İçindekiler
CPU’nuza hız aşırtma yaparak, piyasadaki en iyi işlemcilere fazladan para harcamadan bilgisayarınızdan ekstra performans elde edebilirsiniz. Çoğu işlemci biraz daha fazla boşluğa sahiptir ve CPU’nuzu nasıl hız aşırtacağınızı biliyorsanız, oyunlarınızın ve uygulamalarınızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak hiçbir şey yapmadan ekstra performans elde edebilirsiniz. GPU hız aşırtması ile birlikte bilgisayarınız boyundan büyük işlere kalkışabilir.
Gürültü seviyelerini ve sıcaklıkları düşük tutmak için iyi bir soğutucunuz olduğundan emin olmak isteyeceksiniz, ancak öğrenmek için zaman ayırmaya istekliyseniz, hız aşırtma bilgisayarınızın işlemcisinin ömrünü uzatmanın harika bir yolu olabilir. İşte nasıl yapılacağı.
Bir uyarı
Bir işlemciyi overclock ettiğinizde, birkaç şey olur. Birincisi, çip daha sıcak çalışır ve genellikle verimliliğin önemli ölçüde daha kötü olduğu noktaya kadar daha fazla güç kullanır. Bu durum özellikle soğutma kapasitesi zayıf olan stok bir soğutucu kullanıyorsanız sorun yaratır. Bu mutlaka hız aşırtma yapamayacağınız anlamına gelmez, ancak potansiyel hız aşırtma alanınız bilgisayarınızda daha gelişmiş bir hava veya sıvı soğutma sistemi kullandığınızdan çok daha düşüktür. En iyi CPU soğutuculardan birini kullanmak yardımcı olacaktır.
İkincisi, hız aşırtma yaparken CPU’nuzun sınırlarının dışında çalışıyorsunuz, bu da daha yüksek sıcaklıklar ve voltaj nedeniyle ömrünü kısaltabilir. Ancak çoğu ılımlı ve hatta önemli hız aşırtmalar genellikle CPU’nuzu anlamlı bir şekilde etkilemez.
Ayrıca anakartınızın kalitesini de göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Hız aşırtma güç tüketimini artırdığından, anakartınızın bunu kaldıracak yeterli voltaj regülatör modülüne (veya VRM’lere) sahip olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. VRM’leri zayıf veya yetersiz sayıda olan bir anakart, VRM’lerin tehlikeli sıcaklıklara ulaştığını görecektir. Bilgisayarınızı stres testine tabi tutarken, anakartınızın ne kadar ısındığını rapor edebilen HWMONITOR gibi bir uygulama edinmenizi öneririz. Herhangi bir bileşenin 100 santigrat dereceye veya daha fazlasına ulaşması bilgisayarınızın sağlığı için tehlikeli olabilir.
Bir dizüstü bilgisayar CPU’sunu overclock etmek istiyorsanız, muhtemelen şansınız yok. Çok azı buna izin verir ve daha da azı bunu uygulanabilir kılacak termal boşluğa sahiptir. Ancak yapabilseniz bile, ilk hız aşırtma girişiminiz için buna karşı uyarıyoruz çünkü CPU soğutucusuna sıvı metal uygulamak ve üçüncü taraf yazılımlara güvenmek gibi daha egzotik yöntemlere başvurmanız gerekebilir.
Son olarak, CPU’nuza hız aşırtma yapmak garantisini geçersiz kılabilir. AMD ve Intel genellikle hız aşırtmayı kapsamaz, ancak hız aşırtmanın CPU’nuzu öldürdüğünü kanıtlamakta zorlanırlar – çipe çok fazla voltaj vermediğiniz sürece. Benzer şekilde, anakart üreticileri de hız aşırtmayı karşılayabilir ya da karşılamayabilir. Endişeleniyorsanız, denemeden önce garantiyi kontrol edin.
Bunları yapmadan önce, bilgisayarınızın işlemcisine hız aşırtma yapıp yapmamanız gerektiği konusunda iyice düşünün ve kendinizi tam olarak bilgilendirmek için bu konuda mümkün olduğunca çok okuma yapın. Hatalar pahalıya mal olabilir.
CPU’nuzu tanımlayın
CPU’yu hız aşırtmaya başlamadan önce iki şeyi belirlemeniz gerekir. Birincisi, CPU’nuzun hız aşırtılıp aşırtılamayacağıdır. Bu bilgi genellikle üreticinin web sitesinde mevcuttur (bu AMD veya Intel olabilir), ancak genel kural, neredeyse tüm AMD CPU’ların hız aşırtılabilir olduğu, yalnızca K veya X ile biten Intel CPU’ların hız aşırtılabilir olduğudur.
