WhatsApp en hızlı büyüyen ve kendi yolunda bir sosyal ağ. Ancak, kullanıyorsanız güvenlik ve gizliliğinizi korumak için atmanız gereken bazı adımlar vardır.
Bu, WhatsApp’ın dahili uçtan uca şifrelemesinin üstünde ve ötesinde. Varsayılan olarak etkindir ve kapatılamaz. Şifreleme, mesajlarınızın yalnızca alıcının telefonunda okunmasını sağlar. Her ikisi de şifrelenmiş sesli aramalar ve görüntülü aramalar için de aynı şey geçerli.
1. Hassas konuşmalar için şifrelemeyi kontrol edin
WhatsApp tüm sohbetleri varsayılan olarak şifreler, ancak bazen tekrar kontrol etmenizi istersiniz. Bir kredi kartı numarası gibi hassas bilgileri güvenilir bir kişiyle paylaşırken bunu yapmak iyi bir uygulamadır.
Şifrelemeyi doğrulamak için o kişiyle konuşmaya başlayın. Sohbet penceresinde, kişinin adına dokunun ve ardından Şifreleme’ye dokunun. Bunun gibi bir şey göreceksiniz:
Bu 40 basamaklı model güvenlik kodunuzdur. Rakamları karşılaştırarak, kişinin QR kodunu taramasını isteyerek veya “Tarama Kodu” düğmesiyle kişinizin kodunu tarayarak bu kodu elle doğrulayabilirsiniz. Güvenlik araştırmacısı Martin Shelton’un belirttiği gibi, bu numaraların eşleştiğini doğrulamak için farklı bir haberci kullanmak en iyisidir.
2. Güvenlik bildirimlerini açın
Yeni bir telefon veya dizüstü mevcut bir sohbete eriştiğinde, her iki telefon için de yeni bir güvenlik kodu oluşturulur. Ve WhatsApp, güvenlik kodu değiştiğinde bir bildirim gönderebilir. Bu şekilde, şifrelemeyi arkadaşınızla farklı bir haberci üzerinden kontrol ederek güvenliğini sağlayabilirsiniz.
Güvenlik bildirimlerini etkinleştirmek için, WhatsApp / Ayarlar / Hesap / Güvenlik / Göster güvenlik uyarılarına gidin ve yukarıdaki resimde olduğu gibi yeşil renkli geçişe çevirin.
3. İki adımlı doğrulamayı etkinleştirin
Bir servis destekliyorsa, iki faktörlü kimlik doğrulamasını (2FA) kullanmış olmalısınız. Bu, WhatsApp’a periyodik bir şifre ekler ve verilerinize başka biri tarafından erişilmemesini sağlar.
2FA’yı etkinleştirmek için Menü / Ayarlar / Hesap / İki adımlı doğrulama / Etkinleştir‘e gidin. Kolay hatırlayabileceğiniz altı basamaklı bir PIN kodu oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin. Önemli, unuttuğunuz durumda bu kodu almak için e-posta adresinizi ekleyin.
Parolanın periyodik olarak kontrol edilmesi rastgele seçildiğinden, sohbetinizin şifre kilitlenmesiyle tamamen aynı şey değildir. Fakat bu 2FA’nın amacı zaten değil. Amaç, başka birinin izniniz olmadan WhatsApp hesabınıza erişmesini durdurmaktır. Gerçekten en yeni WhatsApp özelliklerinden biridir.
4. WhatsApp’ a parola ekleme
Ne yazık ki, WhatsApp’ı bir şifreyle kilitlemenin hiçbir yolu yok. WhatsApp açıkça söyledi ve Android için üçüncü taraf bir kilit uygulaması kullanmanızı öneriyor.
iPhone’larda WhatsApp’u şifre korumanın hiçbir yolu yoktur. Apple, şifreyle mi yoksa Dokunmatik kimliğe izin vermez.
Dolayısıyla şu an için periyodik 2FA pimi sizin tek umudunuz. Bunun dışında, WhatsApp’i gizli gözlerden uzak tutmanın tek yolu telefonunuza bir şifre veya desen kilidi kullanmaktır.
5. Cloud Backup’ları devre dışı bırakma
Uçtan uca şifreleme harika, ancak bir boşluk var: WhatsApp sohbetleri Google Drive’a veya iCloud’a yedekliyor. Bu şekilde, daha sonra yeniden yüklerseniz eski iletilerinizi alabilirsiniz. Ancak bu yedekleme şifrelenmiyor.
Dolayısıyla gizliliğinizle gerçekten ilgileniyorsanız devre dışı bırakmanız gereken bir şey var. Unutmayın, verilerinizi Apple ve Google ile saklamanız sizi hükümetler tarafından dinlemeye karşı korumayabilir.
Otomatik bulut yedeklemelerini devre dışı bırakmak için:
- iPhone’ta : WhatsApp’a git / Ayarlar / Sohbetler / Sohbet Yedekleme / Otomatik Yedekleme / Kapalı
Android’de: WhatsApp’a git / Menü / Ayarlar / Sohbetler / Sohbet Yedekleme / Google Drive’a Yedekle / Hiçbir Zaman
6. Ortak sahtekarlıklardan sakın
Bir anlık ileti kullanıcısı olduğu için, periyodik olarak WhatsApp’da bazı dolandırıcılıklar alabilirsiniz. Popüler olanlardan bazılarını bilmelisin ve onlar için düşmemelisin.
En ısrarlı olanlar, WhatsApp’ın, “WhatsApp Gold” adlı premium bir sürümünden veya hesabınızın süresi dolmadan bahsediyorlar. Ne yazmış olursa olsun, aldatmaca, WhatsApp için para ödemenize neden oluyor. Söylenilmesine gerek yoktur, ancak WhatsApp için hiç para ödemeyin. Şirket, WhatsApp’un sonsuza kadar özgür olacağını açıkça belirtti.
7. Resmi WhatsApp masaüstü uygulamasını kullanın
WhatsApp’ı bilgisayarınızda kullanmak için telefonunuzu WhatsApp Web veya WhatsApp masaüstü uygulamaları ile senkronize etmeniz gerekir. Güvenli tarafta olmak için resmi masaüstü uygulamasını edinin.
Bunun temel nedeni, WhatsApp Web’in kolayca manipüle edilmesidir, Electronic Frontier Foundation. WhatsApp kullanıcılarının karşı karşıya olduğu en büyük güvenlik tehditlerinden biridir. Ve EFF bu raporu yazdığında, önerilen çözüm masaüstü istemcilerini sağlamaktı.
Tabii, WhatsApp masaüstü istemcisi yalnızca en iyisi ve daha iyi seçenekler var. Ancak birkaç ekstra özellik için güvenlikle uğraşmayın.
8. WhatsApp üzerinde Gizliliğinizi Koruyun
WhatsApp en prestijli haberci değil, fakat kullanıcılara en azından bir kontrol sağlıyor. Her şeyi elinizin altında görmek için Ayarlar / Hesap / Gizlilik bölümüne gidin. Last Seen’i, profil fotoğrafını, hakkında, durumunu ve yaşadığı yeri kimlerin görebileceğini kontrol edebilirsiniz. okundu bildirimlerini kapatabilirsiniz, böylece mavi onay işaretleri kapanır.
Burada bir öneri yok, sizin için en iyi olanı seçebilirsiniz.