İçindekiler
Microsoft Windows’da hiç Sabit Disk bölümleriyle uğraştınız mı? Çoğu kişi, bilgisayar satın alırken olduğu gibi disk bölümlerini kullanır. Bununla birlikte, daha kolay depolama için farklı disk bölümleri oluşturmak gerekir. Çoğu insanın aksine, bu kolay bir görevdir. Dağınık olsanız bile, size yardımcı olacak birkaç araç var. Bir sürücüyü bölümlerken mbr ve gpt arasındaki fark gibi bazı şeyleri bilmelisiniz.
Yani, bu makalede, detaylı bir MBR ve GPT içgörü elde edeceğiz. Her ikisine de bir giriş yapmanız gerektiğini umuyoruz.
GPT ve MBR nedir?
1. MBR – Ana Önyükleme Kaydı
1983 yılında tanıtılan MBR, yaygın olarak kullanılan Partition yapılarından biridir. Sabit Disk bölümleri söz konusu olduğunda ilk akla gelen MBR’ dir. MBR, Ana Önyükleme Kaydı anlamına gelir ve Windows, Mac ve Linux gibi birden fazla platformda kullanılır. MBR’nin Ana Önyükleme Kaydı olarak adlandırılmasının bir nedeni vardır. Çünkü her MBR tabanlı sürücünün başında özel bir önyükleme sektörü olacak.
Bu sektör farklı türde bilgileri depolamak için kullanılır. Aslında, orada bootloader bulabilirsiniz. Ayrıca sabit sürücüdeki farklı mantıksal bölümler hakkında ayrıntılar içerir. Örneğin, sürücüde 4 bölüm varsa, her bölümün ayrıntıları MBR’de bulunur. Piyasaya sunulduğu günden bu yana endüstri standardı olmasına rağmen, MBR artık yerini alıyor.
2. GPT – GUID Bölümleme Tablosu
GPT, 1990’ların sonlarında Intel tarafından geliştirildi. Bunun ana nedeni MBR’de karşılaşılan birçok sınırlamadır. Şimdi UEFI olarak bilinen şeyle yakından ilgilidir. GPT Bölüm Yapısı, UEFI Sistemleri için bir şartname olarak kabul edilir. Açıkçası, GPT’nin MBR ile karşılaştırıldığında çok daha fazla farkı vardır. Ayrıntılı karşılaştırmaya geçmeden önce GPT hakkında daha fazla şey bilmelisiniz.
GPT, GUID Bölümleme Tablosu anlamına gelir. Burada GUI, Global Benzersiz Tanımlayıcı anlamına gelir. GPT tabanlı Sabit Sürücülerin kendi dizeleri olacak demektir. Dünyada hiçbir GPT bölümü aynı dizeye sahip olamaz. Yani, bunun toplam işletim sistemi işlevinde, diğer avantajlarla birlikte bazı faydaları vardır.
Artık hem GPT hem de MBR hakkında bir fikriniz olduğuna göre, avantajları ve dezavantajları tartışacağız.
3. MBR’nin Dezavantajları
Daha önce, size MBR Bölüm Yapısının oldukça eski olduğunu söylemiştik. Ayrıca, MBR’yi kullanan büyük bir cihaz grubunu hala bulabilirsiniz. MBR Bölüm Yapısı ile dikkat çeken sorunlar aşağıdaki gibidir.
- MBR bölüm yapısında Sabit Sürücülerin boyutuyla ilgili bir sınırlama vardır. 2 TB’tan daha büyük boyutlu cihazlarda kullanamazsınız. Yani, sisteminiz için bir 4 TB Sabit Sürücünüz varsa, Ana Önyükleme Kaydı’nı kullanarak bunu ayarlayamazsınız.
- MBR kullanarak yalnızca 4 Birincil Bölüm oluşturabilirsiniz. Cihazda daha fazla sayıda birincil bölüme ihtiyaç duyduğunuz zamanlar vardır.
- Buna karşılık, MBR Sürücüleri güvenli değildir.
Bu sorunlar Intel’in yeni bir bölüm yapısı oluşturması için yeterince cazipti – ve GPT’miz var. Şimdi, GPT tabanlı sürücülerin güzel tarafını göreceğiz.
4. GPT’nin Avantajları
GPT’de bir sonraki bölümü oluşturmanızın için nedenleriniz.
- GPT Bölüm Yapısı ile ayarlayabileceğiniz Sabit Sürücülerin boyutuyla ilgili özel bir sınır yoktur. Bilgisayarda daha büyük boyutlu bir HDD varsa ise. Örneğin, oyun oynamak için bir teçhizat kuruyorsanız, kesinlikle 2 TB’tan fazla bir şeye ihtiyacınız olacaktır.
- GPT, 128 adede kadar Ana Bölümü destekler. MBR’deki 4 ile karşılaştırıldığında, bu çok büyük bir şey.
- MBR ile karşılaştırıldığında GPT daha iyi güvenilirliğe ve korumaya sahiptir. Bunun birkaç nedeni var. Her şeyden önce, önyükleme verileri ve bölüm verileri GPT Bölüm yapısında birden çok yerde saklanır. Birine bir şey olsa bile, kurtarma yöntemleri vardır.
- GPT tabanlı Sürücüler, depolanan önyükleme ve bölüm verileri için Döngüsel Artıklık Denetimleri gerçekleştirir. Ana veriler bozuksa, sürücü diğer konumlardan veri kopyalayarak kurtarma işlemini gerçekleştirmeye çalışır. Öte yandan, MBR’de, bunu manuel olarak yapmanız gerekir.
GPT, daha iyi boyut desteği, bir dizi bölüm ve veri bozulması eksikliğinin faydalarını sunacak. Başka bir deyişle, GPT, MBR ile yanlış olan her şeyi düzelttir. Ancak, uyumluluk yönünden incelemek lazım.
GPT Tam Uyumlu mu?
EVET
Bölümleme yapısı olarak GPT’yi seçtiğinizde uyumluluk konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Bunun iki nedeni var.
İlk olarak, neredeyse tüm popüler bilgi işlem platformlarının Windows, Mac ve Linux gibi GPT desteği vardır. Bu arada, bir işletim sistemini GPT tabanlı bir sürücüden önyüklemek istiyorsanız, PC’nizin UEFI tarafından desteklenmesi gerekir.
İkinci bir sebep daha var.
Her GPT tabanlı sürücüde Koruyucu MBR adı verilen bir sürücü bulunur. Sürücüleri yalnızca MBR özellikli cihazlarla uyumlu hale getirmek için kullanılır.
Bu nedenle, GPT sürücüsünü yalnızca MBR aygıtına bağlarsanız, sürücünün tek bir bölümü vardır. Bu, verilerin aygıt tarafından üzerine yazılmasını önlemek için kullanılır.
Yani, bir disk bölümlenmemiş olarak bulunursa, üzerine yeni bir MBR yazılacaktır.
Kısacası, ne bağlasanız bağlayın, GPT Sürücüleri süper uyumludur. Veri kaybı veya bozulması konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Bu Harika değil mi?
MBR ve GPT
Günün sonunda, seçim basit: sadece GPT ile gidin. Daha iyi güvenilirlik, destek alırsınız ve uyumluluk konusunda endişelenmenize gerek yoktur.