Daha sonra, hız aşırtmayı destekleyen bir anakarta ihtiyacınız olacak ve burada önemli olan yonga setidir. B veya X ön ekine sahip AMD anakartlar 2017’den beri resmi olarak hız aşırtmayı destekliyor; Z ön ekine sahip Intel anakartlar ise resmi hız aşırtma desteğine sahip tek anakartlar. Resmi olarak desteklemeyen bir anakartla hız aşırtma yapmak (veya saat hızlarını yükseltmek) kesinlikle imkansız değildir, ancak seçenekleriniz çok daha sınırlıdır (bu konuda daha sonra daha fazla bilgi verilecektir).
CPU’nuzun ne tür frekanslara ulaşabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Geçmişte %50’ye kadar hız aşırtma yapabilen bazı işlemciler olsa da, modern tasarımlarda bu imkansızdır. Hepsi o kadar iyi ayarlanmıştır ki, standart soğutma çözümleriyle en iyi hız aşırtma yongalarında bile birkaç yüz ekstra megahertzden fazlasını bulmanız pek olası değildir. Bu, yapmaya değmeyeceği anlamına gelmez, ancak beklentilerinizi kontrol altında tutmanızda fayda var. Benzer performans artışlarını genellikle belleğinize hız aşırtma yaparak da elde edebilirsiniz.
Neyin güvenli olup olmadığını bilin
CPU’nuz için neyin güvenli olduğu, hangi model olduğuna ve ne kadar risk almak istediğinize bağlıdır. Uzun bir süre boyunca 80 ila 85 C derece bir CPU’nun ulaşması gereken en sıcak sıcaklık olarak kabul edildi, ancak günümüzde Core i9-14900K ve Ryzen 9 7950X gibi CPU’lar kutudan çıkar çıkmaz 95 C dereceye ulaşıyor. Modern CPU’lar için 95 C derece yeni sınırdır. Tabii ki, 95 derece C’nin stokta 85 derece C’ye yakın çalışan eski CPU’lar için de güvenli olup olmadığı belirsizdir. Bu kılavuz için, sıcaklıkları en az 95 C derecenin altında tutmanızı öneririz, ancak 85 C derecenin altı idealdir.
CPU’nuzun sıcaklığını nasıl kontrol edeceğinizi bildiğinizden emin olun.
Bilgisayarınıza mümkün olan en iyi termal performansı sağlamak için, antistatik bir bileklik takarken bilgisayarınızdaki tüm tozu temizlemek için bir kutu basınçlı hava ve bir bez almanızı öneririz. Vakum kullanmayın, filtreler, fanlar ve soğutuculardaki tozu temizlemede çok iyi olmamasının yanı sıra tehlikeli statik elektrik oluşturabilir. Ayrıca CPU’nuza yeni bir termal macun sürmeye veya hatta yepyeni bir soğutucu almaya karar verebilirsiniz.
Voltaj, CPU’nuzun iki faktörüne bağlıdır: modeli ve kalitesi. Belirli bir nesle ait CPU’ların büyük çoğunluğu, çip kalitesinden bağımsız olarak benzer şekilde güvenli bir voltaj sınırına sahip olacaktır. Yukarıdaki tabloda, ilgili frekans aralığında bir hız aşırtma elde etmek için ne tür bir voltaja ihtiyacınız olduğuna dair tahminler verdik, ancak CPU’nuzun sadece bu voltaj miktarında veya altında olduğu için güvenli olduğunu varsaymamalısınız. Herhangi bir CPU’da voltajı yükseltmenin uzun vadeli sonuçlarını öngörmenin zor olduğunu vurguluyoruz.
Ayrıca, bazı CPU’lar diğerlerinden daha yüksek kaliteye sahiptir ve daha düşük voltajlarda daha yüksek saat hızlarına ulaşabilir, bu nedenle tek bir sayı yerine bir frekans aralığı vardır. Daha yüksek voltaj neredeyse her zaman bir işlemcinin daha yüksek frekanslara ulaşma yeteneğini artıracaktır, ancak CPU’nuza zarar vermeden veya öldürmeden voltajı sonsuza kadar artıramayacağınız için, daha yüksek kaliteli bir CPU’ya sahip olmak büyük bir fark yaratacaktır.
Hız aşırtmadan sonra sıcaklıkların neden bu kadar yükseldiğini merak edebilirsiniz. Voltaj, güç tüketimini doğrudan etkiler, aynı şekilde voltajı artırmak da güç tüketimini artırır. Güç tüketimi bir işlemciyi sıcak yapan şeydir, bu yüzden daha fazla güç çeken üst düzey CPU’lar daha büyük soğutuculara ihtiyaç duyar. Saat hızını artırmak da gücü artıracaktır ve hız aşırtma için hem voltajı hem de saat hızını artıracağınızdan, muhtemelen güçte dramatik bir artış göreceksiniz.
