İçindekiler
Yeni bir bilgisayar veya harici sabit sürücü arayışındayken, muhtemelen iki farklı depolama seçeneği göreceksiniz: Geleneksel sabit disk sürücüsü (HDD) ve katı hal sürücüsü (SSD). Aradaki farkı bilmiyorsanız ihtiyaçlarınız için en iyisine karar vermek büyük bir engel olabilir. Eski tip HDD’yi mi yoksa daha yeni, daha hızlı ve daha iyi SSD’yi mi tercih etmelisiniz? Burada, depolama boyutu, hız ve fiyat gibi önemli faktörlere göre en iyi seçimi yapmanıza yardımcı olacağız.
Depolama kapasitesi
Birkaç terabayt değerinde depolama alanına sahip sabit diskler bulmak zor değil – ve bunlar her geçen gün daha da büyüyor – tüketiciye çok fazla maliyet artışı olmadan.
Buna karşılık SSD‘ler daha düşük kapasiteye sahiptir ve 2,5 inç SATA modelinde 4 TB veya M.2 modelinde 2 TB kapasitenin ötesine geçtiğinizde çok pahalı hale gelirler.
Bununla birlikte, depolama alanı söz konusu olduğunda, sabit diskler öngörülebilir gelecekte avantajlarını koruyacaktır, ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde SATA SSD’ler 16 TB kapasite ile ortaya çıktığında ve daha sonra fiyatlar uygun seviyelere düştüğünde konuşma değişecektir. Bir şeyi uzun süreli saklamak ya da büyük dosya ve klasörleri depolamak istiyorsanız, sabit diskler tercih edilmelidir, ancak bu, sabit disklerin hala hakim olduğu tek alandır.
Hız, tasarım ve dayanıklılık
Sürücü “hızı” ağırlıklı olarak ne kadar hızlı veri okuyup yazabildiklerine odaklanır. HDD’ler için, plakaların dönme hızı okuma/yazma sürelerinin belirlenmesine yardımcı olur. Bir dosyaya erişirken, okuma/yazma kafasının “okuma” kısmı, dönen plakalar üzerinde uçarken manyetik bölümün konumunu not eder. Okunan dosya sıralı olarak yazıldığı sürece, HDD dosyayı gözden geçirecektir. Ancak disk verilerle dolup taştıkça, bir dosyanın birden fazla bölüme yazılması kolaylaşır. Bu olaya “parçalanma” denir ve dosyaların okunmasının daha uzun sürmesine neden olur.
SSD’lerde parçalanma bir sorun değildir. Her bir hücreye eş zamanlı olarak erişildiği için dosyalar, okuma sürelerini çok az etkileyecek şekilde hücrelere düzensiz olarak yazılabilir ve bunun için tasarlanmıştır. Her bir hücreye bu kolay, eş zamanlı erişim, dosyaların inanılmaz yüksek hızlarda okunması anlamına gelir – parçalanmadan bağımsız olarak bir HDD’nin elde edebileceğinden çok daha hızlıdır. SSD’lerin bir sistemi hızlı hissettirmesinin nedeni budur – çünkü rastgele erişim olarak bilinen tüm sürücü boyunca verilere erişme yetenekleri çok daha hızlıdır.
Bu yüksek okuma hızının bir dezavantajı vardır. SSD hücreleri zaman içinde aşınabilir. Durumunu ayarlamak için elektronları bir geçitten geçirirler, bu da hücreyi yıpratır ve zamanla performansı düşürür, sonunda SSD yıpranır. Bununla birlikte, çoğu kullanıcı için bunun gerçekleşmesi için gereken süre oldukça uzundur; standart bir SSD arızalanmadan önce muhtemelen eskime ya da daha fazla depolama alanı isteği nedeniyle SSD’lerini yükselteceklerdir. Ayrıca SSD’lerin çok çabuk bozulmasını önlemeye yardımcı olan TRIM gibi teknolojiler de bulunmaktadır.
