellikler, müşteri hizmetleri ve güvenlik açısından iyi bir değer sunduğundan emin olmak için kontrol ettim.
Özellikler
Platformlar ; Windows, macOS, Linux, iOS, Android, watchOS, Wear OS, Horizon OS
Cihazlar : Sınırsız
Destek : Canlı sohbet
Ücretsiz versiyon mu? Evet
Kademeler ve fiyatlandırma
LastPass şu anda yıllık abonelik fiyatlarını yarıya indiren bir indirime sahip. Bu, popüler bir parola yöneticisi için harika bir fırsat. Yenileme maliyetiniz LastPass’in makul olan standart fiyatları üzerinden olacaktır.
Premium abonelik normalde yıllık 36$’dır. Parolaları tüm cihazlarınız arasında senkronize edebilir ve 1 GB’a kadar şifrelenmiş notları, kart numaralarını, adresleri ve ekli fotoğrafları güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. LastPass, Aileler için yıllık 48 $ karşılığında altı bireysel hesap içeren bir plan sunuyor.
Bu, aileler için önemli bir tasarruf anlamına gelir ve kişi başı maliyeti yıllık 8 $’a kadar düşürür. İndirimli fiyatlar, büyük bir ailedeki her bir kişi için bunu 4 dolara düşürebilir.
LastPass ayrıca tek bir cihazı destekleyen ücretsiz bir sürüm de sunuyor. Bir bilgisayarda veya mobil cihazda kullanabilirsiniz, ancak her ikisinde birden kullanamazsınız. Paylaşım yalnızca bir kişiyle sınırlıdır ve güvenli depolama alanı 50 MB ile sınırlandırılmıştır. En iyi ücretsiz şifre yöneticisini arıyorsanız, iyi bir ücretsiz uygulamaya sahip açık kaynaklı bir çözüm olan Bitwarden’e göz atın.
Tasarım
LastPass hesabıma giriş yaptığımda, en üstte tarayıcı uzantısını yüklemek için bir istem belirdi ve aşağıda parolaları manuel olarak ekleme veya içe aktarma seçeneklerini gördüm.
Uzantıyı yükledim ve oturum açtım, ardından tarayıcımda kayıtlı şifreleri içe aktardım. LastPass Chrome, Edge, Firefox, Opera, Safari ve hatta Explorer’ı destekliyor. Ayrıca 1Password, Bitwarden, Dashlane, KeePass, Keeper, RoboForm ve CSV formatında saklanan oturum açma bilgilerini de içe aktarabiliyorum.
Her şey içe aktarıldıktan sonra uygulamayı iPhone’uma yükledim, oturum açtım ve e-posta ve kısa mesaj yoluyla kimlik doğrulaması yaptım. Mobil erişimi kolaylaştırmak için Face ID’yi açtım. Tüm şifrelerim zaten senkronize edilmişti, böylece Windows bilgisayarımdaki herhangi bir hesabıma giriş yapabiliyordum.
Bilgisayarıma geri döndüğümde, tek tıkla web sitesi başlatma özelliği ve sık kullanılanlar sekmesi olan uzantıyı inceledim. Web uygulaması çok daha fazla seçeneğe sahip ve ayarları yapmak, girişleri düzenlemek ve daha fazlası için en iyi yer.
Özellikler
Otomatik doldurma bir parola yöneticisi için kritik bir özellik ve LastPass bunu çok iyi kullanıyor. Hesabımın olduğu bir web sitesini açtığımda, kullanıcı adı ve parola anında dolduruluyor. Sağdaki LastPass simgesi, başka bir hesap seçebileceğim, yeni bir parola oluşturabileceğim veya bu web sitesi için otomatik doldurmayı kapatabileceğim bir seçenekler menüsü açıyor.
iPhone’umda tek bir dokunuş Face ID ile kimlik doğrulaması yapıyor ve girişleri dolduruyor. Windows bilgisayarımdaki Edge tarayıcısında ve iOS’taki Passwords uygulamasında yerleşik otomatik doldurma kadar iyi çalışıyor.
Microsoft ve Apple gibi teknoloji liderleriyle rekabet edebilmek için üçüncü parti çözümler platformlar arası kolaylık, daha fazla seçenek ve gelişmiş özellikler sunuyor. LastPass neredeyse tüm cihazlarda çalışıyor. Apple Watch ve Wear OS uygulamaları var. LastPass, Meta Quest için bir uygulama ve tarayıcı uzantısı bile yaptı.
Diğer birçok şifre yöneticisi gibi LastPass da güvenlik puanımı değerlendirerek beni tekrar kullanılan ve zayıf şifreler konusunda uyarıyor. Girişleri güncelleyebilir ya da artık kullanmıyorsam hesapları silebilirim. Aynı güvenlik sekmesinde dark web izleme için de bir seçenek var. Kontrol listesine 200’e kadar e-posta adresi ekleyebiliyorum.