Intel CPU: Extreme Tuning Utility
Bu yeni başlayanlar için bir hız aşırtma rehberi olduğundan, Intel’in Windows tabanlı Extreme Tuning Utility (XTU) ile başlayacağız. Bu, Intel CPU’nuzu hız aşırtmak için özel olarak tasarlanmış ücretsiz bir yazılım paketidir. XTU’nun başlıca avantajları resmi olması, değiştirilebilecek tonlarca ayara sahip olması ve faydalı istatistiksel bilgiler vermesidir. Hız aşırtma yapmıyor olsanız bile, sisteminiz hakkında bir sürü bilgi sağlayan harika bir yardımcı programdır.
XTU mükemmel bir program değildir, ancak birçok seçeneğiyle ilk başta göz korkutucu görünse de hız aşırtmaya iyi bir giriş kapısıdır. Bununla birlikte, gerçekten sadece birkaç şey hakkında endişelenmeniz gerekir ve bu seçeneklerin çoğu güvenli bir şekilde göz ardı edilebilir.
Adım 1: XTU’yu ilk kez başlattığınızda, CPU’nuzun hız aşırtmaya hazır olduğundan emin olmak için birkaç temel okuma yapın. Sol taraftaki menüde bulunan Stres Testini çalıştırarak başlayın. Bu testi en az bir saat boyunca çalıştırın.
Oturup testi izleyebilir veya başka bir şey yapabilirsiniz. Eğer ayrılırsanız, saatin sonuna doğru geri dönün ve pencere tabanındaki sistem bilgilerine bakın. Paket Sıcaklığına dikkat edin. CPU’nuz 85 C dereceden daha sıcaksa, hız aşırtma için çok fazla termal boşluğunuz yok demektir. Daha fazla devam etmeden önce soğutmanızı iyileştirmenizi öneririz.
Sıcaklığınız bunun altındaysa – tercihen çok altındaysa – çipinizi daha yüksek bir frekansta (göreceli olarak güvenli bir şekilde) zorlamak için biraz termal kıpırdama alanınız vardır.
Adım 2: Temel sekmesini kullanarak CPU’nuza hız aşırtma yapabilmenize rağmen, bir hız aşırtmanın farklı bileşenlerini öğrenmek, çipte neler olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kararlı bir hız aşırtma elde etmeyi de kolaylaştırır. Sol taraftaki menüden Gelişmiş Ayarlama sekmesini seçin ve ardından Çarpanlar adlı bölüme bakın.
Çarpanlar (veya CPU oranları) CPU’dan elde ettiğiniz hıza karşılık gelir. Varsayılan olarak 100MHz olan BCLK frekansının ya da temel saatin bir çarpımıdır. Bir x32 çarpanı tipik olarak 3.2GHz’lik bir turbo frekansı anlamına gelir. Çarpanınızı tüm çekirdeklerde bir sayı (örneğimizde x33) artırın. Frekansları farklı çekirdeklerde ayrı ayrı ayarlayabilmenize rağmen, işleri basit tutmak için tüm çekirdeklerde hız aşırtma yapacağız.
Adım 3: Şimdi hız aşırtmanın kararlılığını test edin. Sol taraftaki menüden Stres Testi’ni seçin ve testi yeniden çalıştırın. Bu durumda, testi yalnızca 10 dakika çalıştırmanız gerekir. Sorunsuz bir şekilde tamamlanırsa, çarpanı bir adım daha artırın. Durulayın ve tekrarlayın. Sonunda, test başarısız bir sonuç bildirecek veya bilgisayarınızın çökmesine neden olacaktır. Bu olduğunda, önceki çarpan ayarına geri dönün.
Adım 4: Son hız aşırtmadan memnunsanız, hız aşırtmanın sabit kaldığından emin olmak için daha uzun süreli stres testleri yapın ve birkaç saat boyunca birkaç oyun oynayın. Değilse, çarpanı bir adım daha azaltın ve stres testi sürecine yeniden başlayın. Bilgisayarınızı daha yüksek bir frekansta her zamanki gibi mutlu bir şekilde kullanabileceğiniz bir noktaya ulaştığınızda, başarılı bir hız aşırtma için sırtınızı sıvazlayın.
Adım 5: Hız aşırtmanızı daha da geliştirmenin bir yolu da voltajı yükseltmeyi denemektir. Birçok voltaj parametresi bir CPU’nun çalışmasını etkileyebilir, ancak tartışmasız en önemli ve etkili olanı çekirdek voltajıdır (VCore). Çarpanları değiştirdiğinize benzer şekilde Intel’in XTU’sunu kullanarak voltajı ayarlayabilirsiniz. Bu işlem, kararsız ve kararlı hız aşırtmalar arasındaki farkı ve hatta mütevazı ve çok daha yüksek hız aşırtmalar arasındaki farkı ayırt edebilir.
