İçindekiler
- AI Explorer nedir?
- AI Explorer arayüzü neye benzeyecek?
- AI Explorer için donanım gereksinimleri nelerdir?
- Kullanıcılar Windows 11’de AI Explorer’ı devre dışı bırakabilir mi?
- Geliştiriciler AI Explorer ile çalışmak için uygulamalarını güncellemek zorunda kalacaklar mı?
- AI Explore kullanıcı gizliliğini nasıl ele alacak?
- Windows 11’e başka yapay zeka özellikleri geliyor mu?
- AI Explorer Windows 11’e ne zaman gelecek?
Microsoft, Windows 11’e zaman çizelgesini geri getiriyor, ancak bu özellik uygulamalar arasında herhangi bir şeyi bulmanıza yardımcı olmak için AI explorer kullanacak.
Microsoft, Windows 11 için “AI Explorer” adlı yapay zeka destekli yeni bir uygulama geliştiriyor. Özellik güncellemesi 2024’ün ikinci yarısında yayınlandığında 24H2 sürümünün bir parçası olarak kullanıma sunulması bekleniyor.
Şirket henüz bu uygulamanın varlığını doğrulamamış olsa da, Windows Central’ın bir raporuna göre, “AI Explorer” Windows 11 24H2‘nin bir parçası olarak gelen en önemli özelliklerden biri olacak.
AI Explorer nedir?
AI Explorer, bilgisayarda yaptığınız her şeyi izlemek için cihaz üzerinde üretken yapay zeka ve makine öğrenimi (ML) kullanan ve ekranın üst kısmına yerleştirilen zaman çizelgesi benzeri bir arayüz aracılığıyla her şeyi aranabilir hale getiren bir uygulamadır.
Uygulama, sürekli çalışan ve bilgisayarda gerçekleştirdiğiniz her etkinliği yakalayan bir aracı olarak çalışır. Uygulama daha sonra ekranda gördüğü her şeyin bir envanterini çıkarıyor ve sezgisel bir zaman çizelgesi arayüzü aracılığıyla aranabilir hale getiriyor.
Örneğin, protein tozu hakkında bir web sayfasına göz atıyorsanız, sayfanın başlığını veya bağlantısını bilmeseniz bile, sayfa hakkında bazı referanslar ekleyerek daha sonra doğal dil kullanarak o belirli anı getirmek için arama yapabilirsiniz. Örneğin, “Bana geçen Salı hazırladığım protein gücü sayfasını göster” diye sorabilirsiniz.
Finans bilgileri içeren bir elektronik tablo üzerinde çalışıyorsanız, dosya adını veya içeriğin herhangi bir bölümünü kullanarak dosyayı getirmeyi isteyebilirsiniz.
Uygulama Windows Arama’ya benzer şekilde çalıştığından, belirli bir belgeyi, dosyayı, görüntüyü, sohbeti vb. bulmak için anahtar kelimeleri de kullanabilirsiniz.
AI Explorer ayrıca ekrandaki içeriği anlayabilir ve farklı eylemler önerebilir. Örneğin, bir resmi görüntülüyorsanız, yapay zeka Paint veya Fotoğraflar gibi desteklenen bir uygulamayı kullanarak arka planı kaldırmayı önerebilir.
Uygulamanın bazı sınırlamaları olacaktır. Bu nedenle, ekrandaki iki belgeyi karşılaştırmak gibi diğer eylemleri gerçekleştirmek için Copilot‘a güvenecek.
Ayrıca AI Explorer, Copilot’taki oluşturma işlevine benzer şekilde, herhangi bir uygulamada e-posta ve diğer yanıt türlerini yazmanıza yardımcı olabilecek “Ekran Anlama” olarak bilinen bir özelliği de içerecek.
AI Explorer arayüzü neye benzeyecek?
Arayüz tasarımı şu anda bilinmiyor, ancak simge Copilot simgesine benzer bir şekle sahip görünecek. Bununla birlikte, merkezde simge bir yıldız şekli oluşturacaktır.
Ayrıca, ilk taslaklar ekranın üst kısmında görünecek Görev Çubuğu benzeri bir arayüzü, önde ve ortada “Hadi işbirliği yapalım” yazan bir arama kutusunu ve “Bugün” yazan bir satır bölücüyü gösteriyor, bu da sonuçların en yeniden en eskiye doğru kronolojik sırada görüneceğini gösteriyor.
Bu tasarım, Microsoft‘un yüzen Görev Çubuğu ile Windows’a getirmeyi planladığı üst çubukla ilgili olabilir mi? Belki değil, ancak şirketin ilk tanıtım tasarımlarına benziyor.
Ayrıca arayüzün çalışırken her zaman ekranın üst kısmında kenetlenmiş olarak görünüp görünmeyeceği de belli değil. Eğer öyleyse, Microsoft’un Görev Çubuğunu ekranın üst kısmına yerleştirme özelliğini kaldırmasının nedeni bu olabilir mi?
AI Explorer için donanım gereksinimleri nelerdir?