Oturum açma bilgilerini paylaşmak, parola yöneticilerine büyük değer katan benzersiz bir özelliktir. LastPass, sadece e-posta adreslerini girerek herhangi biriyle oturum açma bilgilerini paylaşmama izin veriyor. Alıcının bu parolaya erişmek için bir LastPass hesabına ihtiyacı var, ancak ücretsiz bir hesap yeterli.
Altı ayrı hesap sağlayan LastPass Families hesabını denedim. Web uygulamasında, üye eklemeyi ve yönetmeyi kolaylaştıran bir Aileler sekmesi var. Üyeler arasında oturum açma bilgilerini, notları, adresleri ve daha fazlasını içeren tüm klasörleri paylaşabiliyorum.
Destek
LastPass müşteriler için 7/24 canlı sohbet sunuyor. Destek merkezini ziyaret ettim ve yanıt verebilirliği test etmek için sağ alttaki sohbet balonunu kullandım. İlk yanıt, güvenli depolama hakkındaki sorumu anlamayan bir sohbet robotundan geldi.
Bir müşteri temsilcisi istedim ve hızlı bir şekilde beş dakikaya kadar tahmini bekleme süresi olan kuyruğa aktarıldım. Canlı desteğin yanıt vermesi sadece birkaç saniye sürdü.
Sorumu kopyalayıp yapıştırmak zorunda kaldım ancak etkileşim hızlı ve yardımcı oldu, LastPass Aile planı üyelerinin kişisel ve paylaşılan klasörler oluşturduğunu açıkladı.
Canlı sohbet saatlerini de sordum ve temsilci, ortalama iki dakikalık bekleme süresiyle her gün, tüm gün kullanılabilir olduğunu doğruladı.
Gizlilik ve güvenlik
Bir parola yöneticisinin tüm hesaplarınızın giriş bilgilerine erişimi vardır, bu nedenle gizlilik ve güvenlik çok önemlidir. Finansal verileriniz, tıbbi kayıtlarınız, sosyal medya geçmişiniz ve arkadaş listeleriniz, kişisel fotoğraf ve videolarınız, okul ve iş verileriniz bu bilgilerin sızması veya yanlış ellere geçmesi durumunda risk altında olabilir.
LastPass şu anda ISO 27001, SOC2 Tip II, SOC3, BSI C5, TRUSTe ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli güvenlik sertifikalarına sahiptir. Bilgisayar korsanları bazen güvenlik önlemlerini atlamanın yollarını bulabiliyor.
Şirket, en son 2022 yılında bilgisayar korsanlarının LastPass kaynak koduna ve müşteri veri tabanına eriştiği ciddi bir ihlal olmak üzere çeşitli güvenlik olaylarına maruz kaldı.
Devam eden sorunlara ve artan güven eksikliğine yanıt olarak LastPass, GoTo’dan ayrıldı ve şimdi L.P. altında bağımsız bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. Bu özel sermaye şirketi GoTo’nun sahibi ve bu değişikliğin etkisini sorguluyor.
LastPass, bunun şirket için yeni bir dönem olduğunu ve “sektörün saygın emektarları” olan yeni bir yönetici ekibi tarafından yönetilen “özel bir tehdit istihbarat ekibi” ile “yenilik, güvenlik, gizlilik ve güven” odaklı bir dönem olduğunu öne sürüyor.
En iyi ihtimalle LastPass, kısa bir güvenlik ve gizlilik geçmişine sahip yeni ve kanıtlanmamış bir parola yöneticisi olarak görülmelidir. En kötü ihtimalle LastPass, güvenlik ihlalleri geçmişi olan aynı şirkettir.
LastPass sizin için doğru mu?
LastPass, mükemmel müşteri desteği ve platformlar arası bir parola yöneticisi olarak iyi bir değer sunar. LastPass’i telefonunuz, saatiniz, bilgisayarınız ve Quest VR başlığınız dahil olmak üzere neredeyse tüm cihazlara yükleyebilirsiniz.
Paylaşım, 1Password ve Keeper gibi en iyi parola yöneticileri kadar güçlü değildir, ancak ortak bir giriş paylaşabilirsiniz, böylece ücretsiz veya ücretli bir LastPass’a sahip olan herkes parolanızı görmelerine izin vermeden otomatik doldurmanın keyfini çıkarabilir. İstediğiniz zaman erişimi iptal edebilirsiniz.
Tek soru LastPass güvenliğinin yeterince iyi olup olmadığı. 2022 ihlalinden sonra, şirket güveni yeniden tesis etmek için motive olmuş durumda ve endüstri gözlemcilerinin incelemesi altında. Gözümüz LastPass’in üzerinde olacak ve daha fazla sorundan kaçınabilirse derecelendirmemizi güncelleyeceğiz. Herkes ikinci bir şansı hak eder.
Ancak bu, verilerinizin güvende olduğunu garanti etmez. Giriş bilgilerinizi paylaşma konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, LastPass’ten daha iyi uzun vadeli güvenlik kayıtlarına sahip beş parola yöneticisi listemize göz atın.