XTU, CPU’nuzun voltajını değiştirmek için birden fazla yola sahiptir. Belirli bir değer ayarlamak için Çekirdek Voltajı kaydırıcısını kullanmanızı öneririz. Bununla birlikte, Çekirdek Voltajına eklenen bir değer olan Çekirdek Voltaj Ofsetini de kullanabilirsiniz. Ofset kaydırıcısını kullanmanın güzel yanı, CPU’nun çekirdek voltajını otomatik olarak yönetmesine izin vererek CPU boştayken düşmesini sağlayabilmenizdir, bu da daha iyi güç verimliliği ve sıcaklıkların yanı sıra daha düşük bir hız aşırtma anlamına gelir. Bununla birlikte, ofset kaydırıcısını kullanırsanız, CPU’nuzun çalıştığı voltajı izlemeniz gerekir.
Dikkatli olun: CPU voltajını ayarlarken çarpanlara göre daha fazla dikkat etmeniz gerekir. CPU’yu gülünç derecede yüksek bir çarpanda çalışmaya zorlarsanız, sisteminiz çökecek ve yeniden başlayacaktır. CPU’nuza çok fazla voltaj vermeye çalışırsanız, onu öldürebilir, bu nedenle dikkatli olun. Son beş yıl içinde çıkan çoğu Intel CPU için, nispeten güvende olmak istiyorsanız 1,3 voltta veya altında kalmak isteyeceksiniz, 1,4 daha eski CPU’lar için kabul edilebilirken (özellikle 6. Nesil ve daha eski), ancak 1,5 volt modern CPU’lar için neredeyse her zaman tehlikelidir.
Hazır olduğunuzda, XTU’nun sol menüsündeki Gelişmiş Ayar sekmesini seçin ve çekirdek voltajınızı yaklaşık .025 artırın. Örneğin, 1,250’den başlıyorsanız, 1,275’e geçin. Uygula’yı seçin. Sistem çökmezse, hala güvenli bir sıcaklık aralığında olup olmadığınızı görmek için stres testini yeniden çalıştırabilirsiniz.
Adım 6: Bu noktada, CPU’nuzun kararlı hız aşırtmasını bulmak için tüm araçlara sahipsiniz. Sabit tutun ve çarpanı her seferinde yalnızca bir artırın ve kararlılığa ulaşmak için her denemede voltajı yalnızca .025 volt (veya 25 milivolt) artırın. Ayrıca, çoğu CPU için termal azaltma eşiği olan 95 C dereceden yüksek olmaması gereken sıcaklığa da dikkat etmek isteyeceksiniz. Daha düşük sıcaklıklar daha iyidir, ancak CPU’yu sıcak bir sıcaklıkta çalıştırmanın ödüllendirilmeye değer olduğuna karar verebilirsiniz.
Sisteminiz çökerse veya yeniden başlarsa, bu frekansı çok fazla zorladığınızın bir işaretidir. Geri dönün ve bazı ayarlamalar yapın. En önemli sonuç, CPU’nuz için güvenli ve istikrarlı bir frekans bulmanızdır. Çok daha yüksek bir frekansta çalışması için zorlamak eğlencelidir, ancak uygulamaları çalıştırmak veya oyunları çökmeden oynamak için yeterince istikrarlı değilse, övünme hakları dışında pek bir işe yaramaz.
Termal veya voltaj sınırına ulaştığınızda, durmalı ve stres testini bir saat boyunca çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer geçerse, CPU’nuzun muhtemelen yapabileceği en iyi hız aşırtmayı başarmışsınız demektir. Bilgisayarınız çökerse, frekansı biraz geri çevirin ve tekrar deneyin. Saat hızınızı ve voltajınızı kilitlemeyi tamamladıktan sonra, XTU’da bir profil kaydetmelisiniz, böylece daha sonra gerçekten kararlı olmaması durumunda veya tekrar hız aşırtmayı denemek istediğinizde yeniden uygulayabilirsiniz.
CPU’ya Overclocking yapma
Eğer kilitli bir Intel CPU’nuz varsa, bu bölüm sizin için. Yani, 1’den 4’e kadar olan adımlarda tartıştığımız süslü şeylerin hiçbirini yapamazsınız, ancak XTU’da işlemcinizin frekansını artırabilecek seçenekler vardır: güç sınırını yükseltmek ve artırma sürelerini artırmak. Bu ayarların değiştirilmesi CPU’nuzun daha yüksek ve daha uzun süreler boyunca hızlanmasını sağlayabilir, ancak kat edeceğiniz mesafe değişebilir.
XTU’nun voltaj ve çarpan kontrollerinin bulunduğu Çekirdek bölümünün altında, Turbo Boost Güç Maks ve Turbo Boost Kısa Güç Maks etiketli iki kaydırıcı görmelisiniz. Devam edin ve bunları Sınırsız’a yükseltin. Endişelenmeyin; bu CPU’nuzun voltajını yükseltmek gibi bir şey değil – sadece mümkün olan maksimum güç tüketimini yükseltiyor. Ayrıca Turbo Boost Güç Zaman Penceresi etiketli bir kaydırıcı bulacaksınız. Bunu olabildiğince yükseğe ayarlayın. Bu değişiklikler yapıldığında, CPU’nuz güçlendirme sırasında daha yüksek bir frekansa ve daha uzun süre ulaşmaya çalışmalıdır.