AI Explorer, AI görevlerinin CPU’yu meşgul etmesini önlemek için büyük ölçüde bilgisayarda bulunan Nöral İşlem Birimine (NPU) bağlı olacaktır. Ancak şu anda bu özelliği destekleyecek kadar güçlü olan tek NPU, Qualcomm’un en yeni Snapdragon X Elite veya Plus işlemcilerinde bulunan NPU’dur.
Başka bir deyişle, AI Explorer başlangıçta en yeni Snapdragon işlemcilere sahip ARM tabanlı cihazlara özel olacak. Ancak uygulama, NPU’ları geliştikçe AMD ve Intel’in yapay zeka bilgisayarlarına da gelebilir.
Buna ek olarak, bilgisayar donanım gereksinimlerinin bir parçası olarak en az 16 GB RAM ve 225 GB depolama alanı gerektirecektir.
Kullanıcılar Windows 11’de AI Explorer’ı devre dışı bırakabilir mi?
Anladığım kadarıyla, evet, AI Explorer performansı optimize etmek ve gizlilik endişelerini en aza indirmek için görevlerin çoğunu bilgisayarda yerel olarak düşük gecikmeyle işleyecek olsa da, özelliği herhangi bir nedenle kapatabileceksiniz. Ancak, uygulamayı kaldırıp kaldıramayacağınız hala belirsiz.
Ayrıca, AI Explorer’ın belirli uygulamalardaki faaliyetlerinizi izlemesini önlemek için uygulamayı yapılandırabileceksiniz.
Geliştiriciler AI Explorer ile çalışmak için uygulamalarını güncellemek zorunda kalacaklar mı?
Hayır, AI Explorer, geliştiricinin uygulamalarını değiştirmesine gerek kalmadan her uygulamadaki her şeyi takip edebilecek. Bununla birlikte, geliştiricilerin ek işlevler için uygulamalarında bağlantılar kurabileceklerini de anlıyorum.
AI Explore kullanıcı gizliliğini nasıl ele alacak?
AI Explorer, cihazdaki görevlerin çoğunu buluta fazla veri yüklemek zorunda kalmadan işleyecek ve kullanıcılar bu özelliği tamamen kapatabilecek.
Ancak internette kullanıcılar gizlilik konusundaki endişelerini paylaşmaya başladılar bile. Örneğin Reddit’te xzbobxz adlı kullanıcı şöyle diyor: “Karım bilgisayara gizli modda ne yaptığımı sorarsa bunun her yerinde felaket yazıyor.”
Aynı başlıkta yer alan bir başka yorumda ise leaflavaplanetmoss şöyle diyor: “Mahremiyetle ilgili sonuçlar o kadar büyük ki, AB’nin MS tarafından bu düzeyde veri toplanması ve işlenmesi ihtimaline karşı bir soruşturma başlattığını şimdiden hayal edebiliyorum.”
Ayrıca Reddit’teki Electron_Microscope, “Tamamen kapatma seçeneği olduğu sürece, kullanmayacağım için umursamayacağım” diyor.
NormanF, Eleven Forumları’ndaki bir yazısında “bu yeni yapay zeka ile gelen gizlilik baş ağrısının bir NPU çipine yükseltmeye değmeyeceğini” söylüyor.
Ayrıca, örneğin X’te @Loeschzwerg_3DC şöyle diyor: “Bazı insanlar ve iş akışları için yararlı olduğunu görebiliyorum, ancak kişisel olarak bunu istemiyorum ve buna ihtiyacım yok. Benim istediğim mümkün olduğunca az arka plan gürültüsü olan hızlı, güvenilir bir işletim sistemi ve gerçekten çalışan sadece yerel bir arama.” Öte yandan @r_lumaris, “Bazen üzerinde çalıştığım şeyleri unuttuğum için günlük ve iş hayatımda faydalı olduğunu görebiliyorum” diyor.
Windows 11’e başka yapay zeka özellikleri geliyor mu?
Evet, AI Explorer Windows 11‘e gelecek olan AI özelliklerinden sadece biri. Sürüm 24H2’nin bir parçası olarak Microsoft’un, oyunları yükseltmek ve kare hızlarını ve görüntü kalitesini iyileştirmek için yapay zekayı kullanacak olan Süper Çözünürlük de dahil olmak üzere yapay zeka tarafından desteklenen bir dizi farklı özellik sunması bekleniyor.
Voice Clarity, yankıyı iptal ederek, arka plan gürültüsünü bastırarak ve yankılanmayı gerçek zamanlı olarak azaltarak sesi geliştirir.
Benim için Konuş, bir sonraki özellik güncellemesiyle kullanıma sunulması beklenen bir başka (doğrulanmamış) özelliktir. Başkalarıyla iletişim kurmak veya kişisel bir ses oluşturmak için kullanabileceğiniz sesler oluşturmak için AI kullanmanıza izin verecektir.
AI Explorer Windows 11’e ne zaman gelecek?
Şirketin 20 Mayıs’taki bir sonraki Surface etkinliğinde AI Explorer’ı tanıtması bekleniyor ve özellik yılın ilerleyen dönemlerinde 24H2 sürümünün yayınlanmasıyla birlikte gelebilir.
AI Explorer hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Bana yorumlarda söyleyin.