İçindekiler
İşte Windows için en iyi ücretsiz ağ envanter yazılımları. Bu yazılımlar, ev veya ofis ağınızı çeşitli ağ aygıtları için denetleyebilirsiniz. Tüm ağ yazıcı anahtarlarını, erişim noktalarını, ağ kartlarını, bilgisayarları ve diğer çeşitli aygıtları kolayca bulabilirsiniz.
Bu yazılımlar ağ cihazlarıyla birlikte tüm düğümleri listeler ve durumlarını görebilirsiniz. Ayrıca, bu cihazlara ping atılıp atılmayacağını veya onlardan daha fazla ayrıntı alıp alamayacağınızı gösterir. Gelişmiş bir özellik olarak, bir ağdaki tüm bilgisayarların sistem envanterini listeleyebilirsiniz.
Fiziksel olarak ziyaret etmeden ağınızdaki tüm ağ cihazlarını denetlemek istiyorsanız, bu yazılımı kullanabilirsiniz. Ayrıca, BT departmanında çalışıyorsanız, size yardımcı olurlar. Kendi PC’nizden, mevcut ağınızı farklı tür cihazlar için denetleyebilirsiniz. Cihazların bir raporunu hazırlayabilir ve sonra onu kaydedebilir ya da onunla ne yapabilirsiniz. Bunlar kolayca Windows, Linux ve MAC benzeri cihazları kolayca listeleyebilir. MAC adreslerini ve üzerinde kurulu olan ağ kartı hakkındaki üretici detaylarını görebilirsiniz. Bunları, ağda şüpheli bir cihaz olup olmadığını görmek için de kullanabilirsiniz, böylece onu kaldırabilirsiniz.
Bu araçlar PC’nizdeki yüklü tüm yazılım servislerini listeler ve ayrıntıları verir. Ağ envanter aracı benzer şekilde çalışır. tek fark, ne oldukları önemli değil, öncelikle ağ cihazlarını aramalarıdır. Yalnızca yazılım envanteri değil, bununla birlikte donanım ayrıntılarını da görebilirsiniz. Bununla birlikte, bunlardan birinde kapatma, ping, traceroute vb. için uzaktan komut verebilirsiniz.
Windows için ücretsiz ağ envanter yazılımı:
01 – Alloy Discovery Express
Alloy Discovery Express, kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz ağ envanter araçlarından biridir. 50 döngüden oluşan bir ağ için ücretsizdir. Ağınızdaki tüm ağ cihazlarını listelemek için farklı yöntemler kullanır ve ardından bu konuda bazı işlemler yapabilirsiniz. Etki alanını veya IP aralığını kullanarak ağınızdaki cihazları denetlemek için bunu kullanabilirsiniz. Size analiz edebileceğiniz cihazların listesini gösterdiği basit bir arayüz sunar. Ayrıca, cihazların tasarım etki alanını denetlediğinizde, uzak cihaza giriş yapabilir ve yazılım envanterini görebilirsiniz.
Taramayı tamamladığında, keşfedilen cihazlarla ilgili ayrıntıları çeşitli sekmelerde gösterir. Ve farklı aralıklar belirleyerek farklı IP grupları oluşturabilirsiniz. Cihazları bu kategorilerde sınıflandırır ve istediğiniz zaman bunlara erişebilirsiniz. Ancak, bu yazılım varsa ağdaki mobil cihazları algılayamaz. Windows, Linux ve MAC düğümlerini algılayabilir ve MS Office, MSSQL Server gibi herhangi bir yazılımı kullanıyorlarsa, herhangi bir popüler yazılıma göre listeleyebilir. Uzak makinedeki donanımı da denetleyebilir.
Bu yazılımı yukarıdaki linkten alın ve kullanmaya başlayın. Ancak ondan önce ana web sitesine kayıt olmanız gerekecektir. Etkinleştirmek için yazılıma ekleyeceğiniz bir lisans anahtarı verir. Etkinleştirdikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. IP arayüzlerini ana arayüzünde istediğiniz kadar oluşturabilirsiniz. Ayrıca, ağınızdaki ağ döngülerini listelemek için etki alanı yöntemiyle gidebilirsiniz. Bunu bir Windows sunucusuna yüklemenizi önereceğim ve daha sonra uzaktaki bilgisayarları tamamen denetlemek için gerekli bilgileri doldurabilirsiniz.
02 – Slitheris Network Discovery
Slitheris Network Discovery, bir ağı denetlemek ve rapor almak için başka bir özgür yazılımdır. Size ağdaki cihazların listesini gösteren etkileşimli ve sezgisel bir arayüz sunar. cihazlara ayrıntılı bir genel bakış gösterir ve listeyi bir Excel dosyası (CSV) olarak dışa aktarabilirsiniz. Burada aygıtları aramak için IP arama yöntemini kullanır ve MAC adresi, marka, çalışma süresi, tahmini üretici yılı, atanan IP adresi, işletim sistemi ve diğerleri gibi ayrıntıları gösterir. Kolayca dışa aktarabileceğiniz tablo verileri oluşturur. Bu, bir Windows sunucusundaki basit bir yazılımdır veya başka herhangi bir sürüm ağınızı kolayca denetler.