Bu, kilitli CPU’lara ve XTU’da nasıl çalıştıklarına kapsamlı bir bakış değildir, bu nedenle bilmediğimiz ek güçlendirme ve güç sınırı seçenekleri gibi açıkladığımızdan daha az veya daha fazla seçeneğiniz olabilir. Ayrıca çekirdek frekansının normalde olduğundan daha yüksek olması için tek tek çekirdeklerde çekirdek çarpanını yükseltebilirsiniz, ancak bu hangi donanıma sahip olduğunuza bağlıdır.
Kilitli CPU kullanan bilgisayarlar, özellikle de dizüstü bilgisayarlar, muhtemelen donanım sınırlamalarıyla karşılaşacaktır; CPU’nuz aşırı ısınabilir veya daha fazla güç tüketemeyebilir. Daha iyi bir soğutucu, daha havalı termal macun veya bir tür soğutma pedi kullanarak termal kısıtlamaları gidermek mümkündür, ancak Güç Sınırı Daraltma ve Akım Sınırı Daraltma altında bir Evet görürseniz, yapabileceğiniz tek şey voltajı düşürmektir, bu da CPU’yu daha verimli hale getirecek ve daha yüksek saat hızlarına ulaşmasını sağlayacaktır. Ancak, voltaj ancak sistem artık kararlı olmayana kadar düşürülebilir.
Aslında, termal olarak sınırlı sistemler için (özellikle dizüstü bilgisayarlar), CPU’nuzun biraz modern güçlendirme teknolojisine sahip olduğunu varsayarsak, daha yüksek bir saat hızı elde etmek için sadece voltajı düşürmek yeterli olabilir. Açıkçası, bu hız aşırtma değildir, ancak sadece ekstra performans arıyorsanız, düşük voltaj çözüm olabilir.
AMD CPU: Ryzen Master
AMD Ryzen masaüstü CPU’ları, Ryzen Master adı verilen kendi XTU sürümüne sahiptir. XTU’ya çok benziyor, ancak tartışmasız daha modern ve sadece hızlı ve kolay bir hız aşırtma isteyen insanlar için daha kullanışlı özelliklere sahip. Ne yazık ki, Ryzen Master’ı yalnızca masaüstü çiplerde kullanabilirsiniz; tüm mobil CPU’lar kilitlidir.
FX ve A serisi eski AMD işlemciler bunun yerine AMD Overdrive kullanır. Overdrive, Ryzen Master’a oldukça benzer, ancak tam olarak aynı değildir, bu nedenle her adımda ne yaptığınızı iki kez kontrol edin.
Adım 1: CPU’yu hız aşırtmaya başlamadan önce, güvenli sıcaklıkları aşmayacağından emin olun. Ryzen Master’ın dahili stres testi olmasına rağmen, çok uzun sürmez, bu da çok iyi bir stres testi olmadığı anlamına gelir. Neyse ki, AIDA64, Prime95 ve Cinebench gibi bilgisayarınızı stres testine tabi tutabilecek pek çok üçüncü parti uygulama var.
Bu kılavuzda, XTU ve Ryzen Master gibi yerleşik donanım izleme özelliğine sahip olduğu için AIDA64’ü kullanmanızı öneririz. AIDA64’ü açın ve üst menüden Araçlar’ı ve ardından Kararlılık Testi’ni seçin. Hazır olduğunuzda Başlat’a basın ve bilgisayarınızı yaklaşık bir saat bırakın. Test sırasında hiçbir noktada sıcaklıkların 80 C dereceyi aşmadığından emin olun. Aşarsa, hız aşırtmayı denemeden önce CPU soğutmanızı iyileştirin.
Adım 2: En yeni Ryzen Master yazılımı, çoğu temel bir hız aşırtma için ihtiyacınız olmayan seçeneklerle doludur. İşleri basit tutmak için Temel Görünüm’de olduğunuzdan emin olun. Yazılımınız yukarıdaki ekran görüntüsüyle eşleşiyorsa, her şey hazır demektir. Değilse, genişletilmiş arayüzün sol alt köşesinden Temel Görünüm’ü seçin.
En hızlı ve en kolay hız aşırtma için Auto OC’yi seçerek yazılımın bunu sizin için yapmasını sağlayın. Yine de manuel olarak hız aşırtmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları izleyin:
İlk olarak, Kontrol Modunu Varsayılan’dan Manuel’e değiştirin.Bu, hız aşırtma için ihtiyaç duyacağınız saat hızını ve voltajları manuel olarak ayarlamanıza olanak tanıyacaktır. Bu, CPU Saat Hızı ve CPU Voltajı kaydırıcılarının kilidini açacaktır. Bu kez, çarpan yerine toplam saat hızını artıracaksınız.
