Windows 12 ne zaman çıkacak? SwiftOnSecurity olarak bilinen güvenlik araştırmacısının yanı sıra Alman portalı Deskmodder ve bir dizi başka site, Microsoft’un zaten Windows’un bir sonraki sürümü üzerinde çalıştığını iddia ediyor. Bilgi kaynakları açıklanmadı, ancak iddiaya göre bu bilgiler doğrudan Microsoft’tan geliyor. Ancak, ilgili tweet SwiftOnSecurity hesabında zaten silinmiş.
Sızdırılan bilgilere göre Windows 12, aşağıdaki değişikliklerle tamamen “farklı” bir işletim sistemi olacak:
- Microsoft, Windows 11 dahil tüm Windows sistemlerinde kullanılan eski Windows tabanını aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor.
- Windows 12 Home ve Pro kullanıcılarının bir Microsoft hesabı kullanmaları gerekecektir.
- Microsoft Pluton güvenlik yongası bir gereklilik olacaktır.
- TPM 2.0 ve Güvenli önyükleme daha önemli bir rol oynayacak.
- Windows 10X geliştirmeleri kullanılacaktır.
Windows 11 Pro‘nun mevcut yapıları ve kararlı sürümleri, yükleme sırasında bir Microsoft hesabı gerektirecektir ve bu değişiklik, Windows’un bir sonraki sürümü için hazırlık aşamasında olabilir.
Microsoft Pluton , Redmond tarafından AMD, Intel ve Qualcomm ile birlikte geliştirilen bir güvenlik yongasıdır. TPM yongalarından farklı olarak, Pluton doğrudan işlemciye yerleştirilmiştir. Bu mimari, TPM yongaları ile mevcut kurulumlara yönelik belirli saldırı biçimlerini sınırlar veya ortadan kaldırır.
Windows cihazları, kimlik bilgilerini, kullanıcı kimliklerini, şifreleme anahtarlarını ve kişisel verileri korumak için Pluton güvenlik işlemcisini kullanır. Bir saldırgan başarıyla kötü amaçlı yazılım yüklese veya bilgisayara fiziksel erişim sağlasa bile korunan bilgiler Pluton’dan kaldırılamaz.
Bu koruma düzeyi, şifreleme anahtarları gibi hassas verilerin doğrudan sistemin geri kalanından izole edilmiş olan Pluton işlemcisinde güvenli bir şekilde saklanmasıyla sağlanır. Böyle bir veri depolama organizasyonu, spekülatif yürütme ( Meltdown ve Spectre ) gibi yeni saldırı türlerine karşı korunmaya yardımcı olacaktır . Pluton ayrıca, anahtarların güvenli donanımın dışında, hatta Pluton’un ürün yazılımının kendisine bile maruz kalmamasını sağlayan benzersiz bir Güvenli Donanım Şifreleme Anahtarı (SHACK) teknolojisi sağlar ve Windows kullanıcıları için benzeri görülmemiş bir güvenlik düzeyi sağlar.
Lenovo, bazı cihazlarına Microsoft Pluton’u dahil eden ilk üreticidir. Çip varsayılan olarak devre dışıdır. Pluton’u devre dışı bırakmak için bir seçenek sağlamazsanız, cihaz donanımı kilitlenir ve kullanıcılar cihaza Linux dağıtımı gibi başka işletim sistemleri kuramazlar. Üretici, bileşeni devre dışı bırakmak için özel bir anahtar sağlamalıdır ve bazı cihazların buna sahip olmaması mümkündür.
Windows 12 ne zaman çıkacak?
Microsoft, eski Windows tabanından bazılarını bırakıyor olabilir, ancak ayrıntılar henüz açıklanmadı. Daha eski özellikler için destek kaldırılabilir. Şirketin geriye dönük uyumluluk özelliklerini kaldırması veya Win32’den tamamen kurtulmak için bir sonraki Evrensel Windows Platformunu başlatmayı planlaması pek olası değildir.
Windows 10, 2025 yılına kadar desteklenecek ve geçen yıl piyasaya sürülen Windows 11’in henüz bir kullanım ömrü sonu tarihi açıklanmadı. Tüketici sürümleri için özellik güncellemeleri 2 yıl süreyle desteklenir ve Microsoft, 2 yıl daha desteklenecek yeni sürümleri yayınlamaya devam eder.
Microsoft, Windows 11 için Windows 10 ile aynı destek süresini kullanırsa, yeni sistem 2031’in sonuna kadar desteklenecektir. Tabii ki, o zamana kadar şirket, stratejisine bağlı kalırsa büyük olasılıkla Windows 12’yi piyasaya sürecektir.