NAND depolama teknolojisi, hücre başına 1 bit veri içeren orijinal SLC’den 2 bitlik MLC’ye, ardından TLC’ye (T, Üçlü içindir) ve şimdi de Dörtlü için QLC’ye, yani hücre başına 4 bitlik veriye geçtiğinden dayanıklılık, kapasite ve hız arasında bir denge söz konusudur. Samsung 860 QVO, QVO son ekini QLC flash depolama kullanarak kazanıyor.
Her bir hücreye daha fazla veri biti sığdırmak, üreticilerin depolama kapasitesini artırmasına ve maliyetleri düşürmesine olanak tanır. Ne yazık ki, silikon eskidikçe belirli bir hücredeki her bir bitin durumunu belirlemek daha karmaşık hale geldiğinden, donanımın uzun ömürlülüğü ile ilgili bir sorun vardır. Ayrıca, okuma ve yazma işlemi daha önce olduğundan daha uzun sürmektedir, bu nedenle yeni SSD’lerin özelliklerinde belirgin bir bölünme görüyoruz. WD Black veya Samsung 980 Pro gibi bazı modeller, TLC NAND ile PCI Express 4.0 arayüzüne sahiptir ve son derece hızlıdır, diğer SSD’ler ise daha düşük fiyata daha yüksek kapasite sunar ancak daha düşük performans ve daha kısa kullanım ömrüne sahiptir.
Sabit disklerle ilgili en büyük sorun, mekanik parçalar kullanmaları nedeniyle fiziksel hasara karşı çok daha savunmasız olmalarıdır. Eğer HDD’li bir dizüstü bilgisayar düşürülürse, tüm bu hareketli parçaların çarpışarak potansiyel veri kaybına ve hatta HDD’yi tamamen öldürebilecek yıkıcı fiziksel hasara yol açma olasılığı yüksektir. SSD’lerin hareketli parçaları yoktur, bu nedenle taşınabilir cihazlarımıza ve dizüstü bilgisayarlarımıza uyguladığımız zorluklara daha iyi dayanabilirler.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da bu cihazların tasarımıdır. HDD’ler neredeyse her zaman 3,5 inç ya da 2,5 inç disklerden oluşurken SSD’ler çeşitli şekillerde ve boyutlarda olabilir. En yaygın olanı hala 2,5 inç sürücüdür, ancak M.2 formuna sahip daha küçük SSD’ler giderek yaygınlaşmaktadır. PC ya da dizüstü bilgisayarınızı M.2 SSD ile yükseltmeyi düşünüyorsanız NVMe, M.2 ve SATA SSD’ler hakkında biraz araştırma yapmanız gerekecektir. Bu, M.2’nin NVMe protokolünü destekleyip desteklemediğini ve PCI Express Gen 3 mü yoksa Gen 4 mü olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır. Hızlı bir sisteme yavaş bir SSD takmak utanç verici olacaktır ve teknolojinin avantajlarından yararlanamayan bir sistem için hızlı bir SSD satın almak da aynı derecede üzücü olacaktır. SATA III muadillerine göre daha yüksek fiyatlarına rağmen M.2 SSD’leri seviyoruz, çünkü çok daha küçükler ve giderek en yüksek depolama hızlarını sunuyorlar.
Fiyatlandırma
Fiyatlar yıllardır düşüyor olsa da SSD’ler hala gigabayt başına sabit disklerden daha pahalıdır. Benzer miktarda depolama alanı için bir SSD’ye HDD’den neredeyse iki kat daha fazla ve daha yüksek kapasitelerde daha da fazla ödeme yapabilirsiniz.
Bir SSD ile daha az alan için daha yüksek fiyatlar ödüyor olsanız da, genel olarak daha hızlı, daha verimli ve çok daha dayanıklı veri depolamaya yatırım yaparsınız. Aklınızda hız, güç ihtiyacı ya da taşınabilirlik olan bir sistem kuruyorsanız SSD daha iyi bir seçim olacaktır. Çoğu masaüstü bilgisayarda başka bir sabit sürücü eklemek kolay ve ucuzdur, bu nedenle daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyarsanız ileride iyi bir yükseltme yapabilirsiniz. Ayrı bir veri sürücüsüne sahip olmak, işletim sisteminizi en az çabayla güncellemenize veya yeniden yüklemenize de olanak tanır.