CPU Saat Hızını 50MHz artırın, ardından Uygula ve Test Et’i seçin.Ryzen Master işlemcinizin frekansını artıracak ve test edecektir, ancak AIDA64’te de bir stres testi yapmanızı öneririz.
İstediğiniz hıza ulaşana veya bir çökme yaşayana kadar bu işleme devam edin. Bu noktadan sonra, son kararlı ayara geri çevirin ve bilgisayarınızı birkaç saat (hatta belki bir veya iki gün) kullanın. Tekrar çökerse, tekrar geri alın ve tekrar test edin. Stres altındayken tüm gün çalışabiliyorsa, bu sizin temel hız aşırtmanızdır ve voltaj kontrolünü kullanarak biraz daha fazla hız için ince ayar yapabilirsiniz.
Adım 3: CPU’nun voltajını artırmak, hız aşırtmanın kararlılığını artırabilir ve ayrıca daha da fazla hız aşırtma yapmanıza olanak tanır. Dezavantajı, artan güç çekimi nedeniyle sıcaklıkları önemli ölçüde artırabilmesidir. Voltajı çok yüksek tutmak işlemcinize de zarar verebilir, bu nedenle dikkatli olun. Her seferinde sadece küçük ayarlamalar yapın.
Ryzen 1000 ve 2000 CPU’lar 1,4 volt veya altındaki voltajlarda çoğunlukla güvenlidir, ancak Ryzen 3000 veya daha yeni bir CPU’nuz varsa, 1,3 volt veya altında kalmak isteyeceksiniz. Risk almak istiyorsanız, voltajınızı .025 voltluk bir artışla yükseltmek için CPU Voltajı bölümünü kullanın. Bundan sonra, sistemin kararlı olduğundan emin olmak için Uygula ve Test et’e basın, ardından geri dönün ve işlemi tekrarlayın.
Intel CPU’larda olduğu gibi, ne kadar ileri gidebileceğinize dair bir fikir edinmek için r/overclocking gibi forumlarda kullanıcılar tarafından yapılan incelemeleri ve gönderileri okumanızı öneririz. Ancak söyleyebileceğimiz kadarıyla, çoğu Ryzen CPU (özellikle üst düzey yongalar) kutudan çıkar çıkmaz zaten çok yüksek saat hızına sahip oldukları için oldukça zayıf hız aşırtma yapıyor. Daha da kötüsü, manuel hız aşırtma Ryzen’in birçok boost teknolojisini devre dışı bırakır, bu da tüm çekirdeklere hız aşırtma uygulamanın, özellikle daha yüksek frekanslar için derecelendirilmiş modellerde, tek iş parçacıklı performansı neredeyse kesinlikle düşüreceği anlamına gelir.
Adım 4: Sisteminiz çökene kadar frekansı artırmaya devam edin ve ardından kararlılığı elde edebilmek için voltajı artırın ve frekansı daha fazla artırın. Sonunda, daha ileri gitmenizi engelleyen bir veya daha fazla sorunla karşılaşacaksınız: CPU’nuz için maksimum güvenli voltaja ulaşma, stres testinde 95 derece C veya daha fazlasına ulaşma veya güç bütçenizi tüketme. Bu kez bir saat boyunca bir stres testi daha yapın ve eğer stabilse, muhtemelen yapabileceğiniz en yüksek hız aşırtmaya ulaşmışsınız demektir. Ancak bilgisayarınız stres testi sırasında çöktüyse, saat hızını biraz düşürmeniz gerekecektir.
Ryzen Master Windows ile yüklendiğinde, hız aşırtmayı uygulamak için yönetici onayınızı vermenizi isteyebilir. İzninizi istemezse uygulamayı başlatabilir ve hız aşırtmayı manuel olarak uygulayabilirsiniz.
BIOS ile CPU’nuza nasıl hız aşırtma yapabilirsiniz?
XTU ve Ryzen Master var olmadan önce, insanlar bilgisayarın BIOS’una girerek hız aşırtma yapıyorlardı. Bu deneyim, daha az kullanışlı ve genellikle daha fazla zaman alıcı olsa da, XTU ve Ryzen Master’da gördüğünüze çok benzer, ancak daha fazla özelleştirilebilirlik ve dolayısıyla daha yüksek saat hızları potansiyeli ile.
Adım 1: Bugünlerde, kartınızı, özellikle de BIOS’unu tanımak çok önemlidir. BIOS’a girmenin birkaç farklı yolu vardır. Tipik yol, bilgisayarınız Windows’a açılmadan önce belirli bir tuşa basmaktır; bu tuş genellikle Delete, F11 veya F12’dir. BIOS’a girene kadar tuşa basmaya devam edin.