Slitheris Network Discovery’nin ücretsiz sürümünde, 50’den fazla cihaza sahip olmayan bir şebekede kullanmak için kullanabilirsiniz. Android ve iPhone dahil hemen hemen her türlü cihazı tanımlayabilir. Arayüzünde listelediği her cihaz, ping aralığı, Net BIOS adı ve diğerleri ile birlikte sütyenini görebilirsiniz. Varsayılan IP aralığını alabilir ya da sizinkini orada belirtebilirsiniz ve çalışmaya başlayacaktır.
Bu yazılımı yukarıdan indirebilir ve daha sonra açabilirsiniz. Taramayı başlatmak için araç çubuğundaki “Scan Selected IP Range” düğmesine basın. Taramanın ilerleyişini grafik arayüzünde görebilirsiniz. Ağınızdaki cihazları bulduğundan, onları listelemeye devam edecektir. Bununla birlikte, keşfedilen cihazlar hakkındaki diğer detayları çıkarmak birkaç saniye alabilir. Bu yazılımın ana arayüzünü yukarıdaki ekran görüntüsünde görebilirsiniz.
03 – NEWT Professional Network Inventory
NEWT Professional Network Inventory, deneyebileceğiniz başka bir ağ envanter yazılımıdır. Tıpkı yukarıdaki yazılım gibi, aynı şekilde kullanıyorsunuz. Bir IP aralığı verebilir ve mevcut ağdaki tüm cihazları denetler. Bununla birlikte, mobil cihazları tanımlayamaz ancak bunları listeleyebilir. Cihazları listelemek ve listeyi size göstermek için SNMP protokolünü kullanır. Döngüyle ilgili bazı temel ayrıntıları görebilir ve ardından bu verileri dışa aktarabilirsiniz. Herhangi bir ağ cihazını denetledikten sonra, raporu herhangi biriyle paylaşabileceğiniz bir HTML dosyasına dışa aktarır.
Ücretsiz olarak, bu yazılımı 25 döngüye sahip ağlarda kullanabilirsiniz. Daha fazla sayıda döngü için, kendi profesyonel planı için kaydolmanız gerekecektir. Ağınızdaki herhangi bir cihazı istediğiniz zaman denetleyebilir ve istatistikleri dışa aktarabilirsiniz. Bulduğu cihazları listeledikten sonra, o döngüde bulunan donanım ve yazılım hakkında daha fazla bilgi almak için oraya kimlik bilgilerini girebilirsiniz. Uzaktaki döngüde çalışan servisleri ve virüs tanımlarının detaylarını bile alabilir. Sadece bu değil, bunu başlangıç öğelerinin listesini ve sabit disk alanı ayrıntılarını almak için de kullanabilirsiniz.
Yazılımın boyutu o kadar büyük değil. Bunu kolayca yukarıdaki linkten alabilir ve sonra yükleyebilirsiniz. Ardından, ağınızdaki bir IP’yi taramak için arabiriminde Tarama seçeneğini kullanın. Herhangi bir cihaza çarptığında hemen listeleyecektir. Arayüzünde cihazların adını ve bunlara karşılık gelen IP adreslerini görürsünüz. Taramayı durdurduğunda, herhangi bir düğüme ait kimlik bilgilerini sağ tıklatarak belirleyebilirsiniz. Daha sonra, verebileceğiniz yazılımı ve diğer ayrıntıları listeleyecektir. Bunun dışında, döngüde kapatma, yeniden başlatma vb. Bazı uzak komutları çalıştırabilirsiniz.
04 – Open-AudIT
Open-AudIT, adından da anlaşılacağı gibi aslında kullanabileceğiniz bir açık kaynaklı ağ envanter yazılımıdır. Bu aslında bir ağdaki farklı türde ağ cihazlarını algılamak için tarayıcı tabanlı bir araçtır. Ağ cihazı tanıma, keşif, sunucu envanter yazılımı, yazılım lisans yönetimi aracı, BT varlık takibi ve diğerleri gibi farklı şaşırtıcı özellikler sunar. Programı kurduğunuzda, ana panoya giriş yapıp ardından ağı denetlemeye başlayabileceğiniz tarayıcıda açılır. Ağdaki farklı döngüleri tanımlamak için etki alanı yöntemini kullanır ve sonra bunları dışa aktarabilirsiniz.
Gösterge panosu için varsayılan kullanıcı adı ve şifre yönetici / şifredir . Giriş yaptıktan sonra, etki alanı bilgilerini belirterek cihazları bulmak için kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu araç ana etki alanı ayarlarıyla çalışır, bu nedenle Windows sunucu yüklememiz olmadığı için tam olarak test edemedim. Ancak, onsuz, aygıtları bulmak ve listelemek için Nmap kullandığı varsayılan keşif moduna gidebilirsiniz. Bununla ilgili tüm dokümanlar ana web sitesinde bulunabilir ve BT uzmanları için iyi bir araçtır.
Sonuç olarak;
Bunlar, ücretsiz olarak kullanabileceğinizi bulabildiğim en iyi ücretsiz ağ envanter yazılımıdır. Bazıları sınırlı sayıda döngü için ücretsiz sürümü kullanmanıza izin veriyor ve bunun iyi olduğunu gösteriyor. Ağınızı farklı aygıt türlerine göre kolayca denetleyebilir ve raporu analiz edebilirsiniz. Ayrıca, onlardan hoşlanacağınız başka gelişmiş bir araç var. Yani, bazı ücretsiz ağ envanter yazılımı arıyorsanız o zaman bu yazı yardımcı olacaktır. Onları yerel bir ev veya işyeri ağı ve denetim cihazlarında çalıştırmanız gerekir.