Geçtiğimiz yıl, PC donanımı sıkıntısı çektik ve bu durum SSD fiyatlarındaki sürekli düşüşü durdurdu. Yine de çoğu sistemde HDD’leri tercih etmek için daha az neden buluyoruz. 60 $ gibi düşük bir fiyata, ortalama 1 TB HDD ile neredeyse aynı fiyata 500 GB SSD’ler mevcuttur. Bu fiyatlarla, sıradan kullanıcılar bile açılış süresi, veri erişimi ve genel sistem çabukluğu açısından ciddi bir iyileşme fark edeceklerdir. Yeni sistemlerin bir SSD ya da en azından hibrit bir sürücü içermesini bekliyoruz.
Hibrit sürücüler, harici sürücüler ve son söz
Hibrit sürücüler, SSD’lerin ve HDD’lerin avantajları arasında bir orta yol sunar. Bir HDD ve SSD’yi tek bir cihazda birleştirirler. Bu tür teknolojinin birkaç farklı versiyonu vardır.
İlk olarak SSHD’ler ya da katı hal hibrit sürücüler vardır. Bu sürücüler, ekstra bir SSD NAND bellek önbelleği (genellikle birkaç GB değerinde) ile donatılmış tam boyutlu HDD’lerdir (genellikle yaklaşık bir veya iki terabayt). SSHD’ler en sık hangi dosyaları kullandığınızı öğrenerek ve bunları belleğin hızlı erişilebilir SSD bölümüne yazarak çalışır. Diğer tüm dosyalar HDD’nin dönen diskinde saklanır. Bir SSHD size bir SSD’nin dayanıklılığını ve daha düşük güç ihtiyacını sunmasa da, belirli işlemler için önemli bir hız artışı sağlayacaktır.
SSHD’lerin 2,5 inçlik yuvaya sığabilenlerinin yanı sıra 3,5 inçlik seçeneklerini de bulabilirsiniz. Sadece tek bir sürücü için yeri olanlar için mükemmel seçimler olan bu iki hibridin yanı sıra, yapılandırmalarına ve montaj için sahip oldukları alan miktarına bağlı olarak birden fazla ayrı sürücü satın almayı da tercih edebilirsiniz.
X399, X400 veya X500 serisi yonga setli anakartlara sahip AMD Ryzen sistemleri, AMD’nin StoreMI teknolojili sürücülerinin farklı türlerine erişebilir. Kendi özel depolama sisteminizi oluşturmak için bu sürücülerin herhangi bir kombinasyonunu kullanabilirsiniz; ancak çoğu kullanıcı için tercih edilen seçenek, daha büyük bir HDD ile eşleştirilmiş küçük bir SSD’dir. Bir başka depolama seçeneği de Intel’in Optane belleğidir ve kendi içinde küçük bir önbellekleme sürücüsü olarak işlev görür, ancak AMD sistemlerinde mevcut değildir.
Bir sürücüyü sisteminiz için harici bir depolama aygıtı olarak kullanma seçeneğiniz vardır. Bazı üreticiler, yalnızca harici bir depolama kaynağı olarak kullanmak amacıyla bu tür sürücüler üretmektedir. Ayrıca çeşitli SSD ve HDD’lere uyan harici muhafaza kitleri üretme eğilimindedirler. Harici sürücüler, dahili bir sürücünün özelliklerini ve avantajlarını sunar, ancak daha fazla taşınabilirlik sağlar.
SSD’ler, eski mekanik HDD’ler için tercih edilen çözüm olarak hızla öne çıkmaktadır. Cihazınız için yeni bir depolama kurulumu ararken, SSD içeren seçenekleri göz önünde bulundurun. Bu sürücüler daha hızlı çalışma eğilimindedir ve performans seviyelerinizde gözle görülür bir fark yaratır. Bu ürünlerin fiyatı daha yüksek olma eğilimindedir, ancak SSD teknolojisinden deneyimleyeceğiniz artan hız sayesinde uzun vadede karşılığını alacaktır.