Ancak, Hızlı Önyükleme etkin olduğunda ya da özellikle hızlı bir SSD’niz varsa, tuşa basma penceresini kaçırmanız mümkündür. Bunu aşmak için (yani Windows’ta), Windows aramasında Gelişmiş başlatma’yı arayabilir, Gelişmiş başlatma seçeneğinde Şimdi yeniden başlat düğmesini bulabilir ve bilgisayarınız yeniden başlatıldığında Windows kurtarma ekranını görebilirsiniz. Sorun Gider’i, ardından Gelişmiş seçenekleri ve son olarak da UEFI Ürün Yazılımı Ayarları’nı seçin.
Ardından, tüm hız aşırtma işlemlerinin bulunduğu bölümü bulmak isteyeceksiniz. Genellikle BIOS’un bu bölümüne gitmek oldukça kolaydır, ancak sorun yaşıyorsanız, anakartınızın kılavuzuna bakmanızı veya özel kartınız için bir kılavuz bulmaya çalışmanızı öneririz. Ayrıca, birçok yeni anakart varsayılan olarak daha basit kullanıcı arayüzleri etkinleştirilmiş olarak gelmektedir ve hız aşırtma bölümüne ulaşmak için size tam kullanıcı arayüzünü gösteren tuşa basmanız gerekecektir. BIOS’a bakıyorsanız ve neredeyse hiçbir şey yoksa, muhtemelen basit bir kullanıcı arayüzü modundadır.
Hız aşırtma bölümünü bulduğunuzda, tüm seçeneklere ve neleri değiştirebileceğinize aşina olmak isteyeceksiniz. XTU ve Ryzen Master’da olduğu gibi, esas olarak CPU’nun frekansına ve voltajına odaklanıyoruz, ancak anakartınıza bağlı olarak işler biraz farklı görünecektir. Intel anakartlarda ve bazen AMD anakartlarda saat hızını yükseltmek, varsayılan olarak 100MHz olan temel saat (veya BCLK) ile çarpılan CPU çarpanını veya CPU oranını artırarak yapılır. 30’luk bir çarpan 3000MHz ya da 3GHz anlamına gelir. Çoğu AMD anakartında, bunun yerine frekansı CPU frekansı gibi bir etiketli alana girersiniz.
Frekansı veya çekirdek voltajını ayarlamak için herhangi bir yol göremiyorsanız, manuel ayarlamayı sağlayan bir seçenek bulmanız gerekir. Yine, bu anakartınıza bağlı olarak değişir, ancak genellikle Otomatik gibi bir şey görürsünüz ve bunu Manuel olarak değiştirebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, bu rakamları görmeli ve değiştirebilmelisiniz.
Adım 2: Ayarları değiştirmeye başlamadan önce bilgisayarınızı stres testine tabi tutmak isteyeceksiniz. Bir hız aşırtmayı stres testine tabi tutmak için kullanabileceğiniz birçok uygulama vardır, ancak biz AIDA64, Prime95 veya Cinebench R23’ü öneriyoruz. AIDA64 ve Prime95, aşırı yoğunlukları sayesinde kararlılık ve termal sorunları hızlı bir şekilde ortaya çıkarabilir; ancak, CPU’nuzu bu kadar fazla güç tüketmeye zorlayacak gerçek dünya iş yüküyle muhtemelen hiçbir zaman karşılaşmayacağınız için biraz gerçekçi değildirler. Cinebench R23 ise biraz daha hafif, daha gerçekçi ve hız aşırtmanızdan ne kadar daha fazla performans elde ettiğinizi görmek için bir puan sağlar.
Bilgisayarınız bu kıyaslamalardan herhangi birini 80 C dereceye ulaşmadan bir saatten fazla çalıştırabiliyorsa, hız aşırtmaya başlamaya hazırsınız demektir. Eğer 80 C derecenin üzerinde sıcaklıklar görürseniz, soğutma çözümünüzü geliştirmenizi öneririz, çünkü küçük bir hız aşırtma dışında herhangi bir şey elde etmek için yeterli termal boşluğa sahip olmayacaksınız.
3. Adım: Bundan sonraki süreç XTU ve Ryzen Master’da gördüğünüze benzer: frekansı kademeli olarak artırmak ve ardından bilgisayarınızın kararlılığını test etmek. Intel CPU’lar ve Ryzen öncesi AMD CPU’lar için frekansı yalnızca CPU oranı üzerinden 100 MHz’lik artışlarla yükseltebilirsiniz. Ryzen CPU’lar daha küçük artışları kaldırabilir, ancak 50MHz veya 100MHz’lik adımlarla gitmenizi öneririz.
