Windows 11’in 400 milyondan fazla bilgisayarda yüklü olduğu, Microsoft’un beklentilerini aştığı ancak Windows 10’dan çok daha düşük bir hızda olduğu bildiriliyor. Windows Central’ın yeni bir raporuna göre, şirketin dahili verileri Windows 11’in aktif kullanımının 400 milyonun üzerinde olduğunu ve 2024 yılında 500 milyona ulaşma yolunda ilerlediğini ortaya koyuyor.
İşletim sisteminin aktif kullanımı şirketin beklediğinden daha fazla olsa da, veriler bir önceki sürüme göre daha yavaş bir benimseme olduğunu gösteriyor. Bir perspektiften bakıldığında, Windows 10’un orijinal sürümü kullanıma sunulduğunda, işletim sistemi bir yıldan biraz daha uzun bir sürede 400 milyon aktif yüklemeye ulaşmıştı. Öte yandan Microsoft’un Windows 11 ile aynı sonuca ulaşması iki yılını aldı.
Bununla birlikte, Windows 10 ve 11’in benimsenme oranı arasındaki fark kullanılabilirlikten kaynaklanmaktadır. Windows 10 ilk olarak 2015 yılında tanıtıldığında Microsoft, halihazırda Windows 7 ve 8.1 çalıştıran cihazlar için ücretsiz bir yükseltme yapmıştı. Şirket ayrıca kullanıcıları yükseltme yapmaya ikna etmek için, sınırlı bir süre için ücretsiz yükseltme olarak reklam yapmak da dahil olmak üzere çeşitli pazarlama taktikleri kullandı ve bu da kullanıcıları daha hızlı yükseltme yapmaya zorladı.
Windows 11 farklı bir hikayeydi. Şirket, 2021’de ilk kez kullanıma sunulduğunda, işletim sisteminin güvenliğini artırmak için yeni TPM (Güvenilir Platform Modülü) ve Güvenli Önyükleme gereksinimleri nedeniyle yalnızca modern donanıma sahip bilgisayarları destekleyen yeni bir dizi donanım gereksinimi de getirdi. Bu yaklaşım, eski donanıma sahip birçok cihazın (çoğunlukla daha önce 7 ve 8.1’den Windows 10’a yükseltilmiş cihazları çalıştıranlar) Windows 11’e yükseltilmesini sınırlandırdı ve böylece benimsenmesini yavaşlattı.
Microsoft bunun böyle olacağının farkında olduğu için beklentilerini daha düşük tuttu, ancak şirket başlangıçtaki hedefini aşmış görünüyor ve bu da onu önceden tahmin edilenden daha başarılı kılıyor.
Şu anda yardımcı olan faktörlerden biri, yazılım devinin işletim sistemini tamamen yeniden yüklemeden Windows Update ve Microsoft Store aracılığıyla yeni özellikleri daha hızlı yayınlamasına olanak tanıyan “an güncellemelerinin” tanıtılmasıdır. Yeni Copilot AI, Dosya Gezgini’nin yeniden tasarlanmış bir sürümü, yeni bir Windows Yedekleme uygulaması, Dinamik Aydınlatma gibi yeni özellikler ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok ilginç ekleme sunan en son moment güncellemesi 10 Ekim’de kullanıma sunuldu.
Windows 11, yeni donanım gereksinimleri ve diğer faktörler nedeniyle daha yavaş bir benimsenme oranına sahip olsa da, işletim sistemi iyi durumda. Ancak Statcounter’a göre Windows 11 yüzde 24’e yakın bir pazar payına sahip. Buna karşılık Windows 10 yüzde 72’ye yakın bir pazar payına sahip, yani şirketin daha fazla işletmenin ve tüketicinin geçiş yapmasını sağlamak için, özellikle de Windows 10 desteğinin 14 Ekim 2025’te sona ereceği düşünüldüğünde, hala yapması gereken çok şey var. Bu tarihten sonra cihazlar güvenlik güncelleştirmelerini, düzeltmeleri ve iyileştirmeleri almayı durduracak.
Ayrıca, 2024 yılında Microsoft’un işletim sisteminin bir sonraki sürümünü (şu anda “Windows 12” olarak biliniyor) piyasaya sürmesi bekleniyor; rapora göre bu sürüm, yapay zeka ve bulut tarafından desteklenen özelliklere odaklanacak olan “Germanium” olarak bilinen yeni bir sistem platformunu içerecek.
Buna ek olarak, Windows 12’nin masaüstü arayüzünde, yeni bir sürüm sırasında tipik olarak beklenen diğer bazı görsel değişikliklerin yanı sıra bir üst çubuk ve yüzen bir Görev Çubuğu gibi bir dizi değişiklik getirmesi muhtemeldir.