CPU oranını veya frekansını değiştirdikten sonra değişiklikleri kaydedin ve BIOS’tan çıkın. Ardından, seçtiğiniz stres testini en az 10 dakika çalıştırın; henüz tam bir saat daha yapmanıza gerek yok. Bilgisayarınız çökene ya da CPU sıcaklığı 95 dereceye ulaşana kadar bu işlemi tekrarlayın. Bu noktada frekansı daha fazla artıramazsınız.
Adım 4: Frekansı artırmak için şimdi voltajı artırmanız gerekir. CPU çekirdek voltajı veya CPU voltajı gibi bir şey yazan alanı bulmanız gerekir. Tek bir değer ya da bir ofset girme seçeneğiniz olabilir. Basitliği ve daha yüksek hız aşırtma potansiyeli nedeniyle tek bir değeri öneriyoruz, ancak hız aşırtma potansiyeliniz sınırlı olsa da, bir ofset ile genel olarak daha iyi sıcaklıklar ve daha yüksek verimlilik elde etmek mümkündür. Ayrıca, bir ofset kullanırsanız, güvenli olduğundan emin olmak için stres testi sırasında CPU’nuzun voltajını dikkatlice izlemeniz gerekir.
Kontrol etmek isteyebileceğiniz başka bir seçenek daha var: yük hattı kalibrasyonu (LLC). Daha yüksek LLC seviyeleri voltaj düşüşünü azaltacak ve hedeflenen voltaja daha hızlı ulaşacaktır. Bunun hız aşırtma için anlamı daha fazla stabilite ve potansiyel olarak daha fazla hız aşırtma boşluğudur, ancak LLC’yi artırmanın sonuçları olabilir. Yüksek LLC ile en kötü senaryoda, CPU’nuz amaçlanan voltajı aşabilir ve tehlikeli seviyelere ulaşarak potansiyel olarak CPU ölümüne neden olabilir. LLC’yi genellikle LLC 3 olarak adlandırılan orta seviyede tutmanızı öneririz.
Varsayılan voltajdan başlamanızı ve .025’lik artışlarla voltaj eklemenizi öneririz. Yani, voltajınız 1,2 voltta başladıysa, 1,225 volta ulaşmak için .025 ekleyeceksiniz. Bunu yaptıktan sonra kaydedip çıkın ve stres testini tekrar başlatın. Bilgisayarınız artık kararlıysa, BIOS’a geri dönebilir ve saat hızını tekrar artırmaya başlayabilirsiniz.
Adım 5: Şimdi, bilgisayarınız çökene kadar frekansı artırma ve ardından voltajı yükseltme ve süreci baştan başlatma işlemidir. Rahat ettiğiniz voltaj sınırına veya 95 derece C sıcaklığa yaklaştığınızda durmalısınız. Güç sınırlaması sorunlarıyla da karşılaşabilirsiniz, ancak bu anakartınıza ve CPU’nuzun güç tüketimine bağlı olacaktır.
Bu noktaya geldiğinizde, BIOS’ta ayarlarınızın bir profilini kaydedin, yeniden başlatın ve bir saatlik stres testi yapın. Bilgisayarınız testi geçerse, işiniz bitmiştir, ancak çökerse, sisteminiz kararlı hale gelene kadar saat hızını düşürmeniz gerekecektir.
Adım 6: Kilitli bir CPU’nuz varsa, bu çarpanı değiştiremeyeceğiniz anlamına gelir, ancak teknik olarak frekansı artırmanın tek yolu bu değildir. BCLK’yı yükselterek, saat çarpanına dokunmadan frekansı artırabilirsiniz. Bunu yapmamanız (veya yapamamanız) için birkaç neden vardır.
İlk olarak, BCLK hız aşırtma anakarttaki her şeyin daha yüksek bir saat hızında çalışmasını sağlar. Bu kulağa iyi bir şey gibi gelebilir ve anakartınız düzgün çalışmayı bırakana kadar da öyledir. Anakartınıza kalıcı hasar vermeniz pek olası değildir, ancak saat hızını çok fazla artırırsanız kesinlikle daha az kararlı hale getirirsiniz.
İkinci olarak, kararlı BCLK hız aşırtmaları genellikle bu kararlılık sorunu nedeniyle çok yüksek değildir. 10 bile zor bir ihtimal olabilir ve %3 gibi cılız bir değer elde edebilirsiniz ki bu da pek şaşırtıcı sayılmaz.
Son olarak, kilitli yonga setlerine sahip anakartlarda BCLK’yı değiştirmek genellikle imkansızdır. Örneğin bir Z690 anakartı Pentium G7400 ile eşleştirmeniz pek olası değildir, bu da BCLK hız aşırtmayı finansal açıdan da gerçekçi kılmaz. Kilitli bir CPU’nuz varsa, Çok Çekirdekli Geliştirme gibi ayarlara ve güç sınırlarını yükseltmek ve hızlandırma sürelerini artırmakla ilgili diğer şeylere bakmanız daha iyi olur (zaten XTU ve Ryzen Master ile yapabilirsiniz).